Αφρική: Η ανάγκη για μεθόδους μακροχρόνιας πρόληψης του HIV (βίντεο)

Στο παρακάτω βίντεο, δώδεκα γυναίκες που ζουν στην Κένυα και τη Νότια Αφρική περιγράφουν τους πολιτιστικούς και οικονομικούς φραγμούς που αντιμετωπίζουν, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να προστατευτούν από τον ιό του HIV.

 

Υφίσταται επιτακτική ανάγκη για νέες βιοϊατρικές προσεγγίσεις πρόληψης του HIV στην υποσαχάρια Αφρική, ειδικότερα για τις νέες γυναίκες. Παρά τη διαθεσιμότητα αποδεδειγμένων στρατηγικών πρόληψης του HIV και την αυξανόμενη χρήση αντιρετροϊκής θεραπείας παγκοσμίως, περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον ιό HIV συμβαίνουν κάθε χρόνο, ενώ οι γυναίκες και τα κορίτσια στην υποσαχάρια Αφρική αντιμετωπίζουν δυσανάλογα μεγαλύτερο φορτίο της νόσου.

Παραδοσιακά, τα νέα βιοϊατρικά προϊόντα πρόληψης του HIV έχουν σχεδιαστεί κυρίως για χρήση στις ανεπτυγμένες χώρες, με μετέπειτα πρόσβαση –  καθυστερημένη εισαγωγή στην αγορά έως και αρκετά χρόνια μετά – στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι προκλήσεις συμμόρφωσης σε στοματικά προ-εκθετικά μέτρα προφύλαξης και κολπικούς δακτυλίους σε νεαρές γυναίκες στην υπο-Σαχάρια Αφρική έχουν οδηγήσει σε μειωμένη αποτελεσματικότητα τόσο σε πραγματικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες κλινικών μελετών.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανόησης των αναγκών και των προτιμήσεων των τελικών χρηστών κατά το στάδιο ανάπτυξης ώστε να διασφαλιστεί πώς τα προϊόντα και τα κλινικά σχέδια σχεδιάζονται για να καλύψουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τους και πώς θα γίνουν αποδεκτά από αυτούς / αυτές.

Για την IAVI (Διεθνής Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο κατά του AIDS), η κατανόηση των αναγκών των πληθυσμών που πλήττονται σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων είναι κρίσιμη για τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και παροχή εμβολίων και άλλων προϊόντων πρόληψης με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια πρόσβασης και τη μεγαλύτερη δυνατή πιθανότητα αντίκτυπου. Ως κύριο στοιχείο του οράματος ανάπτυξης προϊόντων από την IAVI, η ίδια σε συνεργασία με τους εταίρους του Κέντρου Αφρικανικών Κλινικών Ερευνών έχουν εργαστεί για διάστημα μεγαλύτερο της μίας δεκαετίας για την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο λοιμώξεων από τον HIV, δίδοντας τη δυνατότητα μελέτης των προτιμήσεων και των συνθηκών αυτών των πληθυσμών-στόχων (συγκεκριμένα νεαρές γυναίκες, εφήβους, άντρες που κάνουν σεξ με άντρες, και άλλους πληθυσμός σε κίνδυνο) για την επικαιροποίηση των σχεδίων για την υιοθέτηση και εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες ώστε να δοθεί η δυνατότητα ευρείας και έγκαιρης πρόσβασης σε νέα προϊόντα πρόληψης.

Η IAVI έχει δεσμευθεί για την κατανόηση των αναγκών των κοινοτήτων που υπηρετεί κατά τον σχεδιασμό προϊόντων πρόληψης. Το 2017, συνεργάστηκε με τοπικά συνεργεία παραγωγής video για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με 12 γυναίκες που ζουν σε Κένυα και Νότια Αφρική, που περιέγραψαν με τον δικό τους τρόπο τα πολιτισμικά και οικονομικά εμπόδια που παρεμποδίζουν την ικανότητα τους να προστατευτούν έναντι της λοίμωξης από τον HIV. Η σειρά “Through Our Eyes” καταγράφει τις μάχες και την ανθεκτικότητα αυτών των γυναικών, συνηγορώντας ανοιχτά υπέρ της συμπερίληψης των γυναικών και των κοριτσιών στις προσπάθειες για τον έλεγχο και την εξάλειψη του HIV/AIDS.

Δείτε όλα τα βίντεο της σειράς εδώ

 

Πηγή: iavi.org

Μετάφραση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη, Ντούνης Ανδρέας

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Διαδικτυακή ημερίδα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την προώθηση και ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!