“Η ρητορική μίσους μπορεί να έχει εδραιωθεί, όμως πλέον δίνεται προσοχή σε αυτήν”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres, κατά την παρουσίαση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης του ΟΗΕ αναφορικά με την Ρητορική Μίσους. “Δεν θα σταματήσουμε να αντιπαρατασσόμαστε”.
Ενώ η στρατηγική και το σχέδιο δράσης είναι νέα, εδράζονται στην ανάγκη για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, αποκλείοντας κάθε διάκριση.
Ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών συντάχθηκε όταν ο κόσμος υπήρξε μάρτυρας μια γενοκτονίας, όταν η ρητορική μίσους εναντίων των Εβραίων κατέληξε στο Ολοκαύτωμα. Σχεδόν 75 χρόνια μετά, ο κ. Guterres υπενθύμισε πως “βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να ξεχάσουμε αυτό το μάθημα”.
“Ανά τον κόσμο, βλέπουμε ένα κύμα ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, βίαιου μισογυνισμού, αντι-σημιτισμού και αντι-μουσουλμανικού μίσους” ανέφερε, σημειώνοντας ότι σε ορισμένα μέρη, οι χριστιανικές κοινότητες δέχονταν επίσης συστηματικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, “αρνητικές και γεμάτες μίσος απόψεις” πολλαπλασιάζονται εκθετικά μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και οι εξτρεμιστές συγκεντρώνονται στο διαδίκτυο, στρατολογώντας και άλλους.
“Τόσο στις φιλελεύθερες δημοκρατίες όσο και στα αυταρχικά καθεστώτα, ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες τροφοδοτούν με τις ιδέες και τη ρητορική μίσους αυτών των ομάδων το κυρίαρχο ρεύμα της κοινωνίας, εκτραχύνοντας το δημόσιο λόγο και αποδυναμώνοντας τον κοινωνικό ιστό”.
Η ρητορική μίσους δεν επιτίθεται μόνο στις νόρμες και στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά υπονομεύει επίσης την κοινωνική συνοχή, διαβρώνει τις κοινές αξίες και γεννά τη βάση της βίας -παρεμποδίζοντας τoν αγώνα για ειρήνη, σταθερότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.
Ο κ. Guterres κατονόμασε τη ρητορική μίσους “πρόδρομο” της γενοκτονίας στην Ρουάντα, τη Βοσνία, την Καμπότζη και της πρόσφατης μαζικής βίας εναντίον τόπων λατρείας, στην Σρι Λάνκα, Νέα Ζηλανδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αποτροπή της κλιμάκωσης της ρητορικής μίσους
Η Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ παρέχει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένου συστήματος με κύριο στόχο την αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους.
“Στοχεύει στις ρίζες που προκαλούν τη ρητορική μίσους, σύμφωνα με το όραμα μου για την πρόληψη”, ανέφερε ο António Guterres επισημαίνοντας ότι σε αυτό περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση της βίας, της περιθωριοποίησης, των διακρίσεων και της φτώχειας, καθώς και η υποστήριξη των αδύναμων κρατικών θεσμών.
Ενώ πολλά από αυτά αντιμετωπίζονται στην Ατζέντα του 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, η νέα στρατηγική προχωρά παρά πέρα προτείνοντας μια συντονισμένη απόκριση, όπως την αναγνώριση εκείνων που ασκούν την ρητορική μίσους.
Δεύτερον, η στρατηγική στοχεύει να καθιστά ικανό τον ΟΗΕ να αποκρίνεται όσον αφορά “την επίδραση της ρητορικής μίσους στις κοινωνίες”, εξήγησε ο κ. Guterres περιλαμβάνοντας την συνάθροιση ατόμων και ομάδων με διαφορετικές απόψεις, που εργάζονται με παραδοσιακές πλατφόρμες και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αναπτύσσοντας κατευθυντήριες οδηγίες για την επικοινωνία.
Ενώ η ψηφιακή τεχνολογία έχει παράσχει νέους χώρους για την ανάπτυξη της ρητορικής μίσους, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιτήρηση της δραστηριότητας, στην στοχευμένη απόκριση και στην οικοδόμηση υποστήριξης για αντι-προπαγάνδα.
“Η αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους δεν θα πρέπει να συγχέεται με την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης”, διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας, αλλά σε αντίθεση θα πρέπει να αποτρέπει την “κλιμάκωση σε κάτι πιο επικίνδυνο, ιδιαίτερα σε πρόκληση διάκρισης, εχθρότητας και βίας”.
Ο Γενικός Γραμματέας παρότρυνε όλους να αντιμετωπίσουν την ρητορική μίσους “σαν οποιοδήποτε άλλη κακόβουλη ενέργεια: καταδικάζοντας την άνευ όρων, αρνούμενοι την ενίσχυση της, καταπολεμώντας τη με την αλήθεια και ενθαρρύνοντας τους υπεύθυνους να αλλάξουν την συμπεριφορά τους”.
Μετάφραση/ Απόδοση: Ελένη Τομπέα
Πηγή: news.un.org
socialpolicy.gr