Ερευνητικό Πρόγραμμα “Queer Πολιτική / Δημόσια Μνήμη”

Το πρόγραμμα Queer Πολιτική / Δημόσια Μνήμη είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα δημόσιας παρέμβασης που οργανώνουν η Αθηνά Αθανασίου και ο Δημήτρης Παπανικολάου υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας. Αντλεί την έμπνευση και τη δυναμική του από την κινητοποίηση, τις διαδηλώσεις, τις πολιτιστικές πρακτικές και τις συναντήσεις αλληλεγγύης που ακολούθησαν τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου / της Zackie Oh στο κέντρο της Αθήνας στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Αυτή τη δυναμική της δημόσιας μνήμης επιζητεί να στοχαστεί, να τεκμηριώσει και να διατηρήσει συλλογικά η ερευνητική εργασία, μέσω της συνάντησης ανθρώπων που εργάζονται ερευνητικά ή/και ακτιβιστικά ενάντια στην έμφυλη βία, την ομοφοβία / τρανσφοβία και το ρατσισμό.

Με αφετηρία την εμπειρία της πολιτικής κινητοποίησης “με οργή και πένθος” για τον Ζακ, η έρευνα θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους οι κουήρ πολιτιστικές πρακτικές μνήμης αναδιατυπώνουν κριτικά τα ηγεμονικά αφηγήματα για το τι συνιστά ιστορία, αφήγηση, δημοσιότητα, συναίσθημα, οικειότητα. Θα ασχοληθεί κριτικά με ερωτήματα που σχετίζονται με την κουήρ πολιτική της μνήμης και της απώλειας, όπως εκείνα που αφορούν την (παρ)αναγνώριση, την (α)ορατότητα, την (αν)οικειότητα, τη συντροφικότητα, την αισθητική, τη μαρτυρία, τη μνημειακότητα, την οπτικοποίηση, την τεκμηρίωση και το αρχείο.

Στις δημόσιες συζητήσεις που οργανώνει η ερευνητική ομάδα, καθώς και με τον συλλογικό τόμο που θα αποτελέσει το τελικό αποτέλεσμα αυτού του ερευνητικού έργου, επιδιώκει να εμβαθύνει και να επεκτείνει τις διαθέσιμες μεθοδολογίες της εργασίας της μνήμης, προκειμένου να διερευνήσει τρόπους μνήμης που ξεφεύγουν από τα κανονιστικά πλαίσια της οικείας/οικογενειακής σχεσιακότητας, διεκδικώντας μια ριζοσπαστική, κουήρ μνημολογία και μια έκκεντρη συμμετοχή στο δημόσιο αρχείο του παρόντος.

Παρόλο που έχει την αφετηρία της στα ελληνικά συμφραζόμενα, η έρευνα θα επεξεργαστεί ένα πλαίσιο για την κατανόηση της κουήρ απώλειας, επιβίωσης, ζωής και συντροφικότητας σε διαφορετικά σύγχρονα πλαίσια.

Το γεγονός της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου/ της Zackie Oh, οι συνθήκες κατά τις οποίες συνέβη, η επίσημη διαχείρισή της αλλά και ο αντίκτυπός της, οι δημόσιες παρεμβάσεις και η εμπειρία της συλλογικότητας για την οποία υπήρξε ο καταλύτης, αναλύονται στο δοκίμιο των επιμελητών που  θα αναρτηθεί σύντομα.

Έναν χρόνο μετά, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο πιο ουσιαστικός τρόπος να τιμήσουμε την μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie Oh, είναι να αναστοχαστούμε τη σημασία αυτής της κινητοποίησης και να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη συζήτηση. Σε χρονικό πλαίσιο 9 μηνών, θα γίνουν 4 τουλάχιστον δημόσιες συναντήσεις με δημόσιες παρεμβάσεις και στόχο να προκαλέσουν ευρύτερο διάλογο. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτές τις συναντήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τελικός στόχος του προγράμματος είναι να δημοσιευτεί ένας τόμος δοκιμίων που θα καλύπτουν τις κεντρικές θεματικές των συζητήσεων και τα ερωτήματα που θα προκύψουν από αυτές. Περισσότερες πληροφορίες για την πορεία του τόμου θα ανακοινωθούν μετά το πέρας των συναντήσεων μέσω της ιστοσελίδας του Rosa Luxemburg.

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις/τους υπεύθυνες/ους του προγράμματος για σχόλια, προτάσεις και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, στo email:

queerpolitics.publicmemory@gmail.com

 

Διαβάστε Επίσης  Βίντεο: My Name Is Faiz | Έκθεση "Παιδιά Έρμαια"

Be the first to comment on "Ερευνητικό Πρόγραμμα “Queer Πολιτική / Δημόσια Μνήμη”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!