Αυτοκτονίες: Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα

Πρόοδος στην πρόληψη των αυτοκτονιών σε ορισμένες χώρες, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών (10 Σεπτεμβρίου), αναφέρει πως ο αριθμός των χωρών με εθνική στρατηγική για την πρόληψη των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί μέσα στα πέντε χρόνια από την δημοσίευση της πρώτης παγκόσμιας έρευνας του ΠΟΥ για τις αυτοκτονίες. Όμως ο αριθμός των χωρών με εθνικές στρατηγικές, μόλις 38 στο σύνολο, είναι πολύ μικρός και οι κυβερνήσεις χρειάζεται να δεσμευτούν ώστε να τις εγκαθιδρύσουν.

“Παρά την πρόοδο, ένα άτομο αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα” δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία για την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους. Όμως οι αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν. Καλούμε όλες τις χώρες να ενσωματώσουν αποδεδειγμένες στρατηγικές πρόληψης στα εθνικά προγράμματα υγείας και στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα με έναν βιώσιμο τρόπο.”

 

Σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνεργασία με παγκόσμιους εταίρους,  την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας,  τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και την “United for Global Mental Health”, κηρύσσει την έναρξη της καμπάνιας the 40 seconds of action. Η καμπάνια θα ολοκληρωθεί κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου, εστίαση της οποίας για φέτος θα είναι η πρόληψη των αυτοκτονιών.

 

Υψηλότερο το ποσοστό των αυτοκτονιών στις χώρες υψηλού εισοδήματος – Δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων

Το παγκόσμιο ποσοστό αυτοκτονιών με τυποποίηση ως προς την ηλικία (age-standardized) [1] για το 2016 [2] ήταν 10.5 ανά 100.000. Τα ποσοστά διαφοροποιούνταν όμως σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των χωρών, από 5 αυτοκτονίες ανά 100.000 ανθρώπους, σε περισσότερες από 30 ανά 100.000. Ενώ το 79% των αυτοκτονιών σε ολόκληρο τον κόσμο συνέβησαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι χώρες υψηλού εισοδήματος είχαν το υψηλότερο ποσοστό, 11.5 ανά 100.000.  Σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, πεθαίνουν από αυτοκτονίες στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σε αντίθεση με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου τα ποσοστά συγκλίνουν.

Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ανθρώπων ηλικίας από 15-29 χρόνων, μετά από τα τροχαία ατυχήματα. Μεταξύ των εφήβων 15-19 χρόνων, η αυτοκτονία ήταν η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των κοριτσιών (μετά από τη μητρική θνησιμότητα) και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στα αγόρια (μετά από τα τροχαία ατυχήματα και τη διαπροσωπική βία).

Οι πιο συχνές μέθοδοι αυτοκτονιών είναι ο απαγχονισμός,  η αυτοδηλητηρίαση από φυτοφάρμακα και τα όπλα. Σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν επιτύχει τη μείωση των αυτοκτονιών περιορίζουν την πρόσβαση στα μέσα – επιμορφώνοντας τα ΜΜΕ για υπεύθυνη αναφορά των αυτοκτονιών, εφαρμόζοντας προγράμματα για νέους ανθρώπους που χτίζουν δεξιότητες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής και έγκαιρη αναγνώριση, διαχείριση και παρακολούθηση των ανθρώπων που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ρύθμιση για τα φυτοφάρμακα: μια υποαξιοποιημένη αλλά άκρως αποτελεσματική στρατηγική

Μια παρέμβαση που έχει τη μεγαλύτερη επικείμενη δυνατότητα να μειώσει τον αριθμό των αυτοκτονιών είναι ο περιορισμός της πρόσβασης στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για αυτοδηλητηρίαση. Η υψηλή τοξικότητα πολλών φυτοφαρμάκων σημαίνει πως τέτοιες απόπειρες συχνά οδηγούν στον θάνατο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αντίδοτο ή όπου δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση ιατρικές εγκαταστάσεις.

Όπως υποδεικνύεται στη χθεσινή δημοσίευση του ΠΟΥ , “Preventing suicide: a resource for pesticide registrars and regulators”, πλέον υπάρχει μεγάλος όγκος διεθνών στοιχείων που υποδεικνύουν πως οι ρυθμίσεις που απαγορεύουν τη χρήση φυτοφαρμάκων υψηλού κινδύνου μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των εθνικών ποσοστών αυτοκτονιών.  Στη χώρα που μελετήθηκε περισσότερο, τη Σρι Λάνκα, μια σειρά από απαγορεύσεις οδήγησε στην πτώση των αυτοκτονιών της τάξης του 70%, ενώ εκτιμάται πως σώθηκαν 93.000 ζωές μεταξύ του 1995 και 2015. Στη Δημοκρατία της Κορέας – όπου το ζιζανιοκτόνο paraquat ευθυνόταν για την πλειονότητα των θανάτων από αυτοκτονίες τη δεκαετία του 2000 – η απαγόρευση του το 2011-2012 ακολούθησε μια πτώση σε ποσοστό 50% των θανάτων από αυτοκτονίες με φυτοφάρμακα μεταξύ του 2011 και 2013.

Η ποιότητα των δεδομένων πρέπει να βελτιωθεί

Η έγκαιρη καταγραφή και τακτική παρακολούθηση των αυτοκτονιών σε εθνικό επίπεδο αποτελούν τα θεμέλια των αποτελεσματικών εθνικών στρατηγικών για την πρόληψη της αυτοκτονίας. Παρόλα αυτά, μόλις 80 από τις 183 χώρες-μέλη του ΠΟΥ για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμες εκτιμήσεις για το 2016, διέθεταν ζωτικά δεδομένα καταγραφής καλής ποιότητας. Οι περισσότερες χώρες δίχως αντίστοιχα δεδομένα ήταν χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η καλύτερη επιτήρηση και παρακολούθηση θα διευκολύνει την χάραξη περισσότερο αποτελεσματικών στρατηγικών για την πρόληψη των αυτοκτονιών και περισσότερο ακριβείς αναφορές σε σχέση με την πρόοδο επίτευξης των παγκόσμιων στόχων.

 


[1] Assumes one standard age distribution of the population in all countries, to enable comparison between countries
[2] World Health Organization (2018). Global Health Estimates 2016: Deaths by cause, age, sex, by country and by region, 2000-2016. World Health Organization, Geneva.

 

Πηγή: who.int

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ελάχιστο Κοινωνικό Εισόδημα στην Ισπανία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!