Το άγχος και η κατάθλιψη επιβαρύνουν σημαντικά την Αραβική νεολαία

Βηρυτός – Η Αραβική νεολαία συχνά ταλαιπωρείται από το άγχος και την κατάθλιψη, αναφέρουν ερευνητές και κλινικοί γιατροί που εργάζονται στη Μέση Ανατολή. 

Αυτή η συναισθηματική σκιά γίνεται όλο και πιο έντονη με την πάροδο του χρόνου και το ποσοστό των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων Αράβων συμπίπτει με ή υπερβαίνει τα παγκόσμια ποσοστά, σύμφωνα με έρευνα. Παρόλα αυτά, η θεραπεία και η υποστήριξη συχνά δεν είναι διαθέσιμες.

“Οπουδήποτε και αν κοιτάξετε, θα βρείτε κατάθλιψη”, εξηγεί ο Justin Thomas, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Zayed στο Αμπού Ντάμπι, του οποίου η έρευνα εστιάστηκε στο πώς επηρεάζεται η ψυχολογική ευεξία από τον πολιτισμό.

Τα στοιχεία είναι διάσπαρτα: Μια μελέτη του 2009 εξέτασε 1.552 εφήβους στη Σαουδική Αραβία και διαπίστωσε ότι το πιο κοινό πρόβλημα ψυχικής υγείας ήταν το άγχος. Μια μελέτη του 2005 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 16% των εφήβων του Λιβάνου είχαν αυτοκτονικές σκέψεις. Είναι δύσκολο να βρει κανείς ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα για να περιγράψει τον συνολικό επιπολασμό των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην περιοχή.

Οι συναισθηματικές δυσκολίες από τις οποίες μπορεί να υποφέρει η αραβική νεολαία αντικατοπτρίζονται και στον υπόλοιπο κόσμο: 20% των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, μπορεί να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας σε ένα δεδομένο έτος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας, μια Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που προάγει την ψυχική υγεία.

Ανεξάρτητα από το ποιο μέρος του κόσμου μελετάται, οι επιπτώσεις των ψυχικών ασθενειών στους νέους που προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους μέσω της εκπαίδευσης και της απασχόλησης είναι υψηλές. Το κόστος δεν αφορά μόνο τους χαμένους μισθούς (οικονομικό κόστος) αλλά και τον χρόνο που χάθηκε από το σχολείο, το πανεπιστήμιο και την εργασία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017, ποσοτικοποίησε τις ημέρες και τα χρόνια που οι άνθρωποι αποτρέπονται από το να πηγαίνουν στο σχολείο ή να εργάζονται λόγω ψυχικών διαταραχών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χρησιμοποιώντας μια μέτρηση γνωστή ως “αναπροσαρμοσμένα λόγω αναπηρίας έτη ζωής” (DALYs).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατάθλιψη, ακολουθούμενη από το άγχος, αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο φορτίο ψυχικής νόσου στον αραβικό κόσμο. Η μελέτη δεν επικεντρώθηκε στους νέους, αλλά τα αποτελέσματα αντιστοιχούν σε αυτό που λένε οι ειδικοί ότι αναμένουν να δουν στους νέους και τους έφηβους πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή.

Οι ερευνητές επίσης διερεύνησαν πώς το φορτίο των ψυχικών διαταραχών ποικίλλει σε διάφορα μέρη του αραβικού κόσμου, εξετάζοντας τον αριθμό των αναπροσαρμοσμένων ετών λόγω αναπηρίας ως ποσοστό του πληθυσμού. Η Παλαιστίνη αποδείχθηκε ότι μαστίζεται από το υψηλότερο ποσοστό αναπροσαρμοσμένων ετών λόγω αναπηρίας στην περιοχή, αλλά σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο το φορτίο είναι υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, όπως διαπίστωσαν οι συντάκτες της μελέτης, και το πρόβλημα τείνει να επιδεινώνεται.

Οι ερευνητές κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 11% στα αναπροσαρμοσμένα λόγω αναπηρίας έτη στη Μέση Ανατολή μεταξύ 1990 και 2013. Στον αραβικό κόσμο και παγκοσμίως, η ψυχική ασθένεια είναι η μόνη μεγαλύτερη πηγή οικονομικής επιβάρυνσης λόγω ασθενειών, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας, το 2015. 

Η πολυπλοκότητα της διάγνωσης των ψυχικών διαταραχών συμβάλλει στις προκλήσεις που μπορούν να παρουσιαστούν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

“Ένα παιδί ή νεαρό άτομο δεν έρχεται ποτέ με μία διάγνωση”, αναφέρει η Suaad Moussa, καθηγήτρια παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Εκτός από το άγχος και την κατάθλιψη, βλέπει επίσης πολλούς ασθενείς με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής στην κλινική της.

“Οι μεγαλύτερες μελέτες δείχνουν έναν επιπολασμό της κατάθλιψης στον Κόλπο μεταξύ 10 και 13%”, αναφέρει ο Thomas, από το πανεπιστήμιο Zayed, αναφερόμενος στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου . Αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν κατά προσέγγιση σε αυτό που οι ερευνητές βρίσκουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Μια μελέτη του 2016 ερεύνησε 350.000 νέους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαπίστωσε ότι το 11% αυτών μεταξύ 12 έως 17 ετών και σχεδόν το 10% των ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών, παρουσιάζουν σημάδια κατάθλιψης.

Ενώ οι νέοι στον Κόλπο παρουσιάζουν παρόμοια επίπεδα κατάθλιψης με τους νέους στον δυτικό κόσμο, οι αραβικές χώρες που αντιμετώπισαν πρόσφατα ένοπλες συγκρούσεις επηρεάζονται δυσανάλογα περισσότερο.

Για παράδειγμα, στη Γάζα, με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, το ποσοστό άγχους είναι 20 έως 25%“, δήλωσε ο Fadi Maalouf, επικεφαλής του τμήματος παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. 

“Υπάρχει μια αίσθηση ανασφάλειας εδώ στο Λίβανο, αλλά η σύγκρουση δεν είναι σε εξέλιξη”, ανέφερε ο Maalouf. «Βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα στη Γάζα και τις χώρες του Κόλπου».

Οι νέοι με άγχος, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας συχνά δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία. Οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι είναι σπάνιοι και οι οικογένειες  είναι συχνά επιφυλακτικές για το αν οι νέοι χρειάζονται θεραπεία ή άλλη βοήθεια. Στο Λίβανο, η έρευνα του Maalouf έδειξε ότι το 94% των ανήλικων που χρειάζονται θεραπεία, δεν την έχουν.

Στην Αίγυπτο, η Moussa δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας και Πληθυσμού έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό δεδομένων, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει στατιστικά στοιχεία. Εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 2.000 γενικοί ψυχίατροι στην Αίγυπτο, οι οποίοι αναλογούν σε έναν συνολικό πληθυσμό περίπου 100 εκατομμυρίων. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, με πληθυσμό 323 εκατομμυρίων, έχουν περίπου 30.000 ψυχιάτρους.

“Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η πρόσβαση στην φροντίδα ψυχικής υγείας για ανηλίκους στην Αίγυπτο είναι υψηλότερη από ό, τι στο Λίβανο ή αλλού στην περιοχή”, λέει.

Για να καταπολεμηθεί το χάσμα της θεραπείας, οι ψυχίατροι λένε ότι θα ήταν χρήσιμο εάν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μπορούσαν να παρέχουν συμβουλευτική και άλλη συναισθηματική υποστήριξη στους μαθητές. Και για την αντιμετώπιση της κοινωνιακής παρερμήνευσης των ψυχικών ασθενειών, ο Maalouf συνιστά την ευαισθητοποίηση και την διεξαγωγή προγραμμάτων πρόληψης στα οποία μπορούν ήδη να βρεθούν παιδιά και νέοι. Για παράδειγμα, μια ομάδα εφήβων θα μπορούσε να διδαχθεί δεξιότητες αντιμετώπισης του άγχους μέσα στην τάξη, για να αποφευχθεί ο στιγματισμός οποιουδήποτε ατόμου.

“Ας προάγουμε την ψυχική υγεία εκεί όπου εμβολιαζόμαστε ή στο σχολείο”, ανέφερε. “Πρόκειται για συμπερίληψη της σε δομές που ήδη υπάρχουν.”

 

Πηγή: al-fanarmedia.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Έρευνα: Ο Αντίκτυπος της Πανδημίας του COVID-19 στην Περιγεννητική Ψυχική Υγεία (RiseupPPD-Covid)

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!