Τα γλωσσικά εμπόδια στη φροντίδα Ψυχικής Υγείας

Είναι μια δυσάρεστη αλήθεια: η ψυχική ασθένεια ακόμη φέρει στίγμα, οπουδήποτε και αν ζεις στον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να ζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται, και αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δουλειά των ειδικών ώστε να παρέχουν αυτή τη βοήθεια. 

Αυτό που επιδεινώνει το πρόβλημα είναι η ύπαρξη δυσκολιών στην επικοινωνία, εξαιτίας της γλώσσας. Καθώς οι χώρες γίνονται όλο και πιο ποικιλόμορφες, αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που δεν μιλά την γλώσσα της κάθε χώρας επαρκώς ώστε να λαμβάνει την φροντίδα που τόσο πολύ χρειάζεται.

Αυτή είναι μια αλήθεια που ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με ψυχικές παθήσεις, πολλοί από τους οποίους – εάν μπορέσουν να ξεπεράσουν το στίγμα που επιφέρει η κατάσταση τους ώστε να ζητήσουν θεραπεία –  αντιμετωπίζουν αυτό το ανυπέρβλητο πρόβλημα της επικοινωνίας σε μια γλώσσα την οποία δεν μιλούν. Φυσικά, αποτελεί μεγάλη βοήθεια εάν ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας είναι πολύγλωσσος. Όμως οι περισσότεροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν ξοδέψει πολλά χρόνια για να αποκτήσουν την γνώση, την εκπαίδευση και την εμπειρία που χρειάζονται για να θεραπεύουν τους ασθενείς σε αυτόν τον υψηλά εξειδικευμένο τομέα. Επομένως, το να αναμένουμε από εκείνους να μιλούν άπταιστα πολλές γλώσσες είναι στην καλύτερη περίπτωση αισιόδοξο, και για αυτό οι διερμηνείς είναι εξαιρετικά απαραίτητοι στον τομέα της ψυχικής υγείας. 

Διαβάστε Επίσης  Προκήρυξη για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψυχολογία» 2020-2021 του Παντείου Πανεπιστημίου

Η φροντίδα των ασθενών με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι διαφορετική από την παροχή φροντίδας σε ασθενείς με σωματικές παθήσεις. Τα σημάδια των σωματικών ασθενειών ή τραυματισμών είναι συχνά εμφανή, είτε σε αυτά περιλαμβάνεται ένας πυρετός, ένα εξάνθημα, ένα διάστρεμμα, μια πληγή, ένα κάταγμα, κλπ.. Όμως τα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν έχουν εμφανή συμπτώματα.  Οι ασθενείς μπορεί να φαίνονται υγιείς, παρόλα αυτά υποφέρουν. Επομένως, η επικοινωνία του ασθενούς με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι στοιχείο απολύτως σημαντικό ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής λαμβάνει την φροντίδα που χρειάζεται. Εάν ο επαγγελματίας δεν μπορεί να καταλάβει τα συμπτώματα που ο ασθενής περιγράφει, είναι ουσιαστικά αδύνατον να διαγνώσει με ακρίβεια το πρόβλημα του ασθενούς. Και όταν μια κατάσταση δεν μπορεί να διαγνωστεί, δεν μπορεί και να θεραπευτεί.  

Συνεπώς, οι διερμηνείς παίζουν σημαντικό ρόλο στον τομέα της ψυχικής υγείας, ξεκινώντας από την πρώτη επαφή του ασθενούς με τον πάροχο υγείας και συνεχίζοντας ουσιαστικά  σε κάθε στάδιο της θεραπείας τους. Ένας πιστοποιημένος, κατάλληλα εκπαιδευμένος διερμηνέας μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ του ασθενούς και του παρόχου ιατρικής φροντίδας, και μπορεί να διασφαλίσει ότι ο ασθενής κατανοεί πλήρως την διάγνωση του και την προτεινόμενη θεραπεία. Όμως δεν είναι κάθε διερμηνέας κατάλληλος να εργαστεί σε αυτόν τον τομέα. Ο γλωσσομαθής δεν πρέπει μόνο να μιλά άπταιστα τη γλώσσα/τις γλώσσες των ασθενών, αλλά θα πρέπει να δείχνει μεγάλη κατανόηση στους ασθενείς και στα συμπτώματα τους. Ένα διερμηνέας στον τομέα της ψυχικής υγείας, θα πρέπει επίσης να γνωρίζει και να είναι δεκτικός προς την κουλτούρα των ασθενών, η οποία πολλές φορές επηρεάζεται από το στίγμα που φέρει η ψυχική ασθένεια. Και φυσικά, ο διερμηνέας θα πρέπει να κατανοεί την εχεμύθεια της σχέσης γιατρού-ασθενούς και να την διατηρεί για κάθε επαγγελματική περίπτωση. 

 

Πηγή: mitranslations.com

Απόδοση/Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Τετραετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Εφήβων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!