Προς επίλυση η έλλειψη στέγης και στη Σκωτία; Επεκτείνεται το πρόγραμμα Housing First

Η Σκωτία ενδέχεται να αντιμετωπίσει σύντομα τις πιο ορατές και οξείες μορφές έλλειψης στέγης εντός χρονικού ορίζοντα τριών ετών, καθώς το Πρόγραμμα Pathfinder υπό την προσέγγιση Housing First (με την υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας) πραγματοποιεί την έναρξή του σε πέντε πόλεις: Aberdeen/shire, Dundee, Εδιμβούργο, Γλασκώβη και Stirling.

Η πρωτοβουλία συγχρηματοδοτείται από εταίρους που περιλαμβάνουν την κυβέρνηση της Σκωτίας, το φιλανθρωπικό σωματείο Merchants House της Γλασκώβης, και το κίνημα Social Bite, που διοργανώνει τις εκδηλώσεις Sleep In the Park ή Sleep Out για την άντληση πόρων και την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για το κοινωνικό πρόβλημα της έλλειψης στέγης.

Διαβάστε Επίσης  20 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Τι είναι η Προσέγγιση Housing First;

Η προσέγγιση Housing First είναι μία προσέγγιση για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης που δίνει προτεραιότητα στην παροχή μόνιμης στέγης προς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης στέγης, δίδοντας τέλος με αυτόν τον τρόπο στο κύριο πρόβλημα τους και λειτουργώντας ως μία “βάση” από την οποία μπορούν να επιδιώξουν προσωπικούς στόχους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Η προσέγγιση αυτή καθοδηγείται από την πεποίθηση πώς οι άνθρωποι χρειάζεται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες όπως την τροφή και την στέγαση προτού επιδιώξουν έτερους στόχους λιγότερο κρίσιμους, όπως την πρόσβαση σε θέση εργασίας, την καλύτερη διαχείριση χρημάτων/προϋπολογισμού, ή την αντιμετώπιση προβλημάτων εξάρτησης από ουσίες. Επιπρόσθετα, η προσέγγιση Housing First βασίζεται στη θεώρηση πώς η επιλογή του ωφελούμενου είναι πολύτιμη κατά την επιλογή στέγης και συμμετοχής σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, και πώς η άσκηση αυτής της επιλογής είναι πιθανόν να καθιστά τον ωφελούμενο πιο επιτυχημένο στην παραμονή του στη στέγη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Πώς διαφοροποιείται η Housing First από έτερες προσεγγίσεις;

Η προσέγγιση Housing First δεν απαιτεί από τους ανθρώπους που βιώνουν έλλειψη στέγης να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματά τους – συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων υγείας τους – ή να εκπληρώσουν με επιτυχία μία σειρά προγραμμάτων και υπηρεσιών προτού αποκτήσουν πρόσβαση σε στέγη. Η Housing First δεν απαιτεί τη συμμετοχή σε υπηρεσίες είτε πριν την απόκτηση στέγης ή με στόχο τη διατήρηση της στέγης. Η προσέγγιση Housing First εκλαμβάνει τη στέγαση ως το θεμέλιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και διευκολύνει την πρόσβαση σε μόνιμη στέγη δίχως προϋποθέσεις ή συνθήκες πέραν αυτές ενός τυπικού ενοικιαστή. Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες παρέχονται για να στηρίξουν τους ανθρώπους για στεγαστική σταθερότητα και προσωπική ευημερία, αλλά η συμμετοχή σε αυτές δεν απαιτείται καθώς έχει βρεθεί πώς είναι περισσότερο αποτελεσματικές όταν ένας άνθρωπος επιλέγει να συμμετάσχει. Άλλες προσεγγίσεις καθιστούν τέτοιες υπηρεσίες ως προϋποθέσεις για την απόκτηση και διατήρηση στέγης.

Housing First στη Σκωτία

Η Housing First προσφέρει συμβατική κατοικία με υποστηρικτικές υπηρεσίες ως την πρώτη απόκριση παρά ως το τελικό βήμα μίας μακράς διαδικασίας. Έχει δειχθεί πώς είναι καλύτερη και αποτελεσματικότερη απόκριση και με μεγαλύτερη διάρκεια για ανθρώπους που έχουν βιώσει εμπειρίες όπως τραύμα, κακοποίηση, εθισμό και κακή ψυχική υγεία. 

Ο στόχος του προγράμματος είναι να στεγασθούν 830 άνθρωποι ως το τέλος του Προγράμματος Pathfinder, και τα εναπομείναντα 27 Συμβούλια της Σκωτίας ξεκινούν να σχεδιάζουν τα προγράμματά τους για την παροχή προγραμμάτων υπό την προσέγγιση Housing First στις περιοχές τους.

 

Πηγές: www.scottishhousingnews.com, endhomelessness.org

Μετάφραση / Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων 2020: «ΕΕΚ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση»

Be the first to comment on "Προς επίλυση η έλλειψη στέγης και στη Σκωτία; Επεκτείνεται το πρόγραμμα Housing First"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!