Επείγουσα ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά που ήταν παρόντα στο τραγικό συμβάν στη Μόρια

Robin Hammond/Witness Change

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το τραγικό γεγονός που συνέβη το Σάββατο στη λεγομένη «ασφαλή ζώνη» στη Μόρια, όπου ένα ασυνόδευτο παιδί έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι τραυματίστηκαν.

Η ομάδα ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο ήδη προσφέρει επείγουσες υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στα παιδιά που ήταν παρόντα σε αυτό το τραγικό συμβάν. Η παροχή άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης σε αυτά τα παιδιά είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν μετατραυματικό στρες, υψηλά επίπεδα άγχους και άλλες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Λόγω της πρόσφατης ραγδαίας αύξησης των αφίξεων, οι οποίες επιβαρύνουν έναν ήδη υπερπλήρη καταυλισμό, η κατάσταση στη Μόρια έχει φτάσει για άλλη μία φορά σε κρίσιμο σημείο. Οι συγκεκριμένες «ασφαλείς» περιοχές που έχουν οριστεί για τους ασυνόδευτους ανήλικους, έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν 160 παιδιά, ωστόσο, προς το παρόν φιλοξενούν περίπου 600. Ο συνολικός πληθυσμός στον καταυλισμό της Μόριας, έχει φτάσει σχεδόν τους 10.000 ανθρώπους, το υψηλότερο ποσοστό από το 2015.

Ο υπερπληθυσμός, η δύσκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών υγείας, οι κακές συνθήκες υγιεινής, αλλά και η σημαντική έλλειψη προστασίας έχουν πυροδοτήσει τα αισθήματα ανασφάλειας, θλίψης, καθώς και τις αναταραχές μέσα στον καταυλισμό. Σε καθημερινή βάση βλέπουμε τη σωματική και ψυχική υγεία παιδιών, γυναικών και ανδρών να επηρεάζεται ως αποτέλεσμα αυτών των θλιβερών συνθηκών.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο πεδίο εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις ανάγκες ψυχικής και σωματικής υγείας, οι οποίες προκύπτουν. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι άνθρωποι στη Μόρια είναι απαράδεκτες, αναξιοπρεπείς και επικίνδυνες.

Όλες οι ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τα παιδιά, πρέπει να μετακινηθούν σε κατάλληλες και ασφαλείς δομές στέγασης, στην ενδοχώρα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας εστιάζοντας στην παιδιατρική φροντίδα και τη φροντίδα ψυχικής υγείας για ανήλικους, καθώς και στη φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας από τα τέλη του 2017. Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια κλινική ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη από τον Οκτώβριο του 2016.

 

Διαβάστε Επίσης  Τα δικαιώματα των παιδιών στον πυρήνα των Παγκόσμιων Συμφώνων

Be the first to comment on "Επείγουσα ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά που ήταν παρόντα στο τραγικό συμβάν στη Μόρια"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!