Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking 2019

Artwork from the Global Report on Trafficking in Persons 2018, UNODC.
“Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διακίνησης Ανθρώπων, θα πρέπει να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας ώστε να σταματήσουμε τους εγκληματίες από την αδίστακτη εκμετάλλευση ανθρώπων με στόχο το κέρδος και να βοηθήσουμε τα θύματα να χτίσουν από την αρχή τις ζωές τους.” — Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres

Η εμπορία ανθρώπων | trafficking αποτελεί ένα έγκλημα το οποίο εκμεταλλεύεται τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άντρες για πολλούς σκοπούς συμπεριλαμβανομένης της εξαναγκαστικής εργασίας και του σεξ. Από το 2003 το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) συλλέγει πληροφορίες για περίπου 225.000 θύματα trafficking που έχουν εντοπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Παγκοσμίως οι χώρες εντοπίζουν και αναφέρουν περισσότερα θύματα και καταδικάζουν περισσότερους διακινητές. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης ικανότητας για την αναγνώριση θυμάτων και/ή του αυξημένου αριθμού των θυμάτων trafficking.

Κάθε χώρα στον κόσμο επηρεάζεται από την εμπορία και διακίνηση ανθρώπων, είτε ως χώρα προέλευσης, μετάβασης, ή προορισμού για τα θύματα. Η συντριπτική πλειονότητα των αναγνωρισμένων θυμάτων trafficking για σεξουαλική εκμετάλλευση και το 35 τοις εκατό των θυμάτων trafficking για εξαναγκαστική εργασία είναι γυναίκες ή κορίτσια. Οι συγκρούσεις επιδεινώνουν περαιτέρω τις ευαλωτότητες, με τις ένοπλες ομάδες να εκμεταλλεύονται τον άμαχο πληθυσμό και τους διακινητές να στοχεύουν προς τους αναγκαστικά εκτοπισμένους ανθρώπους. Ευρήματα δείχνουν επίσης πώς το trafficking είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει γύρω μας καθώς το ποσοστό των ανθρώπων που είναι θύματα trafficking εντός της ίδιας της χώρας τους έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια σε 58 τοις εκατό για όλα τα θύματα που έχουν εντοπιστεί σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για το Trafficking του UNODC για το 2018 PDF document.

Το 2010, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, καλώντας τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να λάβουν συντονισμένα και συνεπή μέτρα για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας. Το Σχέδιο καλεί στην ενσωμάτωση της δράσης κατά της εμπορίας ανθρώπων στα ευρύτερα προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να προωθηθεί η ανάπτυξη και να ενδυναμωθεί η ασφάλεια παγκοσμίως. Μία από τις σημαντικές καινοτομίες του Σχεδίου είναι η εγκαθίδρυση του Εθελοντικού Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα θύματα trafficking, και ειδικότερα για γυναίκες και παιδιά.

Το Ταμείο διευκολύνει την αποτελεσματική αρωγή και προστασία των θυμάτων trafficking στο πεδίο, μέσω επιχορηγήσεων προς εξειδικευμένες ΜΚΟ. Στοχεύει να δίδει προτεραιότητα σε θύματα προερχόμενα από περιβάλλοντα ένοπλων συγκρούσεων και όσα έχουν αναγνωριστεί μεταξύ μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ακόμη μία σημαντική εξέλιξη είναι η Διάσκεψη των ΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες , που οδήγησε στη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες. Από τις 19 δεσμεύσεις που υιοθετήθηκαν από τις χώρες στη Διακήρυξη, οι τρεις αφιερώνονται σε συνεκτικές δράσεις κατά των εγκλημάτων της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων και της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

 

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking 2019 το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη της Εγκληματικότητας εστιάζει να αναδείξει τη σημασία της Κυβερνητικής δράσης για τα θύματα trafficking. Το κάλεσμα, όμως, δεν αφορά μόνο τις Κυβερνήσεις, αλλά ο ΟΗΕ ενθαρρύνει όλους/όλες μας να λάβουμε δράση ώστε να προληφθεί αυτό το ειδεχθές έγκλημα.

 

Μετάφραση / Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Κάθε κίνηση μετράει: Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην Ελλάδα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!