Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας 2019: “Τα παιδιά δεν πρέπει να εργάζονται στα χωράφια, αλλά στα όνειρα!”

To 2019, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εορτάζει τα 100 χρόνια επίτευξης κοινωνικής δικαιοσύνης και προαγωγής της αξιοπρεπούς εργασίας.  

Historical Slideshow – “100 years of ILO action to tackle child labour” 

Παρόλα αυτά, 152 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς παιδικής εργασίας. Παιδική εργασία υπάρχει σχεδόν σε όλους τους εργασιακούς τομείς, όμως 7 στα 10 παιδιά εργάζονται στον τομέα της γεωργίας. 

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας ανατρέχει στο παρελθόν και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί  τα τελευταία 100 χρόνια με την στήριξη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σε χώρες, ώστε να αντιμετωπιστεί η παιδική εργασία. Από την ίδρυση της το 1919, η προστασία των παιδιών ενσωματώθηκε στον καταστατικό χάρτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Προοίμιο) . Μια από την πρώτες Συμβάσεις που υιοθέτησε η οργάνωση αφορούσε το ελάχιστο όριο ηλικίας στην βιομηχανία (No. 5, 1919).

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα,  κοιτάμε επίσης προς το μέλλον, προς τον Στόχο 8.7 της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, που καλεί για τον τερματισμό της παιδικής εργασίας και όλων των μορφών της έως το 2025. Για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας 8.7,  η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας καλεί σε άμεση δράση ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εμμένουν, έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα να μπορέσει να οδεύσει σταθερά προς την εξάλειψη της παιδικής εργασίας. Νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επισημαίνει τον τρόπο με πολιτικές προσεγγίσεις και αποκρίσεις.  

Το 2019 σηματοδοτεί 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης αριθ. 182 (1999) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την απαγόρευση των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας. Με μόλις ορισμένες ακόμα χώρες που απομένουν να την επικυρώσουν, η Σύμβαση αυτή βρίσκεται κοντά στην παγκόσμια επικύρωση. 

ILO Convention No. 182 at a glance – Introduction to Hazardous Work 

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας καλεί για πλήρη επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης αριθ. 182 και της Σύμβασης αριθ. 138 (1973) σχετικά µε την ελάχιστη ηλικία ανάληψης εργασίας . Επίσης η οργάνωση ενθαρρύνει την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του 2014 της Σύμβασης για την αναγκαστική εργασία, που προστατεύει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά. 

ILO Convention No. 138 at a glance 

 

Πηγή: ilo.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  20 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας 2019: “Τα παιδιά δεν πρέπει να εργάζονται στα χωράφια, αλλά στα όνειρα!”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!