Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και των συζητήσεων για το μέλλον της εργασίας, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα επιχειρεί να αποτιμήσει 100 χρόνια εργασίας αναφορικά με τη βελτίωση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Προσδοκά σε ένα μέλλον όπου οι προσπάθειες θα συνεχιστούν εν μέσω σημαντικών αλλαγών όπως είναι η τεχνολογία, οι δημογραφικές μεταβολές, η οργάνωση της εργασίας και η κλιματική αλλαγή.
Ο επίσημος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας στις 28 Απριλίου 2019 αποτελεί την έναρξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, των εκδηλώσεων και των δράσεων που συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το θέμα αφορά στην ασφάλεια, την υγεία και το μέλλον της εργασίας και οι εορτασμοί στηρίζονται στην συνειδητοποίηση του πλούτου της γνώσης και της δράσης που συγκεντρώθηκε στο διάστημα των τελευταίων 100 χρόνων, όσο όλοι εμείς προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε και να αξιολογήσουμε τις αλλαγές που έρχονται με ταχείς ρυθμούς για ένα εργασιακό μέλλον που οι ίδιοι επιθυμούμε.
Το άγχος, οι υπερβολικά μακρές ώρες εργασίας και οι ασθένειες συμβάλλουν στο θάνατο περίπου 2,8 εκατομμυρίων εργαζομένων κάθε χρόνο, ενώ επιπλέον 374 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίζονται ή αρρωσταίνουν εξαιτίας της δουλειάς τους, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Σε μια νέα έκθεση που υπογραμμίζει το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας πώς καμία αμειβόμενη εργασία δεν πρέπει να απειλεί την ευημερία των εργαζόμενων, την ασφάλειά τους ή τη ζωή τους, ο οργανισμός εντοπίζει αρκετούς νέους ή υφιστάμενους επαγγελματικούς κινδύνους αυξανόμενης ανησυχίας, που επηρεάζουν τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι σύγχρονες πρακτικές εργασίας στο σύνολο τους, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αύξηση της ψηφιακής συνδεσιμότητας και η κλιματική αλλαγή, οι οποίες θεωρείται πώς αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 4% των απωλειών της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι γυναίκες σε ιδιαίτερο κίνδυνο
“Ο κόσμος της εργασίας έχει αλλάξει, δουλεύουμε διαφορετικά, δουλεύουμε περισσότερες ώρες, χρησιμοποιούμε περισσότερη τεχνολογία”, δήλωσε η Manal Azzi του ILO. “Σύμφωνα με την έκθεση, το 36% των εργαζομένων εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες, δηλαδή περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα”.
Σημειώνοντας ότι “οι άνθρωποι καλούνται ολοένα και περισσότερο να παράγουν όλο και περισσότερο, δεν έχουν χρόνο για να ξεκουραστούν”, η κα Azzi τόνισε ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τείνουν να είναι οι κύριες φροντίστριες για παιδιά ή γονείς και δεν έχουν το χρόνο να αθληθούν.
“Δεν εργάζονται μόνο όταν βρίσκονται στο γραφείο αλλά εργάζονται και στο σπίτι”, δήλωσε η κ. Azzi, “πρόκειται για πολλή καθιστική δουλειά και αυτό αποτελεί επίσης παράγοντα για καρδιαγγειακά νοσήματα”.
Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με την εργασία – 86% – έχουν ως αίτιο ασθένειες, με περίπου 6.500 άτομα ημερησίως να πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες, σε σύγκριση με 1.000 θανάτους από εργατικά ατυχήματα.
Οι μεγαλύτερες αιτίες θνησιμότητας είναι οι νόσοι του κυκλοφορικού συστήματος (31%), οι καρκίνοι που σχετίζονται με την εργασία (26%) και οι νόσοι του αναπνευστικού συστήματος (17%).
“Εκτός από το οικονομικό κόστος, πρέπει να αναγνωρίσουμε το ανυπολόγιστο ανθρώπινο πόνο που προκαλούν αυτές οι ασθένειες και ατυχήματα”, δήλωσε η κ. Azzi. “Αυτά είναι ακόμα πιο τραγικά γιατί είναι σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμα”.
Η έκθεση υπογραμμίζει την αξία της προαγωγής της πρόληψης, της σωτηρίας των ζωών και της προώθησης υγιών συνθηκών εργασίας. “Πρέπει επίσης να δοθεί σοβαρή προσοχή στις συστάσεις της Παγκόσμιας Επιτροπής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Μέλλον της Εργασίας , ώστε να αναγνωριστεί ότι η επαγγελματική ασφάλεια και υγεία αποτελούν θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία”, δήλωσε η κ. Azzi.
Από το 1919, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει υιοθετήσει περισσότερα από 40 διεθνή πρότυπα εργασίας που προάγουν την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Αυτά αφορούν ειδικούς κινδύνους όπως η ιοντίζουσα ακτινοβολία, ο αμίαντος και ο καρκίνος που προκαλούν χημικές ουσίες, σε συγκεκριμένες επικίνδυνες εργασίες, όπως είναι η γεωργία, ο κατασκευαστικός τομέας και η εξόρυξη.
Leaflet for World Day for Safety and Health at Work 2019
Πηγές: ilo.org, un.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.