Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσοφοβίας και Αμφιφυλοφοβίας 2019: Δικαιοσύνη και Προστασία για όλους

Τις τελευταίες δεκαετίες, η προστασία των ανθρώπων της ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητας και όλων των ανθρώπων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου, έχει διευρυνθεί. Αυτή η πρόοδος αξίζει να εορτάζεται και γι’αυτό η 17η Μαΐου – Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας , Τρανσοφοβίας και Αμφιφυλοφοβίας – αποτελεί μια ημέρα εορτασμού.   

Παρόλα αυτά, σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπα με την αδικία, ζώντας υπό τον φόβο και τον κίνδυνο, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.  

Η πρόσφατη έκθεση της ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) σχετικά με την κρατικά υποκινούμενη ομοφοβία, περιλαμβάνει μια λίστα 72 κρατών που συνεχίζουν να ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου . Στα 45 κράτη από αυτά, ο νόμος εφαρμόζεται τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες.  Πολλά περισσότερα κράτη περιορίζουν την ελευθερία του λόγου για την έμφυλη και σεξουαλική διαφορετικότητα, ή ασκούν άλλες μορφές νομικής πίεσης. 

 

Από την άλλη πλευρά, μόνο 63 κράτη παρέχουν κάποια μορφή προστασίας κατά των διακρίσεων και σε ορισμένα μέρη, η αρχική πρόοδος στην δικαιοσύνη ακολουθήθηκε από οπισθοδρόμηση.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητες περισσότερες νομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίζεται δικαιοσύνη και προστασία για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. 

Από μόνες τους, όμως, οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά. Ενώ το κοινωνικό κλίμα έχει βελτιωθεί σε πάρα πολλά μέρη με την πάροδο των ετών, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ασφαλείς μέσα στις κοινωνίες, σε άλλα μέρη η βία, που περιλαμβάνει και φόνους, και το στίγμα έχουν στην πραγματικότητα αυξηθεί. Αυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα βρίσκονται σε άνοδο απειλώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες, και παρατηρούμε μια ανησυχητική αύξηση προσπαθειών να εγερθούν ηθικοί πανικοί και να δημιουργηθούν ως αποδιοπομπαίος τράγος τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Και οι άνθρωποι με διαφορετική ταυτότητα φύλου ή έκφραση παραμένουν οι κύριοι στόχοι της κοινωνικής βίας και αδικίας. 

Την 17η Μαΐου, άτομα, οργανισμοί, ινστιτούτα, επιχειρήσεις κλπ. θα μιλήσουν ανοικτά ενάντια στις φοβίες απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη δημιουργία κοινωνιών που διασφαλίζουν δικαιοσύνη και προστασία για όλους. Σε έναν ορθό και δίκαιο κόσμο, κανείς δεν πρέπει να μένει πίσω.

 

Πηγή: may17.org/globalissue2019

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!