Πρόγραμμα Αστικά Κοινά: η ανανεωμένη πλατεία Επτανήσου στην Πάτρα

«Ένας σκουπιδότοπος, ένα παρκινγκ και μετά ένας αναξιοποίητος χώρος που μέσα σε 4 μέρες τον μετατρέψατε σε μια πλατεία ευρωπαικών προδιαγραφών, συγχαρητήρια!»

σχόλιο διερχόμενου οδηγού από την πλατεία

«Βγαίνω στο μπαλκόνι μου μετά από χρόνια και απολαμβάνω τη θέα, την πλατεία μας!»

σχόλιο γείτονα

«Ευχαριστούμε για αυτά που φτιάξατε στη πλατεία μας, θα τα προσέχουμε εμείς όλα»

σχόλιο παιδιών γειτονιάς

 

Χρώμα, ζωή και μια ανανεωμένη ατμόσφαιρα οικειότητας δημιουργήθηκε σε έναν πρώην εγκαταλελειμμένο χώρο [αστικό κενό], τη πλατεία Επτανήσου που πλέον έγινε «πλατεία μας» για τους γείτονες.

Η πρώτη πλατεία που απέκτησε «ταυτότητα» από τους ίδιους τους χρήστες-γείτονες και τους έδωσε τη δυνατότητα να νιώσουν πως είναι μοναδική και την οριοθετούν ως δική τους.

Η πλατεία Επτανήσου είναι πλέον μια μικρή νησίδα όασης μέσα σε ένα αχανές αστικό και απρόσωπο τοπίο, που σε καλοσωρίζει στην οδό Κεφαλληνίας με ένα σύγχρονο τρισδιάστατο ξύλινο γλυπτό που ανάλογα με την οπτική γωνία μπορεί κανείς να σχηματίσει τις λέξεις HELLO ή ΚΕΝΟ + . Καθώς ο επισκέπτης περπατάει πάνω στις κόκκινες διαβάσεις μπορεί να συναντήσει δύο κίτρινες και δυο μπλε περιοχές-στάσεις όπου μπορεί να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει με διαφορετικές ποιότητες (άραγμα, αστικό σαλόνι) και και να παίξει στη διάρκεια της ημέρας στα παιχνιίδια δαπέδου (λαβύρινθος, twister δρόμου, στίβος).

Όλα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2019 μέσω αστικών παιχνιδιών και προφορικών αφηγήσεων γειτονιάς του προγράμματος Αστικά Κοινά όπου διατυπώθηκαν ανάγκες, επιθυμίες, ιστορίες και αναπτύχθηκαν συμμετοχικές δράσεις σχεδιασμού που σχετίζονται με την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

Οι δράσεις που έγιναν μέσα σε αυτό το διάστημα υπογραμμίζουν την ανάγκη: να δημιουργηθεί ξανά η έννοια της γειτονιάς μέσα από καθημερινές ουσιαστικές συναναστροφές, μέσα από κοινές συλλογικές εμπειρίες γειτονιάς.

«Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε αστικά κενά της πόλης και να τα μετατρέψουμε σ’ ένα χάρτη αστικών δρώμενων [αστικά κοινά] με, από και για τους ίδιους τους γείτονες», λέει η Αλεξάνδρα Τηλιγάδη, υπεύθυνη του προγράμματος Αστικά Κοινά

«Είμαστε και εμείς κοινοτοποιοί, που βάψαμε την πλατεία μας;» μας ρώτησαν τα παιδιά της γειτονιάς. Μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία κατασκευής κατανοήσαμε πόσο σημαντικό είναι να συμπεριλάβουμε στην υλοποίηση του δημόσιου χώρου τους κατοίκους της (μικρούς και μεγάλους), ώστε να προσδιορίσουμε το δημόσιο χώρο του σύγχρονου «εμείς». Οι ερωτήσεις, η όρεξη και η ανυπομονησία των μικρών μας κοινοτοποιών που ξυπνούσαν πρωί πρωί και ζητούσαν να κατέβουν στην πλατεία να μας βοηθήσουν, μας έδειξε πως ο δημόσιος χώρος γίνεται «κοινός τόπος» μέσα από αυτές τις κοινές ουσιαστικές αστικές εμπειρίες.

Την Κυριακή 19.05.2019 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες στην πλατεία από την ομάδα των Αστικών Κοινών με τη ενεργό συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας. Η έμπρακτη συνεισφορά τους στην υλοποίηση της διαμόρφωσης της πλατείας μας ήταν ολοένα και μεγαλύτερη με αποκορύφωμα τη πρώτη γιορτή γειτονιάς: το Πατιρντί, όπου οι κάτοικοι περπάτησαν, ξεναγήθηκαν στον ανανεωμένο χώρο πλατείας, έπαιξαν, συνομίλησαν και φώναξαν «η πλατεία μας ανήκει!».

Στη γιορτή γειτονιάς φιλοξενήθηκε επίσης το φωτογραφικό οδοιπορικό με θέμα «Η Γειτονιά μας από το Χθες στο Σήμερα». που έχει επιμεληθεί η ομάδα ΔΙΟΔΟΣΣΣ της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» στο πλαίσιο του έργου πρόληψης που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια για την Κοινωνική Δικτύωση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας στη σημασία και το νόημα της συλλογικής μνήμης, την αναβίωση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς τους μικρούς και μεγάλους κοινοτοποιούς-γείτονες που συμμετείχαν ενεργά και έδειξαν αμέριστο ενδιαφέρον, που πήραν ένα ρολό και χρώμα και βοήθησαν στην υλοποίηση.  Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την ομάδα ΔΙΟΔΟΣΣΣ για την άψογή συνεργασία, τους υποστηρικτές tipografio.gr, AS Σπηλιοτόπουλος, Αράπης 3Α, Sepalis, Allegro». Commoners code the city 

Επισκεφτείτε τη πλατεία Επτανήσου

και βρείτε μια δικαιολογία να αργήσετε λιγάκι στη δουλειά σας,

ενώ χάνεστε στο λαβύρινθο!

Tι είναι τα  αστικά κοινά;

To πρόγραμμα “Αστικά  Κοινά” από την ομάδα  Commoners code the city είναι ένα αστικό παιχνίδι συμμετοχικού σχεδιασμού που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα βασισμένο στην πεποίθηση πως πρέπει να δώσουμε λόγο στους ανθρώπους για την αστική ανάπτυξη του περιβάλλοντος που ζούνε. Μέσα από την αφήγηση ιστοριών για τη γειτονιά, τη μεθοδολογία του συμμετοχικού σχεδιασμού, και φυσικά το παιχνίδι θα σχηματιστεί από τους πολίτες ο άυλος και υλικός τόπος, θα ξανά γίνουν πάλι γείτονες που γνωρίζονται και μοιράζονται κάτι κοινό, τη γειτονιά.

Commoners place | Kωνσταντινουπόλεως 51
Facebook page: https://www.facebook.com/astikakoina
Instagram: #astikakoina
Εmail: astikakoina@gmail.com
Website: www.astikakoina.org

Το πρόγραμμα “Αστικά Κοινά” υποστηρίζεται από το START. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: www.startgreece.net

 

Διαβάστε Επίσης  Σοβαρές ανησυχίες για την διοικητική κράτηση των γυναικών στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας

Be the first to comment on "Πρόγραμμα Αστικά Κοινά: η ανανεωμένη πλατεία Επτανήσου στην Πάτρα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!