Γιορτάσαμε την ολοκλήρωση του FutbolNet στην Ελλάδα | Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για όλα τα παιδιά

Η λήξη του FutbolNet, ενός προγράμματος του Ιδρύματος Barcelona που βασίζεται στον αθλητισμό με στόχο την κοινωνική παρέμβαση, γιορτάστηκε στις αρχές Ιουλίου στην πόλη της Λάρισας, το τελευταίο σημείο υλοποίησης του προγράμματος από το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τοπικούς συνεργάτες στην Ελλάδα. 

Στην εκδήλωση, όπου παρευρέθησαν οι γονείς των παιδιών, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Λάρισας κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και προσωπικό του Δήμου και του ΚΕΘΕΑ, τα παιδιά συμμετείχαν σε μια συμβολική χορογραφία για το πώς η διαφορετικότητα μπορεί να μας ενώνει, σε ένα διαδραστικό παιχνίδι και έναν αγώνα ποδοσφαίρου με βάση τη μεθοδολογία FutbolNet.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Ίδρυμα FC Barcelona συνεργάστηκε με μια διεθνή ΜΚΟ για την εφαρμογή του FutbolNet. Στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση της φυσικής και κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών αλλά και η προώθηση της ένταξης και αποδοχής προσφύγων σε τρία σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας με την πολύτιμη συνεργασία τοπικών εταίρων από την πρώτη μέρα. 

Στη Λάρισα το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, το ΚΕΘΕΑ EXODOS, την ΚΔΑΠ, και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα Τρίκαλα σε συνεργασία με το e-Trikala και το τμήμα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στα Λαγκαδίκια Ν. Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το τοπικό Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

 

 

Τριάντα οκτώ ντόπια παιδιά και πενήντα έξι προσφυγόπουλα από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, πήραν μέρος σε 52 συνεδρίες και εργάστηκαν πάνω στις αξίες του FutbolNet: προσπάθεια, σεβασμός, ομαδική εργασία, ταπεινότητα και φιλοδοξία.

Πριν από κάθε αθλητικό αγώνα, τα παιδιά όριζαν τους δικούς τους κανόνες ώστε να ενισχύσουν όσους δεν συμμετείχαν τόσο ενεργά στο παιχνίδι με την βοήθεια εκπαιδευμένων προπονητών. Στους αγώνες δεν υπήρχε διαιτησία αλλά τα παιδιά ήταν υπεύθυνα για την τήρηση των κανόνων που είχαν θέσει, ενώ νικήτρια ήταν η ομάδα που είχε προσπαθήσει και είχε τηρήσει περισσότερο τους κανόνες.

«Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά δουλεύουν πολύ καλά με τις αξίες και αυτό μπορεί να το δει κανείς στη συμπεριφορά τους», αναφέρει η Αλεξία Λάτσου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης στη DRC Greece.

«Στην DRC ήδη συζητάμε το πώς θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή του για να ωφεληθούν και άλλα παιδιά» προσθέτει.

Το FutbolNet υλοποιήθηκε από το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ως μέρος του προγράμματος «Βελτίωση του Ελληνικού Συστήματος Υποδοχής μέσω Διοικητικής Υποστήριξης και Στοχευμένων Παρεμβάσεων σε μακροπρόθεσμες Δομές Φιλοξενίας» σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με την υποστήριξη του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

drc.ngo

 

Διαβάστε Επίσης  Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2020: η εργασία στον ψηφιακό κόσμο

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!