Επιστημονική Ημερίδα: “Η αναδοχή και η υιοθεσία στο Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας των Ανηλίκων”

Το “Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων”, σωματείο μη κερδοσκοπικό, με διακριτικό τίτλο “Δικαίωμα στην Οικογένεια” διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα: “Η αναδοχή και η υιοθεσία στο Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας των Ανηλίκων: Η οργάνωση και δικτύωση κοινωνικών και δικαστικών υπηρεσιών μετά το Ν. 4538/2018, ως προϋπόθεση αποτελεσματικής εφαρμογής των εξωιδρυματικών θεσμών”,  την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, ώρα 10.00 π.μ στο Κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αμφιθέατρο “Ιωάννης Μανωλεδάκης”, Τσιμισκή 103 Διαγώνιος (είσοδος από την οδό Ισαύρων).

Η ημερίδα οργανώνεται στο πλαίσιο του έργου “Οργάνωση και Ενίσχυση Δράσεων Κοινωνικής Συνοχής, Προστασίας Περιβάλλοντος, Πολιτιστικής Δημιουργίας και Καινοτόμων Πρωτοβουλιών Δικτύωσης Νέων στη Μακεδονία Θράκη” και διακριτικό τίτλο “Νεανικές δράσεις” που οργανώνει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας – Θράκης” και στόχος της είναι να ενημερώσει το κοινό της πόλης για τις εναλλακτικές μορφές κοινωνικής προστασίας των ανηλίκων, εκτός ιδρυμάτων, μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας όπως αυτοί προβλέπεται να εφαρμοστούν μετά το νόμο 4538/2018 “Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας”.

Η ημερίδα αποτελεί την τρίτη δράση του σχεδίου του φορέα, μετά την πραγματοποίηση δύο πενθήμερων σεμιναρίων – workshops, στην Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη, για την επιμόρφωση νέων επιστημόνων κοινωνικής εργασίας (κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων) 21-29 ετών, πάνω στους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας, ως μέτρων κοινωνικής προστασίας εγκαταλειμμένων, κακοποιημένων και παραμελημένων ανηλίκων  καθώς και ανηλίκων που διαβιούν σε ιδρύματα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

10.00 – 10.30  Προσέλευση – εγγραφές

Προλογίζει η Ελένη Γεώργαρου, Πρόεδρος του σωματείου «Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική φροντίδα των ανηλίκων»

10.30-11.00  Χαιρετισμοί

 

11.00-11.20  ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ 

«Η δικτύωση και συνεργασία κοινωνικών, δικαστικών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας με στόχο την οικογενειακή αποκατάσταση των ανηλίκων στο Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας, υπό το πρίσμα του Ν. 4538/2018»

Ελένη Γεώργαρου, νομικός -εμπειρογνώμων παιδικής προστασίας.

 

1ο Τραπέζι :  Από την πλευρά της νομοθεσίας για τους ανήλικους

 

 11.20 – 12.20  Εισηγήσεις

 1. «Η παρέμβαση του Εισαγγελέα Ανηλίκων για την αφαίρεση της γονικής μέριμνας ανηλίκων σε κίνδυνο – Η  σύσταση της αναδοχής μετά την απομάκρυνση από το  φυσικό οικογενειακό περιβάλλον».

Αθηνά Κοτζάμπαση: Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ

 1. «Οι ανάδοχοι γονείς απέναντι στα δικαιώματα των ανηλίκων σε αναδοχή»

Γιώργος Μόσχος:  Νομικός, τ. Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Συνήγορος του Παιδιού

 1. «Η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων στο πλαίσιο της εφαρμογής του θεσμού της αναδοχής ανηλίκων»

Κωνσταντινιά Πέτρου: Κοινωνική Λειτουργός, Επιμελήτρια Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Μέλος Δ.Σ. Σ.Ε.Δ.Α.

 

12.20 – 12.35  Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις

 

2ο Τραπέζι: Από την πλευρά της κοινωνικής εργασίας για τους ανήλικους

 

 12.35 – 13.15  Εισηγήσεις

 1. «Η εφαρμογή του Ν. 4538/2018 στις κοινωνικές υπηρεσίες των Περιφερειών- Διαδικασίες – Προβλήματα»

Φώτης Τέγος: Κοινωνικός Λειτουργός, Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 1. «Η Παιδική Προστασία σε τοπικό επίπεδο»

Μάρω Βασσάρα:  Ψυχολόγος,  Αναπλ. Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Εργασίας και Ισότητας, Δήμου Νεάπολης-Συκεών

 

13.15 – 13.30 Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις

 

13.30-13.50   Διάλειμμα

 

3ο Τραπέζι: Από την πλευρά της ψυχικής υγείας των ανηλίκων

 

13.50  – 14.30  Εισηγήσεις

 1. «Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανηλίκων κατά τη διαβίωση σε ίδρυμα – Η επίδραση της οικογενειακής φροντίδας στον αναδεχόμενο ανήλικο»

Γιώργος Νικολαϊδης: Ψυχίατρος, Διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

 1. «Αναδοχή, υιοθεσία ή ιδρυματική φροντίδα για τα παιδιά που ζουν εκτός της φυσικής τους οικογένειας; Ποια είναι η καλύτερη λύση;»

Αναστασία Μπέκα: Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Συντονίστρια Διευθύντρια Ψυχιατρικού Τμήματος Παιδιών και Εφήβων, Γ.Ν.Θ. «Γεώργιος Παπανικολάου»

 

14.30 – 14.45 Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις

 

4ο Τραπέζι: Από την πλευρά των αναδόχων γονέων

 

14.45 – 15.25 Εισηγήσεις

 

 1. «Η εμπειρία της αναζήτησης για την ένταξη σε πρόγραμμα αναδόχων ή θετών  οικογενειών – Παρατηρήσεις- Συμπεράσματα»
 2. «Οι προσδοκίες από τη σχέση αναδοχής – τα αποτελέσματα μιας ολοκληρωμένης σχέσης αναδοχής»

 

 Βιωματικές εμπειρίες δύο – 2-  αναδόχων γονέων

 

15.25 – 15.45  Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις

 

15.45 – 16.00 Κλείσιμο ημερίδας – Συμπεράσματα

 

Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών Σωματείο

Το ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΔΟΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ με διακριτικό τίτλο “Δικαίωμα στην οικογένεια” είναι αστικό σωματείο που δημιουργήθηκε από την ανάγκη να προωθηθούν και να υποστηριχθούν οι θεσμοί της αναδοχής και της υιοθεσίας των ανηλίκων που στερήθηκαν για οποιοδήποτε λόγο την οικογένειά τους έναντι  της λύσης του ιδρυματικού εγκλεισμού, όπως συμβαίνει σήμερα στην πλειονότητα των απροστάτευτων, κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών και εφήβων.

Συμμετέχουν σ΄αυτό ανάδοχοι και υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς και άνθρωποι που από την επαγγελματική τους εμπειρία, τις επιστημονικές γνώσεις και την εθελοντική τους δράση συμφωνούν στην εναλλακτική και καταλληλότερη μορφή κοινωνικής φροντίδας μέσω  οικογενειακού πλαισίου και όχι  ιδρύματος.

 Σκοπός, ακόμη, της ιδιωτικής αυτής πρωτοβουλίας είναι να αγωνιστεί για τη θεσμοθέτηση προϋποθέσεων και ενιαίων κανόνων λειτουργίας των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας, δημόσιων και ιδιωτικών, ο εκσυγχρονισμός, η διαφάνεια στη λειτουργία τους, η στόχευση της αποϊδρυματοποίησης και ο ενδελεχής, συστηματικός και ουσιαστικός  έλεγχος από τις υπηρεσίες εποπτείας. Οι σκοποί του συλλόγου θα επιτευχθούν με:

 • Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.
 • Πληροφόρηση και έγκυρη ενημέρωση για τους θεσμούς αποιδρυματοποίησης ιδιωτών και φορέων.
 • Επιμόρφωση και υποστήριξη του προσωπικού των δομών κοινωνικής πρόνοιας.
 • Υποστήριξη δικτύωση φορέων παιδικής προστασίας όπως είναι τα νοσοκομεία, τα ιδρύματα, οι κοινωνικές υπηρεσίες περιφέρειας και δήμων.
 • Ιδιωτική και ομαδική συμβουλευτική για τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας στην έδρα του σωματείου.
 • Εθελοντικές δράσεις στήριξης ανηλίκων που απομακρύνθηκαν από την οικογένειά τους σε συνεργασίας με τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.
 • Και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει τους σκοπούς μας.
Πληροφορίες:

Ελένη Γεώργαρου Δικηγόρος-Πρόεδρος Δικτύου Εθελοντών και Αναδόχων Οικογενειών τηλ.2310288010, 6977-831631

Χριστίνα Αβδελά Μέλος Δικτύου Εθελοντών και Αναδόχων Οικογενειών, τηλ.6945-360610

 

Διαβάστε Επίσης  Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: η Επιτροπή επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων

Be the first to comment on "Επιστημονική Ημερίδα: “Η αναδοχή και η υιοθεσία στο Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας των Ανηλίκων”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!