Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας

Την έκθεση 50 έργων κόμικς 25 δημιουργών θα φιλοξενεί η Τεχνόπολη έως και τις 25 Μαρτίου, έκθεση που εικονοποιεί τις πρώτες 50 ρατσιστικές επιθέσεις της καμπάνιας «Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας». 

Η καμπάνια «Βάλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» σχεδιάστηκε από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και τη HumanRights360, με σκοπό να εντοπίσει μέσα στην πόλη και να αναδείξει την αφανή εγκληματικότητα που συνδέεται με τις ρατσιστικές επιθέσεις στον δημόσιο χώρο. 

Η διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής έχει φέρει στο φως τα δεκάδες ρατσιστικά εγκλήματα, κυρίως εναντίον μεταναστών και προσφύγων. Εντούτοις η πλήρης διάσταση της εγκληματικής, ρατσιστικής της δράσης δεν είναι επαρκώς γνωστή. Με αυτή την καμπάνια γίνεται προσπάθεια στοιχειοθέτησης της τοπογραφίας της ρατσιστικής βίας, ώστε να διαμορφωθεί ένας αντιρατσιστικός χάρτης της πόλης. 

Το 2019 θα είναι η κομβική, τελευταία χρονιά της σημαντικότερης και μεγαλύτερης δίκης της εποχής μας. Η προσπάθεια οπτικοποίησης ενός μικρού μόνο μέρος αυτής της «τοπογραφίας της βίας» που εκκινεί από τη Χρυσή Αυγή και τον ακροδεξιό φασισμό, έγινε για να συμβάλει να γίνουν γνωστά αυτά τα εγκλήματά στο ευρύ κοινό και η δολοφονική τους δράση να μη μείνει ατιμώρητη.

Στόχος της καμπάνιας είναι να εντοπίσει και να αναδείξει στους δρόμους της πόλης τα συγκεκριμένα σημεία των ρατσιστικών επιθέσεων. Ένα αυτοκόλλητο με τυπωμένο το QR Code της κάθε επίθεσης είναι κολλημένο στο σημείο που έγινε η επίθεση. Μόλις σκαναριστεί με το κινητό οδηγεί στην συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση της επίθεσης στο https://valtousx.gr. όπου υπάρχει η περιγραφή της επίθεσης και η εικόνα της.

Ο χάρτης που δημιουργήθηκε αποτυπώνει τόσο τις ίδιες τις επιθέσεις όσο και τις ιστορίες της ρατσιστικής βίας που βρίσκονται πίσω από αυτές. Με μία περιήγηση στα σημεία του, ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι καθένα από αυτά δεν είναι απλώς μια διεύθυνση, αλλά ένας τόπος βίας, ένα σημείο όπου μια βίαιη υπόθεση έλαβε χώρα στις γειτονιές της Αθήνας, δίπλα μας.

 
Στην έκθεση συμμετέχουν οι:
Αδαμοπούλου, Αναστασίου, Βαβαγιάννης, Γιακουμάκης, Δερβενιώτης, Θεοδωροπούλου, Καραγεωργίου, Καραμπάλιος, Κεφαλάς, Κουντούρης, Μικάλεφ, Μπότσος, Νικολαίδου, Οθωναίου, Πετρόπουλος, Πέτρου, Χαλκιάς, Aspallax, Bratimoto, John Antono, No Bugdet Epics, Panagos, PanPan, Piotr, Tasmar
 

Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 12.00-21.00, και η είσοδος είναι ελεύθερη. 

 

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (ΙΡΛ) Παράρτημα Ελλάδας είναι ένα αριστερό γερμανικό ινστιτούτο πολιτικής επιμόρφωσης, ανήκει στο διεθνές δίκτυο του Rosa Luxemburg Stiftung (RLS) και λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2012. Ο Αντιφασισμός και ο Αντιρατσισμός είναι δύο από τις κύριες θεματικές ενότητες στις οποίες δραστηριοποιείται. 
Το HumanRights360 είναι μία νέα οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Αποστολή της είναι η προστασία και ενδυνάμωση των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση, και με εστίαση στους ευάλωτους πληθυσμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το HumanRights360 υλοποιεί μία σειρά δράσεων κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των εγκλημάτων μίσους. 

 

Διαβάστε Επίσης  Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση

Be the first to comment on "Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!