Έκθεση 2019 για την Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ΕΕ

Πρόλογος

Vĕra Jourová
Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων

Η ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών στην εκπαίδευση, στη λήψη οικονομικών αποφάσεων και στην πολιτική εξουσία, και η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών όπως και η ισότητα στις απολαβές αποτελούν σημεία-κλειδιά για το μέλλον της Ευρώπης. Η ΕΕ δεν πρέπει να αποτύχει στην επικύρωση αυτού του σημαντικού δικαιώματος στην ισότητα και στην αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων του μισού πληθυσμού της.

Τα καλά νέα είναι πώς σημειώνουμε πρόοδο στην ισότητα των φύλων. Πάντως, η πρόοδος αυτή θα μπορούσε να έχει πιο γρήγορους ρυθμούς. Γνωρίζουμε ήδη πώς δεν μπορούν μόνο μέσω της εκπαίδευσης να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα έμφυλα χάσματα στην απασχόληση, στους μισθούς ή στις συντάξεις στην ΕΕ. Οι έμφυλες ανισότητες κατασκευάζονται κοινωνικά, και αυτό το γεγονός “γεννά” αργή πρόοδο και συνεχιζόμενα έμφυλα χάσματα διαχρονικά. Στην τρέχουσα θητεία της, η Επιτροπή πραγματοποίησε συντονισμένες προσπάθειες ώστε να θέσει σε εφαρμογή μέτρα που θα ενθαρρύνουν την αλλαγή στις κοινωνικές συμπεριφορές, θα αντιμετωπίζουν τα επίμονα στερεότυπα, θα ενδυναμώνουν την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών και την ενδυνάμωσή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η Οδηγία για την ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής είναι η πρώτη νέα νομοθετική παρέμβαση σε αυτό τον τομέα εδώ και 10 χρόνια. Η ίδια η Επιτροπή αγωνίζεται δίνοντας το παράδειγμα με την αναλογία των γυναικών σε managers να φθάνει στο επίπεδο του 39% σε όλα τα επίπεδα, 37% στα ανώτερα επίπεδα διεύθυνσης και 40% στα επίπεδα μεσαίας διεύθυνσης.

Η Επιτροπή αυξάνει επίσης τις προσπάθειές της για την γεφύρωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος μέσω της εφαρμογής της ολιστικής δέσμης μέτρων του Σχεδίου Δράσης του 2017. Η Επιτροπή συνεχίζει να μάχεται κατά των έμφυλων στερεοτύπων και να αγωνίζεται κατά της βίας εναντίον των γυναικών, καθώς και να οδηγεί σε αλλαγή συμπεριφοράς σε τομεακό επίπεδο, για παράδειγμα μέσω πρωτοβουλιών όπως η Στρατηγική της Commission για τις Γυναίκες στον Ψηφιακό Τομέα ή τις Γυναίκες στις Μεταφορές – Πλατφόρμα Αλλαγής της ΕΕ.

Η προσπάθεια όμως δεν σταματά εδώ.

Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον. Το πρόσφατο κίνημα #MeToo βοηθά στην προσπάθειά μας να επαναφέρουμε τα δικαιώματα των γυναικών και την ενδυνάμωσή τους στο δημόσιο διάλογο. Η πρόσφατη προσοχή και οι συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής, σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν την έμπνευση για την διάδοχη Στρατηγική δέσμευση για την ισότητα των φύλων 2016-2019.

Η συνεχιζόμενη αξιολόγηση της αρχής της ισότητας των αμοιβών στην ΕΕ θα παρέχει τη βάση για την ενδυνάμωση της εφαρμογής αυτής της αρχής και για την άμβλυνση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές προσφέρουν μία εξαιρετική ευκαιρία για τους πολίτες της ΕΕ, τα πολιτικά κόμματα και τις ομάδες να καταδείξουν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία ισότιμης λήψης αποφάσεων.

Διαβάστε Επίσης  Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2020: η εργασία στον ψηφιακό κόσμο

H Στρατηγική Δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων την περίοδο 2016-2019 [1] θέτει το υφιστάμενο πλαίσιο των μέτρων της ΕΕ για την προαγωγή των θεμελιωδών αξιών της ισότητας μεταξύ γυναικών και αντρών. Η Έκθεση αυτή λαμβάνει υπόψη τις κύριες πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν ή ολοκληρώθηκαν το 2018 σε πέντε θεματικούς τομείς της στρατηγικής δέσμευσης:

1. ίση οικονομική ανεξαρτησία γυναικών και αντρών –

2. ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας –

3. ισότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων –

4. τερματισμός της έμφυλης βίας – και

5. προώθηση της ισότητας των φύλων πέραν της ΕΕ.

 

Εστιάζει ειδικότερα σε:

  • κύριες τάσεις και τα νεότερα διαθέσιμα δεδομένα αναφορικά με τους δείκτες στρατηγικής δέσμευσης –
  • κύριες πρωτοβουλίες στην ΕΕ, εστιάζοντας στα επιτεύγματα των Κρατών Μελών της ΕΕ και των θεσμών της ΕΕ –
  • πρακτικές που εμπνέουν, καινοτόμα projects και επιτυχημένες πολιτικές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

 

Μετάφραση / Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

socialpolicy.gr

—– 

[1] Strategic engagement for gender equality 2016-2019, διαθέσιμο στο:
ec.europa.eu/anti-trafficking

Διαβάστε Επίσης  Η Επιτροπή παρουσιάζει το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!