Δήλωση της Caritas Europa για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 20 Ιουνίου 2019

Η αλληλεγγύη προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πρέπει να επαινείται, όχι να ποινικοποιείται.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, η Caritas Europa καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν τις θεμελιώδεις αξίες  και να υποδεχτούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.

Σε μια εποχή που σχεδόν 70 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους εξαιτίας του πολέμου, των συγκρούσεων ή της βίας, χρειάζεται μια ευπρόσδεκτη Ευρώπη περισσότερο από ποτέ. Δυστυχώς, σε ένα πλαίσιο αυστηρότερων μεταναστευτικών πολιτικών και καταστολών της παράνομης μετανάστευσης, η αποκαλούμενη ποινικοποίηση της αλληλεγγύης έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το να δείχνεις ανθρωπιά και φροντίδα στους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σε βαθιά αγωνία ή σε ευάλωτες καταστάσεις πρέπει να επαινείται αντί να τιμωρείται“, λέει η Maria Nyman, Γενική Γραμματέας της Caritas Europa. Προσθέτει: «Σε πνεύμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης, όλοι έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων θα γίνονται σεβαστά».

Το δίκτυο Caritas Europa έχει δει όλο και περισσότερο την τάση να στιγματίζεται και να τιμωρείται η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν οι οργανισμοί και οι εθελοντές σε μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν περιπτώσεις στις οποίες η αστυνομία παρενοχλεί εθελοντές που παρέχουν φαγητό και προσφέρουν εγκαταστάσεις ντους σε άπορους μετανάστες στο Calais, πολίτες που υποβάλλονται σε δίκη για παροχή καταφυγίου σε αιτούντες άσυλο στο Βέλγιο και διώξεις μελών του προσωπικού ΜΚΟ για τη λειτουργία αποστολών έρευνας και διάσωσης κατά μήκος της ακτής της Ιταλίας και τη Μάλτα. Η Caritas αναφέρει παρόμοιες εμπειρίες σε άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Ελβετία, η Σερβία και η Ισπανία, για να αναφέρουμε μόνο λίγες.

Η ανθρωπιστική διάσωση δεν είναι εγκληματική πράξη, αλλά ούτε και ηρωική, είναι μια πράξη απαραίτητη“, δήλωσε ο Σεάν Μίντερ, 25 ετών, εθελοντής που πέρασε 106 ημέρες σε προδικαστική κράτηση στην Ελλάδα. Κατηγορείται για λαθρεμπόριο και άλλες κατηγορίες για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχε στους μετανάστες στη Λέσβο. Προς το παρόν, περιμένει τη δίκη του και μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 25 ετών εάν καταδικαστεί.

Το εχθρικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, δημιουργεί μια αρνητική επίδραση στην αλληλεγγύη που προκαλεί περαιτέρω τοξικούς και αρνητικούς προβληματισμούς σχετικά με τη μετανάστευση. Πέραν των άμεσων αρνητικών επιπτώσεων που έχει στη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης είναι επιπλέον επικίνδυνη για τη δημοκρατία, καθώς διαβρώνει την κοινωνική συνοχή και απειλεί την ανθρωπιά μας.

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Caritas Europa καλεί τους Ευρωπαίους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής να διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία τους κατά του λαθρεμπορίου και της εμπορίας ανθρώπων δεν οδηγεί αδικαιολόγητα στην ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής υποστήριξης που παρέχεται στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να στηρίξουν την κοινωνία των πολιτών και να προωθήσουν μια ευπρόσδεκτη Ευρώπη που θέτει την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο επίκεντρο των πολιτικών. Οι πράξεις αλληλεγγύης οι οποίες έχουν ως στόχο το σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των μεταναστών και των προσφύγων θα πρέπει να επικροτηθούν και να ενθαρρυνθούν, αντί να ποινικοποιούνται.

 

Διαβάστε Επίσης  Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη βία κατά των ενήλικων και ανήλικων προσφυγισσών

Be the first to comment on "Δήλωση της Caritas Europa για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 20 Ιουνίου 2019"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!