Διεθνής Ημέρα των Ρομά: Ημέρα ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά, στις 8 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC) υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα οι Ρομά παραμένουν η εθνοτική ομάδα της Ευρώπης που έχει υποστεί τις περισσότερες στερήσεις. Σε ολόκληρη την Ευρώπη παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ρομά σε τακτική βάση. Επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις ρατσιστικής βίας και ρητορικής μίσους με στόχο τους Ρομά αναφέρονται συχνά. Οι Ρομά υφίστανται επίσης διακρίσεις όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στέγασης των Ρομά, οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Σλοβενίας και της Τουρκίας. Το ERRC επισημαίνει ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων στέγασης των Ρομά δεν λαμβάνουν μόνο τη μορφή έλλειψης πρόσβασης σε κατάλληλη στέγαση εξαιτίας της φτώχειας ή των στάσεων αποκλεισμού απέναντι στους Ρομά, αλλά συχνά εκδηλώνονται ως καταστάσεις εξαναγκαστικών εξώσεων και συστημικών καταστροφών των καταυλισμών των Ρομά.

Η κατάλληλη στέγαση εννοείται ότι περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: νομική ασφάλεια της μονιμότητας, διαθεσιμότητα υπηρεσιών, υλικών, εγκαταστάσεων και υποδομών, οικονομική προσιτότητα, κατοικησιμότητα, προσβασιμότητα, τοποθεσία και πολιτιστική επάρκεια. Τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθορίζουν ακράδαντα το δικαίωμα στην κατάλληλη στέγαση ως θεμελιώδες δικαίωμα. Οι εκτεταμένες αναφορές σχετικά με παραβιάσεις των δικαιωμάτων στέγασης των Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη υποδηλώνουν διάχυτες διακρίσεις. Πολλοί Ρομά εξακολουθούν να ζουν σε απομονωμένες περιοχές που δεν διαθέτουν τη βασική ασφάλεια της μονιμότητας με εξαιρετικά κατώτερες συνθήκες. Οι οικισμοί αυτοί χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή υποδομή και περιορισμένη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός από αυτές τις ανεπαρκείς και εξευτελιστικές συνθήκες, οι Ρομά υφίστανται εξαναγκαστική έξωση, βίαιες αστυνομικές επιδρομές και καταστροφή της περιουσίας τους. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις κατεδαφίσεων κατοικιών που τεκμηριώθηκαν από το ERRC και τις οργανώσεις-εταίρους, τα πληγέντα άτομα δεν είχαν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εναλλακτικά καταλύματα, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο, και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την έλλειψη στέγης.

 

Δείτε επίσης: Η Διεθνής Ημέρα των Ρομά – και κάθε μέρα – βρίσκει τους Ρομά να παλεύουν κατά των αναγκαστικών εξώσεων

 

Η Διεθνής Ημέρα των Ρομά ανακοινώθηκε επισήμως το 1990 στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του τέταρτου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομά προς τιμήν της πρώτης μεγάλης διεθνούς συνάντησης των εκπροσώπων των Ρομά στις 7 Απριλίου 1971 στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Διεθνής Ημέρα των Ρομά είναι μια μέρα εορτασμού του πολιτισμού των Ρομά και ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά. Είναι ανησυχητικό το πόσο μικρή πρόοδος έχει επιτευχθεί από το 1990 όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτήν την ημέρα και να θυμηθεί τις υποχρεώσεις της ώστε να παρέχει και να εφαρμόζει νομικά / κοινωνικά / πολιτικά εργαλεία, τα οποία επιτρέπουν στους Ρομά να απελευθερωθούν από την επισφαλή κατάσταση υπό την οποία ζουν.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Ρομά, το ERRC καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις δημόσιες αρχές να δημιουργήσουν το κοινωνικό / πολιτικό / νομικό κλίμα όπου τα δικαιώματα και ο πολιτισμός των Ρομά γίνονται σεβαστά ανά πάσα στιγμή.

 

Πηγή: errc.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Κάθε κίνηση μετράει: Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην Ελλάδα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!