André Kaspi & Hélène Harter: “Οι Αμερικανοί Πρόεδροι – Από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον στον Ντόναλντ Τραμπ”

Κάθε τέσσερα χρόνια, οι Αμερικανοί εκλέγουν τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα πρόσωπο που έχει φτάσει να αποκαλείται «πλανητάρχης» και να παίζει κεντρικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Για πάνω από 200 χρόνια, οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν σημαδέψει ο καθένας την εποχή του. Από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον ως τον Ντόναλντ Τραµπ, διαμέσου των Λίνκολν, Γουίλσον, Κένεντι, Οµπάµα και άλλων, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε το σύμβολο ενός ολόκληρου έθνους, στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώνονται οι ΗΠΑ. Όμως ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους; Ποιες πολιτικές αναταράξεις διαμόρφωσαν τον θεσμό και τις εξουσίες του Προέδρου; Είναι τελικά τόσο ισχυρός όσο νομίζουμε; Πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα;

Στον απόηχο των εκλογών του 2016, είναι ώρα να εξετάσουμε την περίπλοκη πολιτική ιστορία αυτής της χώρας, πέρα από την εξοικείωσή µας τα τελευταία χρόνια µε όρους όπως εκλέκτορες, Σούπερ Τρίτη, Κογκρέσο ή προκριματικές εκλογές. Με τρόπο απόλυτα κατανοητό και μέσα από ρέουσα αφήγηση, οι κορυφαίοι Γάλλοι ιστορικοί André Kaspi και Hélène Harter έρχονται να φωτίσουν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και την ταραχώδη εξέλιξή του.

Αν και οι Έλληνες ήμασταν επί δεκαετίες φανατικοί αντιαμερικανοί, γνωρίζαμε ελάχιστα για την πολιτική ιστορία της χώρας που επικρίναμε. Οι συνθήκες σήμερα ωστόσο είναι ευνοϊκές για να επανεξετάσουμε αυτά τα θέματα πιο ψύχραιμα. Το βιβλίο εξηγεί την ιστορική διαδικασία διά της οποίας το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, το οποίο στην αρχή είχε πολύ λιγότερες εξουσίες, έφτασε σήμερα να συγκεντρώνει πολύ μεγάλη ισχύ και να είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην ισορροπία των τριών εξουσιών της παλαιότερης (αβασίλευτης) δημοκρατίας. Μέσα από αυτή την εξιστόρηση περνάει όλη η ταραχώδης πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, από τους Ιδρυτές Πατέρες του έθνους μέχρι τον Πρόεδρο Ντ. Τραµπ, μαζί µε τα σκάνδαλα, τις δολοφονίες αλλά και τις μεγάλες αποφάσεις που έκαναν αυτή τη χώρα την ισχυρότερη στον πλανήτη.

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Υπεύθυνος της σειράς, ιστορικός

 

André Kaspi & Hélène Harter

Οι Αμερικανοί Πρόεδροι

Από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον στον Ντόναλντ Τραμπ

Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου

Υπεύθυνος σειράς: Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος

Κατηγορία: Non fiction

Σειρά: Ιδέες και πολιτική

(ISBN: 978-618-03-1077-1, Εξώφυλλο: Μαλακό,

Σχήμα: 14×20,5, Σελίδες: 312, Τιμή: 16,60€)

Τίτλος πρωτοτύπου: Les Présidents Américains.

De George Washington à Donald Trump

Χρόνος έκδοσης: Ιανουάριος 2019

Περισσότερα για το βιβλίο: metaixmio.gr

 

 

Ο André Kaspi είναι ιστορικός που ειδικεύεται στην ιστορία των ΗΠΑ. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris I (Πάνθεον-Σορβόνη) και επί δεκαοκτώ χρόνια διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Βορειοαμερικανικών Ερευνών στο Παρίσι. Από το 1970 έχει γράψει δεκάδες βιβλία για τις γαλλοαµερικανικές σχέσεις, το αμερικανικό φοιτητικό κίνημα, τον τρόπο ζωής και την αμερικανική πολιτική.

Η Hélène Harter είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris I (Πάνθεον-Σορβόνη) µε πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Ειδικεύεται στην ιστορία των ΗΠΑ και του Καναδά και στην ιστορία των αμερικανικών πόλεων, ενώ είναι επίτιμη πρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης Καναδικών Σπουδών.

 

Διαβάστε Επίσης  ‘Ισχύς Νόμου’: Jacques Derrida

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!