Παρά τη μεγάλη συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό, οι γυναίκες εξακολουθούν να φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την φροντίδα ηλικιωμένων μελών της οικογένειας, φροντίδα που έχει αντίκτυπο στην εργασία.
Σύμφωνα με την μελέτη του Καναδικού Ινστιτούτου για την Εργασία και την Υγεία (IWH1) που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό “The Journals of Gerontology” (open access at doi:10.1093/geronb/gbz026), οι γυναίκες είναι πιο πιθανό (σε σχέση με τους άνδρες) να σταματήσουν να εργάζονται, να εργάζονται με μερική απασχόληση ή να παίρνουν άδειες από την εργασία τους εντός της εβδομάδας, προκειμένου να φροντίσουν έναν ηλικιωμένο / μία ηλικιωμένη συγγενή.
“Για παράδειγμα, σε ένα νοικοκυριό που εργάζονται και ο άνδρας και η γυναίκα, είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί η εργασία της γυναίκας σε περίπτωση ασθένειας ενός γονιού”, ανέφερε ο ανώτερος επιστήμονας του IWH Δρ. Peter Smith, επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης. “Και αυτή η περίπτωση θα ίσχυε ακόμα και αν και οι δύο εργάζονταν σε παρόμοιες εργασίες, κερδίζοντας τον ίδιο μισθό.”
“Το ποιος αναμένεται να αναλάβει την μη αμειβόμενη εργασία στον τομέα της φροντίδας παραμένει εμφυλοποιημένο”.
Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να λάβουν άδεια από την εργασία τους
Ο Smith και η ομάδα του εξέτασαν τις αποκρίσεις στην Έρευνα του Καναδικού εργατικού Δυναμικού (LFS) από το 1997 έως το 2015, περισσότερων από 5,8 εκατομμυρίων εργαζόμενων ηλικίας 40 ετών και άνω. Η έρευνα LFS ζητά από τους εργαζόμενους να διαλέξουν από μια λίστα επιλογών και να επισημάνουν γιατί δεν εργάζονται τη δεδομένη στιγμή εκεί όπου εργάζονταν το περασμένο έτος, γιατί εργάζονται με μερική απασχόληση και εάν έλαβαν άδεια την περασμένη εβδομάδα, τον χρόνο της άδειας που έλαβαν και γιατί. Μια από τις επιλογές σε όλες τις περιπτώσεις είναι η “φροντίδα ενός ηλικιωμένου συγγενή (60 ετών ή μεγαλύτερος/μεγαλύτερη).”
Η ερευνητική ομάδα στη συνέχεια εξέτασε αυτά τα αποτελέσματα που αποδίδονται στην φροντίδα ενός ηλικιωμένου συγγενή, συγκρίνοντας τάσεις με το πέρασμα του χρόνο ανά φύλο, και λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την φροντίδα ηλικιωμένων και την επιρροή της στην εργασία και με το εάν είναι ο εργαζόμενος άνδρας ή γυναίκα. Σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονταν ο βαθμός του διαχωρισμού των φύλων ως προς τα επαγγέλματα (π.χ. άνδρας εναντίον γυναικοκρατούμενων θέσεων εργασίας), το αν είναι ο/η μισθωτός/η η κύρια πηγή εισοδήματος , και συνήθεις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψιν τους και άλλους εργασιακούς παράγοντες όπως η μονιμότητα της εργασίας, ο χρόνος στην εργασία, η συμμετοχή σε φορείς συνδικαλισμού και το μέγεθος της επιχείρησης.
Λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους παραπάνω παράγοντες, η έρευνα βρήκε ότι, όταν πρόκειται για φροντίδα ηλικιωμένων συγγενών, οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες είναι:
- 73% πιο πιθανό να εγκαταλείψουν μόνιμα την αγορά εργασίας
- 5 φορές πιο πιθανό να εργάζονται με μερική απασχόληση,
- έχουν διπλάσια πιθανότητα να λάβουν άδεια εντός της εργάσιμης εβδομάδας και
- εάν λάβουν άδεια, πιο πιθανό να λάβουν περίπου 2,5 ώρες παραπάνω κάθε εβδομάδα.
Διακοπές στην εργασία εξαιτίας της αύξησης της φροντίδας των ηλικιωμένων
Σε γενικές γραμμές, το ποσοστό των εργαζομένων που έχει εγκαταλείψει μόνιμα την αγορά εργασίας ή άλλαξε από πλήρη σε μερική απασχόληση ώστε να φροντίζει έναν ηλικιωμένο συγγενή έχει αυξηθεί μέσα στην πολύχρονη (19 έτη) περίοδο της έρευνας: από 3.300 ερωτώμενους το 1997 (0.07% του εργατικού δυναμικού) στο υψηλό ποσοστό του 2012 των μόλις λίγο παρακάτω από 15.000 ερωτώμενους (0.2% του εργατικού δυναμικού).
Δεδομένων των επιδράσεων που επηρεάζουν την κατάσταση—ο αυξανόμενος πληθυσμός των ηλικιωμένων ενηλίκων και η αύξηση της μακροζωίας — οι επιρροές της άτυπης φροντίδας ηλικιωμένων στην συμμετοχή στην αγορά εργασίας πιθανόν να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο κ. Smith, που διατηρεί ερευνητική έδρα πάνω στο φύλο, την εργασία και την υγεία στο Καναδικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Υγεία. Παρά την μεγάλη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, είναι πιθανόν να συνεχίσουμε να βλέπουμε την ευθύνη για την φροντίδα να επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες.
Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για τους προϊστάμενους, τους διευθυντές, τους επαγγελματίες στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων και για τους εργαζόμενους γενικότερα, που θα πρέπει να δείχνουν σεβασμό και ευαισθησία και να αποκρίνονται στο έμφυλο βίωμα της φροντίδας, πρόσθεσε ο κ. Smith.
Οι οργανισμοί δεν μπορούν να αλλάξουν το πόση φροντίδα χρειάζονται τα ηλικιωμένα μέλη των οικογενειών των εργαζόμενων, όμως οι πολιτικές τους σχετικά με την ευελιξία και την αυτονομία μπορούν να μειώσουν την επιρροή της φροντίδας στην ικανότητα των εργαζόμενων να παραμένουν στην αγορά εργασίας ή στην ανάγκη τους να λαμβάνουν άδειες και πόσες, ανέφερε. Ενώ οι γυναίκες εργαζόμενες μπορεί να επωφελούνταν περισσότερο από τέτοιες πολιτικές, οι προοδευτικές επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι επωφελούνται όταν οι πολιτικές διευκολύνουν τις άδειες για απασχόληση σε μη επαγγελματικές δραστηριότητες,όπως είναι αυτές που σχετίζονται με την φροντίδα ηλικιωμένων ή άλλες προσωπικές ανάγκες.
1IWH (Institute for work & Health) is an independent, not-for-profit research organization that aims to protect and improve the health of working people. Recognized as one of the top five occupational health and safety research centres in the world, the Institute provides practical and relevant findings on the prevention of work injury and disability to policy-makers, workers, employers, clinicians, and health, safety and disability management professionals.
Πηγή: iwh.on.ca
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.