Διεθνής Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου 2019 “Η δύναμη των παιδιών του δρόμου σε ολόκληρο τον κόσμο”

Η 12η Απριλίου είναι η Διεθνής Ημέρα για τα παιδιά του δρόμου: μια ιδιαίτερη μέρα που αναγνωρίζει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα εκατομμυρίων παιδιών του δρόμου σε ολόκληρο τον κόσμο. Εορτάζεται παγκοσμίως από το 2012, και είναι η ευκαιρία όλων να αναγνωρίσουν την ανθρωπιά τους και την αξιοπρέπεια τους, καθώς αψηφούν καθημερινά αδιανόητες δυσκολίες.

Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, το παρακάτω animation δείχνει την πραγματικότητα της ζωής στον δρόμο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια παιδιά κάθε μέρα.

Γιατί ονομάζονται παιδιά του δρόμου;

Υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο των οποίων η ζωή συνδέεται άρρηκτα με δημόσιους χώρους: δρόμους, κτίρια και εμπορικά κέντρα κλπ. Μερικά από αυτά τα παιδιά ζουν στους δρόμους, κοιμούνται σε πάρκα, εισόδους σπιτιών ή υπόστεγα σε στάσεις λεωφορείων. Άλλα μπορεί να έχουν σπίτια για να επιστρέψουν, όμως βασίζονται στους δρόμους για επιβίωση και διατροφή.

Μπορεί να αναφέρονται ως «παιδιά του δρόμου», «άστεγα παιδιά» ή «άστεγη νεολαία». Επίσης – μερικές φορές – μπορούν να περιγραφούν με πιο αρνητικούς όρους, όπως «ζητιάνοι», «νεαροί παραβάτες» και «κλέφτες». Οι ταμπέλες που κρίνουν ένα παιδί κατά αυτόν τον τρόπο συγκαλύπτουν το γεγονός ότι σε αυτά τα ευάλωτα παιδιά οφείλουμε φροντίδα, προστασία και, πάνω απ ‘όλα, τον σεβασμό που οφείλουμε σε όλα τα παιδιά.

Τα παιδιά του δρόμου έχουν δικαιώματα

Όπως όλα τα παιδιά, τα παιδιά του δρόμου έχουν δικαιώματα που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία έχει σχεδόν καθολική επικύρωση και υποστήριξη. Το 2017, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν συγκεκριμένα τα δικαιώματα αυτών των παιδιών σε ένα έγγραφο που ονομάζεται Γενική Παρατήρηση (αριθ. 21) για τα παιδιά του δρόμου. 

Η Γενική Παρατήρηση αναφέρει στις κυβερνήσεις πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δρόμου στις χώρες τους καθώς και πώς μπορούν να βελτιώσουν τις τρέχουσες πρακτικές.

 

Δείτε επίσης: “Τα παιδιά του δρόμου ως άτομα με δικαιώματα”

 

Διεθνής Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου 2019 – Δέσμευση για Ισότητα

Το 2018, η Κοινοπραξία για τα παιδιά του δρόμου (Consortium for Street Children) ξεκίνησε την 5ετή καμπάνια «4 βήματα για την ισότητα» – μια έκκληση προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ώστε να λάβουν τέσσερα βήματα ώστε να επιτύχουν την ισότητα για τα παιδιά του δρόμου.

Τα τέσσερα βήματα για την ισότητα βασίζονται στη Γενική Παρατήρηση του ΟΗΕ για τα παιδιά του δρόμου, την οποία διαιρεί σε τέσσερα ενεργά βήματα:

  1. Δέσμευση για Ισότητα
  2. Προστασία κάθε παιδιού
  3. Παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες
  4. Δημιουργία εξειδικευμένων λύσεων

 

Το 2019, η Κοινοπραξία για τα παιδιά του δρόμου εστιάζει στο Βήμα 1: Δέσμευση για Ισότητα. Καλεί τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν ότι τα παιδιά του δρόμου έχουν τα ίδια δικαιώματα με οποιοδήποτε άλλο παιδί – και να το εκφράσουν αυτό νομικά και μέσα από την πολιτική.

 

Δείτε επίσης: Διεθνής Ημέρα για τα παιδιά του δρόμου 2018 – “Τα 4 βήματα για την ισότητα”

 

Είναι τα παιδιά του δρόμου ίσα απέναντι στο νόμο;

Τα παιδιά του δρόμου όχι μόνο είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων παιδιών του πλανήτη – στερούνται βασικών αναγκών όπως τρόφιμα και άσυλο και επηρεάζονται δυσανάλογα από τη βία – αλλά τιμωρούνται από τον νόμο για πράγματα που πρέπει να κάνουν για να επιβιώσουν. Τα αποκαλούμενα «αδικήματα λόγω κατάστασης», όπως η περιφορά ή η επαιτεία, ποινικοποιούν τα παιδιά του δρόμου επειδή βρίσκονται στο δρόμο και πρέπει να επιβιώσουν.

Συχνά τα παιδιά του δρόμου συλλαμβάνονται – ή «μαζεύονται» – από την αστυνομία είτε για να τα απομακρύνουν από τους δρόμους με επιχειρήσεις εκκαθάρισης, είτε καλοπροαίρετα αλλά με λανθασμένες προσπάθειες να τα βοηθήσουν, τοποθετώντας τα σε ορφανοτροφεία ή ιδρύματα. 

Αποτελεί ευρέως αποδεκτή η αρχή ότι κανείς δεν θα πρέπει να στερείται την ελευθερία του χωρίς τη δέουσα διαδικασία. Ωστόσο, τα παιδιά του δρόμου στερούνται αυτής της δίκαιης διαδικασίας όταν μετακινούνται βίαια σε ιδρύματα ενάντια στη θέλησή τους.

Ενώ τα παιδιά που συνδέονται με τον δρόμο έχουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο παιδί, στην πράξη απαγορεύονται σε αυτά βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη ή η εκπαίδευση, λόγω εμποδίων όπως μη κατοχή εγγράφων ταυτοποίησης, μη κατοχή μόνιμης διεύθυνσης ή μη συνοδεία από ενήλικα ή κηδεμόνα.

Η CSC καλεί να εκδίδονται δωρεάν έγγραφα ταυτότητας για τα παιδιά του δρόμου και καλεί τις κυβερνήσεις να καταργήσουν προληπτικά τα εμπόδια που στερούν από αυτά τα παιδιά την πρόσβαση στις υπηρεσίες που δικαιούνται.

 

Πηγή: streetchildren.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Κάθε κίνηση μετράει: Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην Ελλάδα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!