Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019: Γνωρίζατε ότι χιλιάδες Ευρωπαίοι δεν θα μπορούν να ψηφίσουν εξαιτίας της αναπηρίας τους;

Δύο μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, η Mental Health Europe (MHE) δημοσιεύει βίντεο σχετικά με το δικαίωμα ψήφου και παροτρύνει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να τηρήσουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες (UNCRPD) και να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες έχουν ίση αναγνώριση ενώπιον του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας άσκησης των ίσων δημοκρατικών δικαιωμάτων τους.

Από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τα επόμενα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή είναι η μοναδική στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι προσέρχονται στις κάλπες. Δυστυχώς, περίπου 500.000 άτομα με αναπηρίες – συμπεριλαμβανομένων των ψυχοκοινωνικών αναπηριών – δεν θα μπορούν να ψηφίσουν όπως όλοι οι υπόλοιποι επειδή στερούνται της ικανότητας δικαίου. 

Το βίντεο της MHE σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτική και δημόσια ζωή, εξηγεί με απλά λόγια το δικαίωμα ψήφου για τα άτομα με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υποστηριχθεί από τα κράτη της ΕΕ.

“Το βίντεο μας δείχνει ότι η ψήφος είναι μια εμπειρία ενδυνάμωσης που δεν μπορεί να μην ασκείται από άτομα με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες. Το δικαίωμα ψήφου βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοκρατίας και της ιδιότητας του πολίτη και η άρνηση αυτού του δικαιώματος ισοδυναμεί με την εντύπωση ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κακή ψυχική υγεία είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας: αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό”, λέει η διευθύντρια του MHE κ. Claudia Marinetti.

Η έρευνα της MHE, η οποία δημοσιεύθηκε πέρυσι στην έκθεση «Χαρτογράφηση και Κατανόηση του Αποκλεισμού στην Ευρώπη», διαπίστωσε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας στην Ευρώπη ζουν υπό πλήρη κηδεμονία – μια μορφή υποκατάστατης λήψης αποφάσεων όταν ένα άτομο στερείται της νομικής του ικανότητας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, του δικαιώματος ψήφου. Μια πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) επιβεβαιώνει αυτά τα ευρήματα και υπογραμμίζει ότι 18 κράτη-μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να εμποδίζουν την νομική ικανότητα των πολιτών τους να ψηφίζουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η έκθεση δείχνει ότι τα πράγματα βελτιώνονται σταθερά στην εκπλήρωση του δικαιώματος ψήφου για όλους, με μερικές και πλήρεις νομικές μεταρρυθμίσεις που γίνονται σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κροατία, η Δανία, η Ισπανία και η Σλοβακία είτε μείωσαν είτε εξάλειψαν τους περιορισμούς του δικαιώματος ψήφου στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα άτομα που στερούνται νομικής ικανότητας.

Στη Γερμανία, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε πρόσφατα ότι είναι αντισυνταγματικό να εμποδίζονται οι ψηφοφόροι και οι δράστες ποινικών εγκλημάτων που βρίσκονται σε ψυχιατρικό νοσοκομείο να ψηφίζουν. Η Γαλλία ανακοίνωσε πρόσφατα μια επικείμενη μεταρρύθμιση των μέτρων περί κηδεμονίας, η οποία θα επεκτείνει τα δικαιώματα ψήφου σε χιλιάδες ανθρώπους. 

Η Mental Health Europe καλεί τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ να μεταρρυθμίσουν τους ξεπερασμένους νόμους για την επίτευξη του δικαιώματος ψήφου για όλους, δίχως εξαίρεση. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει επίσης να επιτρέπουν τη λήψη μέτρων για την υποστήριξη των ατόμων με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους, όπως άρση των νομικών και διοικητικών εμποδίων για την πολιτική συμμετοχή, ευαισθητοποίηση σχετικά με το δικαίωμα στην πολιτική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες, προσβασιμότητα σε διαδικασίες ψηφοφορίας, στις εγκαταστάσεις και στο εκλογικό υλικό, διευρύνοντας τις ευκαιρίες για συμμετοχή στην πολιτική ζωή.

 

Πηγή: mhe-sme.org

Μετάφραση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr 

 

Διαβάστε Επίσης  O COVID-19 ενδέχεται να ωθήσει εκατομμύρια ακόμη παιδιά στην παιδική εργασία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!