Διήμερο Συνέδριο: “Εκπαίδευση στη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση” | Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Δημοκρατία και εκπαίδευση συνδέονται άρρηκτα με τη νεωτερικότητα. Αποτελούν δυο θεσμικά συστήματα που ορίζουν το σύγχρονο κόσμο και παραπέμπουν το ένα στο άλλο.

Από το σχολείο περιμένει η κοινωνία την καλλιέργεια δημοκρατικών στάσεων, τη δημοκρατική κοινωνικοποίηση των μελών της αλλά και την εξασφάλιση γνώσεων και ικανοτήτων που αποτελούν όρους συγκρότησης του πολίτη. Από το σχολείο περιμένει την παροχή ευκαιριών για την άμβλυνση των ανισοτήτων, τη στήριξη και ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων, την έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους την έχουν ανάγκη.

Κι από την άλλη πλευρά, μόνο ένα δημοκρατικά οργανωμένο σχολείο μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την κοινωνική ευθύνη. Και δημοκρατικά οργανωμένο σχολείο σημαίνει ένα σχολείο με επίκεντρο τους μαθητές και τις μαθήτριές του, τα ενδιαφέροντά τους, τις ανάγκες και τις προοπτικές τους. Σημαίνει ακόμα ένα σχολείο με συλλογικές λειτουργίες και αποφάσεις, με εκπαιδευτικούς που σε αυτό βρίσκουν συνθήκες δημιουργικής δουλειάς και προσωπικής εξέλιξης.

Τι είδους σχολείο είναι άλλωστε ένα σχολείο που δεν επιτυγχάνει να λειτουργήσει σε συνθήκες συλλογικότητας, αλληλεγγύης και ισοτιμίας; Πόσο αποτελεσματικό είναι όταν δεν καταφέρνει να συγκροτήσει κοινότητες μάθησης, όταν οι μαθητές και οι μαθήτριές του δεν συζητούν, διαλέγονται, αποφασίζουν; Και τι είδους σχολείο είναι όταν οι εκπαιδευτικοί του δεν εκπαιδεύονται και δεν εκπαιδεύουν στη δημοκρατική ζωή;

Είναι λοιπόν πρώτα απ’ όλα πράξη το δημοκρατικό σχολείο. Πράξη καταστατική της εκπαιδευτικής καθημερινότητας, μέσα και έξω από την τάξη. Πράξη που επιπλέον ανανεώνει το νόημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και είναι ζωή το δημοκρατικό σχολείο. Αφορά σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσης: στους ανθρώπους, στα υλικά, στις διαδικασίες, στα πρότυπα, στις δοκιμές, στην χρονικότητά του. Και ταυτοχρόνως είναι αγώνας το δημοκρατικό σχολείο. Αγώνας ενάντια στη λήθη και την άγνοια, αγώνας ενάντια στην προκατάληψη και τη στερεοτυπική σκέψη, αγώνας στο παρόν και προς το μέλλον, αγώνας υπεράσπισης και διεύρυνσης της δημοκρατίας στο εσωτερικό του και στο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται.

Για το δημοκρατικό σχολείο χρειαζόμαστε πρότυπα, δράσεις, ιδέες, επιθυμίες, διαδικασίες. Σε αυτά θέλει να συνεισφέρει το Επιστημονικό Διήμερο, προσκαλώντας εκπροσώπους όλων των πλευρών της σχολικής ζωής να συζητήσουν και να συνεργαστούν.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

 

Ημερομηνίες διεξαγωγής του διημέρου: Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 (16:00-20:00) και Σάββατο 20 Απριλίου 2019 (10:00-17:00)

Τόπος διεξαγωγής:

19 Απριλίου: Αίθουσα Συνεδριάσεων Ερμής (ΕΒΕΑ/6ος όροφος): Ακαδημίας 7, 106 71
20 Απριλίου: Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών: Σόλωνος 57, 106 72 (Αίθουσες: Καλλιγά, Πολίτου, Χατζηδάκη, 307)

 

Α ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (10:30-13:30): ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

Εκπαίδευση Προσφύγων /Αίθουσα Καλλιγά: 75 άτομα
Εναλλακτικές Διδακτικές Μέθοδοι / Αίθουσα Χατζηδάκη: 75 άτομα
Δημοκρατική Παιδεία/ Αίθουσα Πολίτου: 120 άτομα

(περιορισμένος αριθμός συμμετοχών- οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί θα εγγραφούν στις αντίστοιχες λίστες της Γραμματείας του Συνεδρίου το πρωΐ της ημέρας εκείνης)

Β ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (14:00-17:00): ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 

Βασιλική Κατριβάνου: Μαθητές πρόσφυγες: από τη θεωρία στην πράξη
Άγγελος Βαλλιανάτος: Δημοκρατικές αξίες: η κοινή μας διάλεκτος
(2 εργαστήρια 90 λεπτών σε διαδοχική υλοποίηση: 14:00-15:30 & 15:30-17:00).
Αίθουσα Πολίτου: 120 άτομα.

Τατιάνα Σπανέλλη-Έλενα Τσίκιζα: Ανοιχτή συζήτηση: «Σύλλογος Διδασκόντων και Δημοκρατία» 
(Κατάθεση βιωματικής εμπειρίας/Προτάσεις για αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου)
Αίθουσα 307: 35 άτομα

(περιορισμένος αριθμός συμμετοχών- οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί θα εγγραφούν στις αντίστοιχες λίστες της Γραμματείας του Συνεδρίου το πρωΐ της ημέρας εκείνης)

 

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το διήμερο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο https://www.iep.edu.gr/services/mitroo/login.php (έως 18-04-2019 και ώρα 24:00).

 

Διαβάστε Επίσης  Δημιουργία Πανελλαδικού Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ

Be the first to comment on "Διήμερο Συνέδριο: “Εκπαίδευση στη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση” | Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!