Αλέξανδρος Νεχαμάς: “Περί φιλίας”

Προκειμένου να ορίσει τη σηµασία της φιλίας στη ζωή µας στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο διακεκριµένος πανεπιστηµιακός και συγγραφέας Αλέξανδρος Νεχαµάς ανατρέχει στη φιλοσοφία και αντλεί παραδείγματα από την τέχνη, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Ένα εύληπτο, κατατοπιστικό και επίκαιρο δοκίµιο στην εποχή των social media και των χιλιάδων «απρόσωπων» φίλων.

«Το να πει κανείς ότι η φιλία είχε µια επίδραση στον βίο των συμμαθητών µου ισοδυναμεί µε το να πει ότι είχε µια επίδραση στον ίδιο τους τον εαυτό. Όταν συνειδητοποίησα ότι αυτοί οι άνθρωποι έγιναν αυτοί που είναι, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο µέρος αυτού που είναι, χάρη στη φιλία, συνειδητοποίησα επίσης ότι η φιλία, ακόµη και όταν εµφορείται από την επιθυµία ανάκτησης ενός κοινού παρελθόντος, είναι κρίσιµη για τη διαµόρφωση ενός διαφορετικού μέλλοντος. Αυτοί που είµαστε καθορίζεται σε μεγάλο βαθµό από τους φίλους µας, των οποίων ο ρόλος στον βίο µας είναι τόσο πιο επιδραστικός και περιεκτικός όσο εγγύτερη συμβαίνει να είναι η σχέση µας. Οι φιλίες µας δεν είναι αδρανείς. Οι φιλίες των συμμαθητών µου διαστέλλονται εντός του βίου τους: τον επικαλύπτουν. Κάθε φιλία µας συνδέεται λίγο έως πολύ µε οτιδήποτε άλλο γύρω από µας: ο καθένας από τους φίλους µας, τόσο περισσότερο όσο περισσότερο κοντά του νιώθουμε, επηρεάζει την κατεύθυνση του βίου µας, όπως ακριβώς η κατεύθυνση του βίου µας επηρεάζει την επιλογή των φίλων µας. Η φιλία είναι κρίσιµη γι’ αυτό που θα γίνουµε στη ζωή.»

Απόσπασμα από το βιβλίο

 

«Ο Νεχαµάς γνωρίζει ότι η φιλία είναι μυστήριο πράγµα. Αποµαγεύοντάς την λίγο κατόρθωσε να γράψει µε διαίσθηση και οξυδέρκεια ένα ρηξικέλευθο και βαθιά ανθρώπινο έργο γι’ αυτήν. Αν αυτό έχει αντίστοιχη διάρκεια στον χρόνο µε εκείνο του Αριστοτέλη, µένει να φανεί, όµως η ανάγνωσή του µπορεί να µας βοηθήσει να σταθούμε καλύτερα στο πλάι των φίλων µας και ενδεχομένως να κάνουµε μερικούς νέους.»

Από τον πρόλογο του μεταφραστή

 

Ο Αλέξανδρος Νεχαµάς, γνωστός για τα διακεκριµένα και πολύ εύληπτα βιβλία του που κάνουν τη φιλοσοφία προσιτή στο ευρύ κοινό, έχει γράψει ένα καλειδοσκοπικό δοκίµιο, µε άψογη τεκμηρίωση αλλά πολύ προσωπικό τόνο, για το μυστήριο της φιλίας. Η γραφή του είναι λαµπρή, θερµή και εξαιρετικά δουλεµένη. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Joyce Carol Oates, συγγραφέας

 

Αλέξανδρος Νεχαμάς

Περί φιλίας

Πρόλογος – Μετάφραση: Θεοφάνης Τάσης

Κατηγορία: Non fiction

(ISBN: 978-618-03-1315-4, Εξώφυλλο: Μαλακό,

Σχήμα: 14×20,5, Σελίδες: 328, Τιμή: 17,70€)

Χρόνος έκδοσης: Φεβρουάριος 2019

Τίτλος πρωτοτύπου: On Friendship

Περισσότερα για το βιβλίο: metaixmio.gr

 

Ο Αλέξανδρος Νεχαµάς (1946) γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι καθηγητής Φιλοσοφίας, Ανθρωπιστικών Σπουδών και Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήµιο του Πρίνστον. Τα ενδιαφέροντά του περιλαµβάνουν την Ελληνική Φιλοσοφία, τη Φιλοσοφία της Τέχνης, την Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία και τη Λογοτεχνική Θεωρία. Έχει µεταφράσει επίσης το Συµπόσιο και τον Φαίδρο του Πλάτωνα στα αγγλικά. Το 2018 εξελέγη τακτικό µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει µεταξύ άλλων τα βιβλία του Νίτσε: Ζωή σαν λογοτεχνία και Η τέχνη του βίου: Σωκρατικοί στοχασµοί από τον Πλάτωνα στον Φουκώ.

 

Διαβάστε Επίσης  ΔΠΜΣ «Φιλοσοφική, Παιδαγωγική και Διεπιστημονική Ανθρωπολογία» 2020-2021

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!