Αντιμετωπίζοντας και αντισταθμίζοντας τον αυξανόμενο εθνικιστικό λαϊκισμό και τις ακραίες εξτρεμιστικές ιδεολογίες | Διεθνής Ημέρα κατά του Ρατσισμού 2019

Τα ρατσιστικά εξτρεμιστικά κινήματα που βασίζονται σε ιδεολογίες που επιδιώκουν την προώθηση λαϊκιστικών, εθνικιστικών ατζεντών εξαπλώνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, τροφοδοτούν τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, την ξενοφοβία και τη συναφή μισαλλοδοξία, συχνά στοχεύοντας σε μετανάστες και πρόσφυγες καθώς και σε ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής.

Στο πρόσφατο ψήφισμά της για την εξάλειψη του ρατσισμού, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε ότι όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθερα και ίσα με αξιοπρέπεια και δικαιώματα και έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών τους. Το ψήφισμα τόνισε επίσης ότι κάθε δόγμα της φυλετικής ανωτερότητας είναι επιστημονικά ψευδές, ηθικά καταδικαστέο, κοινωνικά άδικο και επικίνδυνο και πρέπει να απορριφθεί, μαζί με θεωρίες που προσπαθούν να προσδιορίσουν την ύπαρξη ξεχωριστών ανθρώπινων ειδών.

Η ειδική εισηγήτρια για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και συναφούς μισαλλοδοξίας, η Ε. Tendayi Achiume, στην πρόσφατη έκθεσή της για τον εθνικιστικό λαϊκισμό, ανέλυσε την απειλή που θέτει ο εθνικιστικός λαϊκισμός στις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μη-διάκρισης και της ισότητας. Καταδίκασε τον εθνικιστικό λαϊκισμό που προωθεί τις αποκλειστικές ή κατασταλτικές πρακτικές και πολιτικές που βλάπτουν τα άτομα ή τις ομάδες με βάση τη φυλή, την εθνότητα, την εθνική τους προέλευση και θρησκεία, ή άλλες σχετικές κοινωνικές κατηγορίες. 

Στην έκθεσή της για τον εγκωμιασμό του ναζισμού στο διαδίκτυο, η Achiume εντόπισε τις πρόσφατες τάσεις και εκδηλώσεις της δοξασίας του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που συμβάλλουν στην τροφοδότηση των σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και συναφούς μισαλλοδοξίας. Τόνισε τις υποχρεώσεις των κρατών που απορρέουν από το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αντιμετωπίσουν τέτοιες ακραίες ιδεολογίες στο διαδίκτυο, καθώς και τις ευθύνες των τεχνολογικών εταιρειών υπό το πρίσμα των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ρατσισμός: Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταδικάζουν τις επιθέσεις σε τζαμιά, προτρέπουν τη δράση εναντίον του εθνικιστικού λαϊκισμού και των εξτρεμιστικών ιδεολογιών

Γενεύη (21 Mαρτίου 2019) –“Τα κράτη πρέπει να λάβουν επειγόντως συντονισμένα μέτρα για να επιτύχουν τη φυλετική ισότητα και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εθνικιστικές λαϊκιστικές ρητορικές για να εντείνουν τις διακρίσεις”, αναφέρει ομάδα εμπειρογνωμόνων* των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η έκκληση γίνεται με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

“Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν, ένας λευκός ρατσιστής διέπραξε ισλαμοφοβική τρομοκρατική επίθεση σε δύο τζαμιά στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας, σκοτώνοντας 50 άτομα και τραυματίζοντας πολλούς ακόμα. Αυτό το τραγικό γεγονός μας υπενθυμίζει ότι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και το θρησκευτικό μίσος είναι θανατηφόρα και ότι το αποτέλεσμα του εθνοτικού-εθνικιστικού λαϊκισμού και των εξτρεμιστικών ιδεολογιών είναι η φυλετική βία, ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις.

Τα κράτη πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για να αποτρέψουν τo ρεύμα του μίσους και των διακρίσεων, να προστατεύσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς και να διασφαλίσουν τη φυλετική ισότητα.

Παρόλο που θέλουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα ότι όλα τα κράτη θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις τους για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, είμαστε απογοητευμένοι από τον ρόλο που εξακολουθούν να διαδραματίζουν οι δημόσιες αρχές στην αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας με σκόπιμες πράξεις όσο και από παραλείψεις. 

Έχουμε εορτάσει περισσότερες από 50 Διεθνείς Ημέρες για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Κάθε χρόνο, ο ΟΗΕ καλεί τα κράτη να ενεργήσουν αμέσως για να τερματίσουν τον ρατσισμό, να εξασφαλίσουν την ισότητα και την αξιοπρέπεια και να εκπληρώσουν τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων. Ωστόσο, η πολιτική και η νομοθεσία των κρατών σπάνια αντικατοπτρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα αυτής της υποχρέωσης. 

Αντίθετα, τα κράτη και οι ηγέτες τους έχουν αναπτύξει πολιτική ρητορική που δαιμονοποιεί φυλετικές ομάδες και ενθαρρύνει τους ρατσιστές ιδεολόγους. Ορισμένα κράτη αρνούνται ακόμη και την ύπαρξη φυλετικών διακρίσεων ή μειονοτήτων εντός των συνόρων τους. 

Τα κράτη πρέπει να αποφασίσουν ότι είναι πρόθυμα να αναλάβουν σοβαρά τον ρόλο τους και πρέπει να υιοθετήσουν τις πολιτικές που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της φυλετικής ισότητας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσω πλαισίων όπως η Διεθνής Δεκαετία για τους Άνθρωπους της Αφρικανικής Καταγωγής. 

Με απλά λόγια, η πολιτική μέθοδος του αποκλεισμού δεν συνάδει με μια δίκαιη εγχώρια τάξη και τα κράτη πρέπει να εξαλείψουν την ρητορική των διακρίσεων. 

Προτρέπουμε τον κόσμο να θυμηθεί ότι το έργο της καταπολέμησης της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων δεν αποτελεί έργο μόνο των κρατών και των δημόσιων αρχών. Κάθε άτομο, ειδικά όσοι απολαμβάνουν καθημερινά φυλετικά προνόμια, πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο για να τερματίσουν τον ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τη συναφή μισαλλοδοξία που επικρατούν σήμερα”.

(*) Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ: η κ. E. Tendayi Achiume (Ζάμπια), ειδική εισηγήτρια για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και συναφούς μισαλλοδοξίας · ο κ. Michal Balcerzak (Πολωνία), πρόεδρος της ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής.

 

Πηγές: un.org, ohchr.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Αυτή η χρονιά μας έδειξε τη σημασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Be the first to comment on "Αντιμετωπίζοντας και αντισταθμίζοντας τον αυξανόμενο εθνικιστικό λαϊκισμό και τις ακραίες εξτρεμιστικές ιδεολογίες | Διεθνής Ημέρα κατά του Ρατσισμού 2019"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!