Ανεργία των νέων: τα μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμησή της

Η οικονομική κρίση οδήγησε σε δραματική αύξηση των ποσοστών της ανεργίας των νέων στην ΕΕ. Μάθετε τι κάνει η ΕΕ για την ενίσχυση της απασχόλησης και ποιες βελτιώσεις προτείνει το ΕΚ.

 

 

Οι νέοι υπήρξαν από τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης. Η ανεργία στους νέους μεταξύ 15 και 24 ετών στην ΕΕ, αυξήθηκε από 15% το 2008 σε 24% στις αρχές του 2013. Η Ελλάδα (60%), η Ισπανία (56,2%), η Κροατία (49,8%), η Ιταλία (44,1%) και η Πορτογαλία *(40,7%), βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους.

 

Οι πρωτοβουλίες της ΕΕ

Για την καταπολέμηση του προβλήματος, τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν το 2013, ότι όλοι οι νέοι κάτω των 25 ετών θα λαμβάνουν ποιοτική προσφορά εργασίας, συνεχή εκπαίδευση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που καθίστανται άνεργοι ή εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση, σύμφωνα με το πρόγραμμα “Εγγυήσεις για τη Νεολαία”.

Το βασικό εργαλείο της ΕΕ για τη χρηματοδότηση μέτρων και προγραμμάτων είναι η “Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων”. Ξεκίνησε με σκοπό τη στήριξη των νέων που ζουν σε περιοχές όπου το 2012 η ανεργία των νέων ήταν υψηλότερη από 25%.

Το 2017 συμπληρώθηκε με τις περιοχές όπου το 2016 η ανεργία των νέων ήταν υψηλότερη από 25%.

Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζει αποκλειστικά τους νέους που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΕΕΑΚ), συμπεριλαμβανομένων και όσων είναι μακροχρόνια άνεργοι ή δεν έχουν εγγραφεί ως αναζητούντες εργασία.

Επίσης, η ΕΕ δημιούργησε την “Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας”.

 

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 16 εκατομμύρια νέοι συμμετείχαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 στα προγράμματα των “Εγγυήσεων για τους Νέους”, ενώ περισσότεροι από 1,6% νέοι έχουν λάβει απευθείας βοήθεια από την “Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων”.

Οι δράσεις αυτές έχουν ήδη αποδώσει καρπούς, με την ανεργία στους νέους να πέφτει στο 16.5% το 2017. Στην πρώτη θέση της λίστας με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων παραμένει η Ελλάδα με 40,2% (Αύγουστος 2017), η Ισπανία με 38,2% και η Ιταλία με 34,7%. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γερμανία (6,6%) και στην Τσεχία (7,2%).

 

 

Οι προτάσεις του ΕΚ

Στις 18 Ιανουαρίου 2018, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν έκθεση πρωτοβουλίας για την αξιολόγηση της εφαρμογής της «Πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων». Οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας για τη στήριξη της νεολαίας και της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία στους νέους  και ζήτησαν καλύτερη παρακολούθηση και αξιόπιστα στοιχεία  για την ορθή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Επίσης, πρότειναν πρόσθετα μέτρα, όπως η βελτίωση της ποιότητας εργασίας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, προώθηση των προγραμμάτων μεταξύ των εταιρειών και δημιουργία στρατηγικών εταιρικών σχέσεων.

Η εισηγήτρια της έκθεσης Ρομάνα Τόμκ (Σλοβενία, ΕΛΚ), δήλωσε: «Είναι σημαντικό τώρα να παίξουν το ρόλο τους και τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας αποτελεσματικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο».

Επίσης, το ΕΚ διασφάλισε 116,7 εκατομμύρια ευρώ για την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων για το 2018.

 

europarl.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Πρόγραμμα 9.200 δικαιούχων "Επιταγή Επανένταξης στην αγορά εργασίας"

Be the first to comment on "Ανεργία των νέων: τα μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμησή της"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!