Η ψυχική υγεία ως αυξανόμενη ανησυχία για τον γηράσκοντα πληθυσμό

Η καταπολέμηση της αύξησης των νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων στον γηράσκοντα πληθυσμό απαιτεί μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία. Η Επιτροπή STOA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκεντρώνει ευρωβουλευτές και ερευνητές για να συζητήσουν λύσεις.

Νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, σχιζοφρένεια, κατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι σχεδόν ένας στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες θα νοσήσει από μια νευρολογική ή ψυχιατρική πάθηση κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτές οι στατιστικές είναι ακόμη πιο ανησυχητικές, επειδή θα χειροτερέψουν, καθώς ο πληθυσμός γερνά και το προσδόκιμο της ζωής αυξάνεται. Για να βελτιώσουμε τη διαχείριση των παθήσεων, χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τα συστήματα υγείας μας και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην επιστημονική συνεργασία. Οι εγκεφαλικές διαταραχές αποτελούν παγκόσμιο ζήτημα. Βέβαια, αν υπάρξει συνεργασία μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ και πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες και δεδομένα, αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνώση μας για το πρόβλημα, και η γνώση είναι το κλειδί της επίλυσής του.

Για την καλύτερη κατανόηση του ζητήματος, πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μεταξύ του πολιτικού και του επιστημονικού κόσμου. Αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα της STOA, της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διοργανώνει συναντήσεις μεταξύ των ευρωβουλευτών και των ερευνητών. Ο εγκέφαλος αποτελείται από περισσότερους από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και συνδέεται με εκατοντάδες χιλιάδες συνάψεις. Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας. Για να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το «Έργο Ανθρώπινος Εγκέφαλος» από το 2013. Είναι ένα έργο αξίας άνω του 1,9 δις ευρώ που έχει ως στόχο την αναδημιουργία της ανθρώπινης εγκεφαλικής λειτουργίας από υπολογιστή.

 

 

Πηγή: multimedia.europarl.europa.eu

 

Διαβάστε Επίσης  Πολωνία: το Συμβούλιο «επιτέλους να δράσει» για τις μειονότητες και το κράτος δικαίου

Be the first to comment on "Η ψυχική υγεία ως αυξανόμενη ανησυχία για τον γηράσκοντα πληθυσμό"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!