Τι σημαίνει να είσαι άντρας και φεμινιστής;

Gary Barker, CEO and Founder of Promundo

 

O Gary Barker είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της οργάνωσης Promundo, οργάνωση που εργάζεται για την προώθηση της ισότητας των φύλων και για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών,  με την συμμετοχή των αντρών και των αγοριών σε συνεργασία με τις γυναίκες και τα κορίτσια. Με αφορμή την δημοσίευση της έκθεσης “State of the World’s Fathers 2019 report”, ο Barker μίλησε στο UN Women για τον ρόλο των αντρών στην εκπροσώπηση της ισότητας των φύλων, και για το πόσο σημαντικό είναι να γεφυρωθεί το χάσμα στην μη αμειβόμενη εργασία στον τομέα της φροντίδας.

“Φεμινισμός δεν είναι άντρες εναντίον γυναικών, δεν είναι γυναίκες εναντίον αντρών, είναι όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτό. Αυτό σημαίνει για μένα ισότητα των φύλων.

Δεν μπορεί να υπάρξει ατζέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να επιτευχθεί καλύτερος κόσμος και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης χωρίς την ατζέντα του φεμινισμού. Θα καταρρεύσουν χωρίς αυτήν.  Οι άντρες χρειάζεται να αποτελέσουν μέρος της φεμινιστικής ατζέντας.

Νομίζω, το πιο προφανές για μένα, ως άντρας, είναι να προσδώσω σημασία στην δύναμη και στα προνόμια. Να τα αμφισβητήσω και να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου όπου μπορώ, για να καλέσω και άλλους άντρες να συμμετάσχουν στον αγώνα για την ισότητα, και να προκαλέσω τους άντρες όταν προξενούν βλάβη. Οφείλουμε να γνωρίζουμε πως δεν ήταν οι άντρες που σήκωσαν την σημαία που μας οδήγησε ως εδώ. Ήταν οι ζωές και οι φωνές των γυναικών που έφεραν την φεμινιστική ατζέντα στο τραπέζι.

Η Promundo με την δημοσίευση της τρίτης έκθεσης για την κατάσταση των Πατεράδων σε όλο τον κόσμο (State of the World’s Fathers report), πιέζει τους άντρες και τα αγόρια να έχουν το 50% του ενεργού ρόλου της φροντίδας στο σπίτι.

Αυτή η έκθεση εστιάζει ιδιαίτερα στους άντρες που είναι πατέρες και φροντιστές, διότι αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μια κατάσταση στην οποία χρειάζονται μεγάλες αλλαγές. Ενώ όλο και περισσότεροι άντρες είναι ενεργοί ως πατέρες και παίζουν ενεργό ρόλο ως σύντροφοι-φροντιστές, σε 23 χώρες μέσου και υψηλού εισοδήματος, το χάσμα της μη αμειβόμενης φροντίδας μεταξύ αντρών και γυναικών έχει μειωθεί μόλις κατά 7 λεπτά την ημέρα,  κατά τη χρονική περίοδο 15 ετών. Λιγότερες από τις μισές χώρες του κόσμου (48%) προσφέρουν άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών για τη γέννηση παιδιού και συχνά αυτή είναι μικρότερη από 3 εβδομάδες – ή ορισμένες φορές μόλις μερικές ημέρες. Ακόμη και όταν προσφέρεται άδεια πατρότητας, πολύ λίγοι άντρες την παίρνουν μετά τη γέννηση ή την υιοθεσία ενός παιδιού. 

Η μη-αμειβόμενη φροντίδα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την συμμετοχή των γυναικών στην αμειβόμενη εργασία και στην ηγεσία / διοίκηση. Εμείς (οι άντρες) χρειάζεται να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί όσον αφορά τη φροντίδα στο σπίτι. Όμως για να φθάσουμε εκεί, χρειαζόμαστε άδεια μετ’ αποδοχών, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Χρειάζεται να εργασθούμε με τους νέους ώστε τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια να μάθουν την ισότητα ευθύς εξαρχής. Χρειάζεται να το μεταφέρουμε αυτό στον τομέα της υγείας, στα προγράμματα χρηματικών μεταβιβάσεων και στα προγράμματα για την μείωση της φτώχειας.

Η μεγαλύτερη ενασχόληση των αντρών στην καθημερινή φροντίδα αποφέρει οφέλη για όλους. Η συμμετοχή των πατεράδων έχει θετικό αποτέλεσμα στην ισότητα των φύλων. Κάνει καλό στην υγεία των γυναικών. Οδηγεί σε καλύτερες σχέσεις των ζευγαριών και μπορεί να συνδεθεί με μείωση στα ποσοστά της αντρικής βίας εναντίον των γυναικών. Κάνει επίσης καλό στα παιδιά. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία από όλο τον κόσμο πως ο συμμετοχικός πατέρας έχει θετική επίδραση στα αγόρια και στα κορίτσια – και στις σχέσεις που θα αναπτύξουν ως ενήλικες. Τα κορίτσια είναι πιο ενδυναμωμένα και τα αγόρια είναι πιο πιθανό να πιστεύουν στην ισότητα των φύλων και να μοιράζονται τη μη αμειβόμενη εργασία εάν είδαν τον πατέρα τους να κάνει το ίδιο.  

Οι άντρες που έχουν ενεργό ρόλο στην φροντίδα είναι καλύτεροι άντρες. Η υγεία τους είναι καλύτερη. Είναι περισσότερο χαρούμενοι. Βλέπουν το αποτέλεσμα στο νοικοκυριό τους. Οι νεαροί άντρες που συμπεριφέρονται στις αδελφές τους και στις νεαρές γυναίκες ισότιμα, που σέβονται τη σεξουαλική διαφορετικότητα – το βλέπω αυτό να έχει αποτέλεσμα με πάρα πολλούς τρόπους. Η επόμενη γενιά με εμπνέει.”

Η έρευνα υποδεικνύει πως οι άντρες ωφελούνται οι ίδιοι από την μεγαλύτερη εμπλοκή τους στην φροντίδα, συμπεριλαμβάνοντας βελτιωμένη σωματική, ψυχική και σεξουαλική υγεία και μειωμένη ανάληψη κινδύνων. Οι πατέρες που εμπλέκονται στο σπίτι και με τα παιδιά τους αναφέρουν πως είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές ευεξίας και ευτυχίας. 

 

Πηγές: unwomen.org,

State of the World’s Fathers Unlocking the Power of Men’s Care (2019) (pdf)

 

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον συντονισμό των μέτρων που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Be the first to comment on "Τι σημαίνει να είσαι άντρας και φεμινιστής;"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!