Πώς προσεγγίζεται η διαφορετικότητα μέσα από τις τέχνες και τη λογοτεχνία; Και πώς ειδικά η διαπολιτισμική λογοτεχνία για νέους και παιδιά ανοίγει το δρόμο στην κοινωνική ενσωμάτωση και αποδοχή με την εμπλοκή της κοινότητας; Πότε ο πρόσφυγας σταματά να “φέρει” την ταμπέλα του πρόσφυγα και πώς βασικές διαπολιτισμικές έννοιες, όπως η ενσυναίσθηση, η αναγνώριση, η καταπολέμηση των προκαταλήψεων μπορούν να καλλιεργηθούν μέσω της ανάγνωσης ενός βιβλίου;
Αυτά τα καίρια ερωτήματα θα αποτελέσουν τη “μαγιά” για μία ανοικτή και φιλική συζήτηση στα αγγλικά, μεταξύ πέντε εκλεκτών καλεσμένων από το χώρο της λογοτεχνίας, των κοινωνικών δομών διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, και του κοινού που θα παρευρεθεί στις 2 Μαρτίου, 12-14.00 μμ, στο παλιό club Guru, στην Πλατεία Θεάτρου 10. Το παλιό γνωστό στέκι, που παρέμενε κλειστό για σχεδόν 10 χρόνια, “ξαναζωντάνεψε” χάρη στο πιλοτικό πρόγραμμα ΠΟΛΗ² του Δήμου Αθηναίων και σήμερα φιλοξενεί έναν όμορφο πολυχώρο εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης, κοινωνικοποίησης, δημιουργίας και χαράς, το Book & Play.
Το θέμα της ανοιχτής συζήτησης, που διοργανώνει ο κοινωφελής οργανισμός We Need Books* είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο, αφού η πολυπολιτισμικότητα, δηλαδή η συνύπαρξη πολλών διαφορετικών “άλλων” είναι μία δεδομένη κατάσταση στην Ελλάδα, αφού μόνο στην Αττική είναι καταγεγραμμένοι περίπου 20,000 πρόσφυγες και πάνω από 100,000 μετανάστες. Αυτό που δεν είναι δεδομένο αλλά είναι το ζητούμενο είναι η διαπολιτισμικότητα, η ανταλλαγή δηλαδή στοιχείων και η αναζήτηση κοινών σημείων μεταξύ των διαφορετικών “άλλων”, με απώτερους στόχους φυσικά:
- Την αποδοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας- Ισονομία
- Την παροχή ίσων ευκαιριών
- Την αλληλοαποδοχή, αλληλοκατανόηση, αλληλεγγύη
Οι κεντρικοί ομιλητές της συζήτησης είναι αλφαβητικά:
H Μαρία Αγγελίδου, πολυβραβευμένη συγγραφέας και μεταφράστρια πλήθους λογοτεχνικών και παιδικών βιβλίων.
Η Σοφία Κουβελάκη, Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού The HOME Project, που ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών προσφύγων που βρίσκονται ολομόναχα στη χώρα μας.
Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων Υπεύθυνος για θέματα Μεταναστών, Προσφύγων και Αποκέντρωσης, Αντιπρόεδρος σε θέματα προσφύγων της ECCAR (European Coalition of Cities Against Racism) και Πρόεδρος του Συμβουλίου για την Ενσωμάτωση των Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.
Ο Gulwali Passarlay, ακτιβιστής Αφγανικής καταγωγής, συγγραφέας του αυτοβιογραφικού “The Lightless Sky: An Afghan Refugee Boy’s Journey of Escape to A New Life in Britain” .
Συντονίζει η Κατερίνα Μαλακατέ, συγγραφέας, συνιδιοκτήτρια του Booktalks, χώρου συνάντησης φίλων της λογοτεχνίας και διαχειρίστρια του πιο πετυχημένου λογοτεχνικού blog στα ελληνικά.
Πληροφορίες-Εγγραφές : https://www.facebook.com/events/2343505019014901/
*Η ΜΚΟ We Need Books ξεκίνησε το 2016 με στόχο την ενθάρρυνση ατόμων και κοινωνικών ομάδων να αναπτυχθούν και να κοινωνικοποιηθούν μέσω της εκπαίδευσης και με την αγάπη του κόσμου εντός κι εκτός συνόρων κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 10.000 βιβλία σε πάνω από 10 γλώσσες και να δημιουργήσει την πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη στην Αθήνα. Η πιλοτική αυτή βιβλιοθήκη έχει τις ρίζες της στην κοινότητα και σχεδιάστηκε για να απευθύνει τις ανάγκες μιας πολυπολιτισμικής πόλης και τις προκλήσεις που υπάρχουν σε αυτή την μεταβατική περίοδο. |