Σταύρος Τσακυράκης: “Δικαιοσύνη: Η ουσία της πολιτικής”

Ο Σταύρος Τσακυράκης δεν φοβήθηκε ποτέ στη ζωή του. Πίστευε αταλάντευτα στις ιδέες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Συγκέντρωνε στο πρόσωπό του σπάνιες πνευματικές και ηθικές αρετές. Υπήρξε ένας γοητευτικός πανεπιστημιακός δάσκαλος και συνομιλητής, που έγινε μαγνήτης εκλεκτών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών της εποχής µας.

Το βιβλίο συγκεντρώνει τα κυριότερα γραπτά που δημοσίευσε στην τελευταία δεκαετία της ζωής του. Συνιστούν µια σπάνια και πολύτιμη τράπεζα γνώσης αφού, όπως παραδεχόταν και ο ίδιος, καταγράφουν τις σκέψεις και τις αγωνίες του κατά τη γονιμότερη ίσως και πιο παραγωγική του περίοδο. Στα κείμενα αυτά ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή µε τις ξεχωριστές ιδέες του Καθηγητή για µια πληθώρα ζητημάτων, από τη δημοκρατία, την πολιτική και το Σύνταγμα μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και τη δικαιοσύνη.

 

Σταύρος Τσακυράκης

Δικαιοσύνη: Η ουσία της πολιτικής

Κατηγορία: Non Fiction

 (ISBN: 978-618-03-1841-8, Εξώφυλλο: Μαλακό,

Σχήμα: 14×20,5, Σελίδες: 352, Τιμή: 16,60€)

Χρόνος έκδοσης: Απρίλιος 2019

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: metaixmio.gr

 

Ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε διακεκριμένος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και εκ των πρωταγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα.

Γεννήθηκε στη Μήθυµνα (Μόλυβο) της Λέσβου το 1951. Φοίτησε µε υποτροφία στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά.

Κατά την περίοδο της Χούντας διετέλεσε γραμματέας της «ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος» (της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού) και υπήρξε µέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου. Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στα κρατητήρια ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, αλλά και στο Παρίσι. Το 1990 αναγορεύεται διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και στη συνέχεια θα γίνει Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου.

Αμέτρητοι οι φοιτητές που τον παρακολουθούσαν φανατικά και τον αγαπούσαν. Αναγνώριζαν αμέσως τη σπάνια πνευματική εντιμότητα, την ανθρώπινη ποιότητα και την ελευθερία πνεύματος που τον διέκριναν. Τον Απρίλιο του 2018 θα δώσει το τελευταίο του μάθημα στη Νομική Σχολή Αθήνας σε µία αίθουσα κατάμεστη από φοιτητές, συναδέλφους και φίλους του.

Υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης σε κορυφαία Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, όπως στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Κολούµπια και της Νέας Υόρκης. Μέσα από τις επιστημονικές του μελέτες γνώρισε διεθνή αναγνώριση.

Η πολιτική τον απασχολούσε ήδη από τα χρόνια των φοιτητικών του αγώνων. Στις ευρωεκλογές του 2014 παίρνει τη μεγάλη απόφαση και θέτει υποψηφιότητα µε ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Η συμμετοχή του στα δημόσια πράγματα υπήρξε αδιάλειπτη και πάντα θαρραλέα. Επί δεκαετίες αρθρογραφούσε τακτικά στον ημερήσιο τύπο (Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, Η Καθημερινή, Το Βήμα κ.α.) και ήταν µέλος της επιστημονικής επιτροπής της επιθεώρησης The Books’ Journal.

Την 1η Φεβρουαρίου 2016 η Βασιλική Θάνου, τότε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατέθεσε έγκληση εναντίον του για εξύβριση και δυσφήμηση, λόγω της κριτικής που της είχε ασκήσει σε άρθρο στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Με ανακοίνωσή τους, η Νομική Σχολή Αθήνας αλλά και 14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου στάθηκαν στο πλευρό του, εκφράζοντας την αντίθεσή τους προς την κίνηση της τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ασφαλώς ο ίδιος δεν υποχώρησε ούτε κεραία.

Ήταν παντρεμένος µε την Καλλιόπη Ρουσοµάνη, σταθερή σύντροφο της ζωής του.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Ιουλίου 2018 στη Μυτιλήνη, κάποια χιλιόμετρα μακριά από την αγαπημένη του γενέθλια γη, τον Μόλυβο.

 

Βιβλία και μελέτες του

Οι καταβολές του φιλελευθερισμού στο έργο του Hobbes και του Locke, εκδ. Π. Ν. Σάκκουλα 1992.

Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ, εκδ. Π. Ν. Σάκκουλα 1997.

Θρησκεία κατά τέχνης, εκδ. Πόλις 2005.

“Proportionality: An assault on human rights?”, International Journal of Constitutional Law, Volume 7, Issue 3, 1 July 2009, 468–493.

Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι; µε τον Απόστολο ∆οξιάδη, Μεταίχμιο 2018.

 

Διαβάστε Επίσης  Νέα έκδοση «Landscapes in the Eastern Mediterranean between the Future and the Past» με συν-επιμελητή τον Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη του ΑΠΚΥ

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!