Αφίσες με σύγχρονες γυναίκες πρότυπα στην επιστήμη, την τεχνολογία και τα μαθηματικά

Το ρητό, “If she can’t see it, she can’t be it,”, αναφέρεται στη σημασία του να γνωρίσουν τα κορίτσια γυναικεία πρότυπα, ειδικά σε τομείς όπου τα επιτεύγματα των γυναικών συχνά παραβλέπονται ή ελαχιστοποιούνται όπως στην επιστήμη, τα μαθηματικά, και την τεχνολογία. Μια νέα συλλογή αφισών στοχεύει να φέρει περισσότερες από αυτές τις ιστορίες των γυναικών στο φως – και να εμπνεύσει τα σημερινά κορίτσια ώστε να μπορούν να γίνουν ό, τι φιλοδοξούν. 

Οι αφίσες παρουσιάζουν οχτώ πρωτοπόρες γυναίκες που έχουν επηρεάσει τα πεδία του STEM. Κάθε αφίσα έχει επίσης σχεδιαστεί από μια διαφορετική καλλιτέχνιδα από όλο τον κόσμο. Παρακάτω, θα βρείτε συνδέσμους για τη λήψη κάθε αφίσας, καθώς και μια περιγραφή της κάθε επιστημόνισσας. 

Download Poster

Η Δρ. Cynthia Breazeal είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια των Τεχνών και Επιστημών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης όπου ίδρυσε και διευθύνει την Ομάδα Προσωπικών Ρομπότ (Personal Robots Group) στο Media Lab. Είναι επίσης ιδρύτρια και επικεφαλής επιστημόνισσα της Jibo, Inc. Είναι πρωτοπόρος της κοινωνικής ρομποτικής και της αλληλεπίδρασης των ρομπότ με τους ανθρώπους. Έχει γράψει το βιβλίο Designing Sociable Robots και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα που έχουν αξιολογηθεί από συναδέλφους σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια σχετικά με τα θέματα της Αυτόνομης Ρομποτικής, Τεχνητής νοημοσύνης, αλληλεπίδρασης ανθρώπων με ρομπότ και τη μάθηση των ρομπότ.

Καλλιτέχνιδα: Η Joana Neves είναι μια ψηφιακή καλλιτέχνιδα από την Πορτογαλία που αγαπά το σχέδιο και άρχισε να μαθαίνει μόνη πώς να σχεδιάζει ψηφιακά το 2014. Έμπνευση της δίνει το ενδιαφέρον της για τη μόδα, οι λαϊκοί μύθοι, το burlesque και τα κινούμενα σχέδια.

Download Poster

Η Rosalind Franklin ήταν πρωτοπόρος της μελέτης των μοριακών δομών που έλαβε αναγνώριση μεταξύ των επιστημόνων για την έρευνά της σχετικά με τη μοριακή δομή του άνθρακα, των ιών και του DNA. Οι εικόνες περίθλασης ακτίνων Χ του DNA επέτρεψαν στον Francis Crick του Πανεπιστημίου του Cambridge και στον James Watson να αναγνωρίσουν τη δομή διπλής έλικας του μορίου. Για χρόνια η δουλειά της στη δομή του μορίου παρέμεινε απαρατήρητη, καθώς μόνο ο Crick, ο Watson και ο συνάδελφος του Franklin Maurice Wilkins έλαβαν το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη το 1962. Το 2003, η Βασιλική Εταιρεία καθιέρωσε το Βραβείο Rosalind Franklin για να επιστήσει την προσοχή στην εξαιρετική δουλειά των γυναικών στο STEM.

Καλλιτέχνιδα: Η Juliette Brocal είναι φοιτήτρια κινούμενων σχεδίων και εικονογράφος από τη Γαλλία που της αρέσει να ζωγραφίζει παραθαλάσσιες τοποθεσίες, λαϊκά /παραδοσιακά θέματα και ανθρώπους που παίζουν μουσική.

Download Poster

Η Mae C. Jemison είναι Αμερικανή μηχανικός, γιατρός και αστροναύτισσα της NASA. Έγινε η πρώτη Αφρο-Αμερικανή γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά επιβαίνοντας στο διαστημόπλοιο Space Shuttle Endeavour στις 12 Σεπτεμβρίου 1992. Παραιτήθηκε από τη NASA το 1993 για να ιδρύσει μια εταιρεία που ερευνά την εφαρμογή της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή. Έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση αρκετές φορές, μεταξύ άλλων ως ηθοποιός σε ένα επεισόδιο του Star Trek: The Next Generation. Είναι χορεύτρια και κατέχει εννέα τιμητικά διδακτορικά διπλώματα στην επιστήμη, τη μηχανική, στα Γράμματα και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Είναι η σημερινή διευθύντρια του 100 Year Starship organization.

Καλλιτέχνιδα: Η Karina Perez είναι Μεξικανή-Αμερικανή εικονογράφος / σχεδιάστρια. Ενδιαφέρεται πάντα για τη διερεύνηση της αφήγησης μέσω του σχεδίου και του χρώματος για να επικοινωνήσει οπτικά την αγάπη και την αποδοχή που λαμβάνει από τους γύρω της.

Download Poster

Η Maria da Penha είναι βραζιλιάνα βιοφαρμακοποιός και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών, ιδιαίτερα ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. Όταν η Maria da Penha παρολίγο να δολοφονηθεί από τον σύζυγό της, δεν υπήρχε ούτε ένα αστυνομικό τμήμα στη Βραζιλία που να ειδικεύεται στη βία κατά των γυναικών. Η υπόθεση που η Maria κατέθεσε παραμελήθηκε από το δικαστήριο για δύο δεκαετίες, ενώ ο σύζυγός της παρέμενε ελεύθερος. Χρόνια αργότερα, σε μια απόφαση ορόσημο, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκρινε την κυβέρνηση της Βραζιλίας ότι δεν έλαβε αποτελεσματικά μέτρα για τη δίωξη και την καταδίκη των δραστών ενδοοικογενειακής βίας. Απαντώντας σε αυτό, η κυβέρνηση της Βραζιλίας το 2006 θέσπισε ένα νόμο που σήμερα είναι γνωστός ως νόμος Maria da Penha για την ενδοοικογενειακή και οικογενειακή βία, ο οποίος αύξησε τη σοβαρότητα της τιμωρίας για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, όποτε αυτή συμβεί σε οικιακό ή οικογενειακό περιβάλλον

Καλλιτέχνιδα: Camila Rosa. Η Camila είναι ανεξάρτητη εικονογράφος και σχεδιάστρια από τη Βραζιλία. Η δουλειά της αποδίδει τις γυναίκες από μια εναλλακτική οπτική: Λατινο-αμερικάνες, γενναίες, δυναμικές και μη προσαρμοσμένες στα βασικά πρότυπα ομορφιάς. Η Camila πιστεύει ότι είναι σημαντικό το έργο της να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη και την εκπαίδευση των κοριτσιών και των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Download Poster

Η Juliana Rotich είναι τεχνολόγος, στρατηγική σύμβουλος, επιχειρηματίας και κεντρική ομιλήτρια. Είναι ιδρύτρια της BRCK Inc, μιας εταιρείας τεχνολογίας υλισμικού και υπηρεσιών που εδρεύει στην Κένυα. Η BRCK δημιουργήθηκε για να υλοποιήσει ένα όραμα για την επικοινωνία σε περιβάλλοντα χαμηλών υποδομών, αναπτύσσοντας χρήσιμες και καινοτόμες τεχνολογίες. Η Juliana συνίδρυσε επίσης την Ushahidi Inc., μια μη κερδοσκοπική εταιρεία τεχνολογίας, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα για την αλλαγή του τρόπου ροής πληροφοριών στον κόσμο.

Καλλιτέχνιδα: Thandiwe Tshabalala. Η Thandiwe είναι γραφίστρια στο Κέιπ Τάουν. Το έργο της είναι τολμηρό, πολύχρωμο και εννοιολογικό. Το σύνθημά της ως δημιουργός είναι: “Communicate don’t decorate.” Το 2015 βραβεύτηκε με το περίφημο βραβείο Mbokodo για τις γυναίκες της Νότιας Αφρικής στις Τέχνες, στην κατηγορία Creative Design.

Download Poster

Η Δρ. Hayat Sindi γεννήθηκε στο Makkah της Σαουδικής Αραβίας και είναι μια από τις κορυφαίες βιοτεχνολόγους στον κόσμο. Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Ινστιτούτου i2 και συνιδρύτρια της Diagnostics For All. Κατατάχθηκε από το περιοδικό Arabian Business ως ο 19ος πιο σημαντικός άνθρωπος Αραβικής καταγωγής στον κόσμο και η 9η πιο σημαντική Αραβίδα μεταξύ των γυναικών. Η Sindi έχει Ph.D. στην βιοτεχνολογία από το Newnham College, Cambridge, το οποίο απέκτησε το 2001. Ήταν η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία που έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για να μελετήσει τον τομέα της βιοτεχνολογίας και η πρώτη γυναίκα από οποιοδήποτε από τα άλλα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου που ολοκλήρωσε ένα διδακτορικό δίπλωμα στον τομέα.

Καλλιτέχνιδα: Η Lidia Tomashevskaya είναι μια ανεξάρτητη εικονογράφος από το Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους για εικονογραφήσεις βιβλίων και έχει δημιουργήσει εικονογραφήσεις και γραφιστικά σχέδια για εταιρείες όπως η Hewlett Packard.

Download Poster

Η Tu Youyou είναι Κινέζα φαρμακοποιός και εκπαιδευτικός. Ανακάλυψε την αρτεμισινίνη (επίσης γνωστή ως qinghaosu) και τη διυδροαρτεμισινίνη, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ελονοσίας. Η ανακάλυψή της ήταν μια σημαντική ανακάλυψη στην τροπική ιατρική του 20ου αιώνα, που έσωσε εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Για το έργο της, η Tu έλαβε το Βραβείο Lasker 2011 στην κλινική ιατρική και το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής του 2015, από κοινού με τον William C. Campbell και τον Satoshi Ōmura. Είναι η πρώτη κινέζα νομπελίστας στη φυσιολογία ή στην ιατρική και η πρώτη γυναίκα πολίτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που λαμβάνει ένα βραβείο Νόμπελ σε οποιαδήποτε κατηγορία. Είναι επίσης η πρώτη Κινέζα που λαμβάνει το βραβείο Lasker. Η Tu Youyou γεννήθηκε, εκπαιδεύτηκε και πραγματοποίησε την έρευνά της αποκλειστικά στην Κίνα.

Καλλιτέχνιδα: Xu Hui. Η Xu Hui είναι εικονογράφος από το Jinan της Κίνας.

Download Poster

Η Gladys West είναι μια Αμερικανή μαθηματικός γνωστή για τις συνεισφορές της στα μαθηματικά που υποστηρίζουν το GPS. Οι συνεισφορές της στο GPS αποκαλύφθηκαν μόνο όταν ένα μέλος της αδελφότητας της, Alpha Kappa Alpha, διάβασε μια σύντομη βιογραφία που η West είχε υποβάλει για μια τελετή αποφοίτησης. 

Καλλιτέχνιδα: Η Geneva B είναι μια αυτοδίδακτη εικονογράφος από τη Βόρεια Καρολίνα. Αγαπά να δουλεύει με χρώματα, να ζωγραφίζει φουσκωτά μαλλιά και να προσθέτει γοητεία με μια πινελιά ρεαλισμού και ευτυχίας.

 

Πηγή: amightygirl.com

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Οικογένειας 2020: Οικογένειες σε Ανάπτυξη | Διακήρυξη της Κοπεγχάγης και Πεκίνο +25

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!