Γιατί οι ανθρωπιστικές κρίσεις επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες;

Μετανάστριες περπατούν με μωρά στην πλάτη τους κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής, ελπίζοντας να περάσουν στην Ουγγαρία. Image: REUTERS/Marko Djurica

Η μάχη για την ισότητα των φύλων κερδίζει έδαφος τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ωστόσο, όταν οι χώρες πλήττονται από κρίσεις, οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται εντονότερα από τους άνδρες, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Επισκόπηση του ΟΗΕ για το 2019 αναφέρει ότι οι συγκρούσεις και οι φυσικές καταστροφές “επιδεινώνουν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, ιδιαίτερα κατά των γυναικών και των κοριτσιών“.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό της σχολικής φοίτησης: Τα κορίτσια σε συγκρούσεις είναι σχεδόν δυόμισι φορές πιο πιθανό να είναι εκτός σχολείου σε σχέση με τα αγόρια. Και όταν φτάσουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 90% των κοριτσιών είναι εκτός σχολείου σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Η απειλή της σχολικής βίας με βάση το φύλο σε καταστάσεις συγκρούσεων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους περισσότερα κορίτσια παραμένουν εκτός σχολείου. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη “δυσανάλογη στόχευση σχολείων θηλέων” κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν και των 200 νιγηριανών μαθητριών που απήχθησαν τον Απρίλιο του 2014.

Όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της κοιλάδας Swat στο Πακιστάν το 2008, δήλωσαν ότι τα κορίτσια δεν μπορούν πλέον να φοιτήσουν στο σχολείο. Το γεγονός αυτό ενθάρρυνε τότε την 11χρονη Malala Yousafzai να μιλήσει για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση – που οδήγησε στο να πυροβοληθεί στο κεφάλι σε σχολικό λεωφορείο το 2012.

“Τακτική Πολέμου”

Η σεξουαλική βία αποτελεί άλλη μία ανησυχητική τάση που περιγράφεται στην έκθεση του ΟΗΕ. Τουλάχιστον μία στις πέντε γυναίκες πρόσφυγες έχει βιώσει τη σεξουαλική βία και τα αποτελέσματά της, συμπεριλαμβανομένου του τραύματος, του στιγματισμού, της φτώχειας, της κακής υγείας και της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Αναφέρει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι “πιθανόν να είναι πολύ υψηλότεροι“, επειδή τα δεδομένα είναι δύσκολο να εντοπιστούν και δεν έχουν καταγραφεί όλα τα περιστατικά. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, η έκθεση αναφέρει ότι «η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως τακτική πολέμου».

Πουθενά δεν είναι πιο εμφανές από τους 700.000 πρόσφυγες Rohingya, οι οποίοι έφυγαν από το κράτος Rakhine, το Myanmar, στο Bazar του Cox, στο Μπαγκλαντές, το 2017.

Περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες Rohingya είναι γυναίκες. Image: UNHCR

 

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Andrew Gilmour, περιέγραψε μια «φρενίτιδα σεξουαλικής βίας» που υπέστησαν οι γυναίκες από τις ένοπλες δυνάμεις της Myanmar και τις τοπικές ομάδες ενόπλων. 

Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τη σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις τον Μάρτιο του 2018, ανέφερε πώς: “Η εκτεταμένη απειλή και η χρήση της σεξουαλικής βίας ήταν αναπόσπαστη στρατηγική τους, εξευτελιστική, τρομοκρατική και συλλογική τιμωρία της κοινότητας Rohingya και χρησιμοποιήθηκε ως μία κυρίαρχη στρατηγική για να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να αποτρέψει την επιστροφή τους. “

Πρόσθεσε ότι “οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, θεωρούνται θεματοφύλακες και διαδότες εθνικής ταυτότητας, καθώς και τα μικρά παιδιά, που αντιπροσωπεύουν το μέλλον της εθνοτικής ομάδας“.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2018, περίπου 2.756 επιζώντες σεξουαλικής και φυλετικής βίας είχαν λάβει στήριξη μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά ο ΟΗΕ ανέφερε ότι το 47% των οικιστικών περιοχών δεν διέθετε βασικές κλινικές υπηρεσίες.

Προσδιόρισε επίσης ένα χάσμα χρηματοδότησης ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων για “χώρους φιλικούς προς τις γυναίκες και τα παιδιά” που θα αποτελούσαν μια σωτηρία για τις επιζήσασες. 

Τον Μάιο του 2018, εκτιμάται ότι περίπου 40.000 γυναίκες Rohingya ήταν έγκυες, ένα “σημαντικό ποσοστό αυτών” ως αποτέλεσμα βιασμού.

Rohingya προσφύγισσα, τον Αύγουστο του 2018, επέτειος ενός έτους από την έξοδο τους.

 

Ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές

Η έκθεση Παγκόσμια Ανθρωπιστική Επισκόπηση ισχυρίζεται επίσης ότι “οι φυσικές καταστροφές κατά μέσο όρο οδηγούν στο θάνατο περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες ή πώς οδηγούν τις γυναίκες στο θάνατο σε νεαρότερη ηλικία από ό,τι τους άνδρες“. 

Μια μελέτη του 2007 που εξέτασε στοιχεία από 141 χώρες μεταξύ του 1981 και του 2002, διαπίστωσε ότι “οι φυσικές καταστροφές μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των γυναικών περισσότερο από αυτό των ανδρών”.

Το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, 736 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα και, όπως επισημαίνει η Oxfam, οι άνθρωποι αυτοί ήταν πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Έκθεση της Oxfam διαπίστωσε ότι τέσσερις φορές περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες πέθαναν στην Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία μετά το τσουνάμι του 2004, το οποίο οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 220.000 ανθρώπους σε 12 χώρες και άφησε 1.6 εκατομμύρια άστεγους.

Η έκθεση ανέφερε πως ο κύριος λόγος ήταν επειδή οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν ή να ανέβουν δέντρα για να ξεφύγουν και επειδή το τσουνάμι χτύπησε το πρωί της Κυριακής, που πολλές γυναίκες στην επαρχία Aceh της Ινδονησίας ήταν στο σπίτι φροντίζοντας τα παιδιά, ενώ οι άντρες απουσίαζαν για εξωτερικές δουλειές, γεγονός που τους οδήγησε μακριά από τις παραθαλάσσιες περιοχές. 

Η έκθεση του ΟΗΕ δημοσιεύτηκε πριν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκδώσει την Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα των Φύλων του 2018. Από τις 144 χώρες που καλύπτονται στην έκθεση του 2017, σημειώθηκαν ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις, ιδίως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Όμως, τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν πόσα ακόμη πρέπει να γίνουν για να προωθηθεί η διασφάλιση της ακεραιότητας και ασφάλειας των γυναικών κατά την διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων.

 

Πηγή: weforum.org

Μετάφραση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Τρίτη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Φτώχειας 2018-2027

Be the first to comment on "Γιατί οι ανθρωπιστικές κρίσεις επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες;"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!