Καλλιτέχνης απεικονίζει τη μάχη του με την κατάθλιψη ως ένα μυστηριώδη κόσμο

Ο Πολωνός καλλιτέχνης – γραφίστας Dawid Planeta σε μια σειρά από ασπρόμαυρες εικονογραφήσεις ενός μυστηριώδους κόσμου με τίτλο “Mini People in the Jungle”, εξερευνεί την προσωπική του εμπειρία με την κατάθλιψη, οπτικοποιώντας τις δύσκολες ψυχολογικές στιγμές. Όπως ο ίδιος εξηγεί: “Είναι η ιστορία ενός άντρα που κατεβαίνει στο σκοτάδι και στο χάος προς αναζήτηση του εαυτού του”. 

Μια μικρή φιγούρα παρουσιάζεται καθόλη αυτή την πολύ έντονη σειρά από εικονογραφήσεις, ίσως μια αναπαράσταση του ίδιου του Planeta. Περιπλανιέται σε ένα λαβύρινθο χαμένο μέσα στην ομίχλη, αντιμετωπίζοντας με θάρρος τα απειλητικά ζώα της ζούγκλας, τα οποία προβάλλονται με μάτια που λάμπουν και φωτίζουν το σκοτάδι. Μοιάζουν να τον καθοδηγούν μέσα στη ζούγκλα “να βρει την εσωτερική του δύναμη, να βρει το φως και να επιστρέψει με αυτό”. Και ο Planeta εξηγεί: “Όταν ξέρει ποιος είναι, επιστρέφει εκεί ξανά, αυτήν την φορά χωρίς φόβο. Επιστρέφει εκεί γιατί είναι μέρος του εαυτού του. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Πρέπει να γνωρίζεις όλα τα στοιχεία της ζωής, σκοτεινά και φωτεινά”. 

Μια μικρή φιγούρα παρουσιάζεται καθόλη αυτή την πολύ έντονη σειρά από εικονογραφήσεις, ίσως μια αναπαράσταση του ίδιου του Planeta.

“Είναι η ιστορία ενός άντρα που κατεβαίνει στο σκοτάδι και στο χάος προς αναζήτηση του εαυτού του”. 

Παρά την δυσκολία που αντιμετώπιζε με την κατάθλιψη, ο Planeta κατόρθωσε να διοχετεύσει τα συναισθήματα του στη δημιουργικότητα. “Κατάθλιψη – δεν είναι εύκολο να την διαχειριστείς, αλλά όταν προσπαθήσεις, μπορείς να σταματήσεις να τη σκέφτεσαι ως αδυναμία και να την μετατρέψεις σε κάτι σπουδαίο”, αναφέρει ο ίδιος. “Αυτό είναι που στοχεύω με το έργο μου. Τα θέματα που προσπαθώ να αναπαραστήσω είναι σκοτεινά, μυστηριώδη και τρομακτικά, όμως εάν κοιτάξεις προσεκτικά, θα βρεις ενθουσιασμό, πάθος και χαρά. Απλά άνοιξε το μυαλό σου και δες”. 

Πηγή: mymodernmet.com

Απόδοση / Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr 

 

Διαβάστε Επίσης  Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκέφαλος και Νους» 2020-2021

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!