Η ντροπή και η παραπληροφόρηση για την έμμηνο ρύση συνδέονται με σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

H εμμηνορροϊκή υγεία είναι ένα σημαντικό ζήτημα, που παραμελείται μεταξύ των ευάλωτων γυναικών. Προσφύγισσες στην Ανγκόλα, λαμβάνουν από το UNFPA ένα κιτ που περιλαμβάνει είδη γυναικείας υγιεινής, σαπούνι, απορρυπαντικό ρούχων και άλλα απαραίτητα είδη υγιεινής © UNFPA/Tiril Skarstein

Η ντροπή, το στίγμα και οι λανθασμένες πληροφορίες που περιβάλλουν την έμμηνο ρύση συμβάλουν σε σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, επισημαίνει έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA).

Η έκθεση, αποτελεί μια συνολικότερη ανασκόπηση των διαθέσιμων ευρημάτων για την διαχείριση της εμμηνορροϊκής υγείας στην Ανατολική και Νότια Αφρική.  

Υπογραμμίζει εντόνως τους τρόπους με τους οποίους η ντροπή που περιβάλει την έμμηνο ρύση και η παραπληροφόρηση υπονομεύουν την ευημερία των γυναικών και των κοριτσιών, καθιστώντας τις γυναίκες ευάλωτες στις έμφυλες διακρίσεις, στον παιδικό γάμο, στον αποκλεισμό, στη βία, τη φτώχεια και σε προβλήματα υγείας χωρίς την απαραίτητη θεραπεία. 

 

Στίγμα, ταμπού και παρανοήσεις

Η έκθεση διαπιστώνει πως τα ταμπού που περιβάλουν την έμμηνο ρύση δεν αφήνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να αγγίξουν το νερό αλλά και να μαγειρέψουν, τις κρατούν μακρυά από θρησκευτικές τελετές ή από τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες της κοινότητας. Αυτά τα ταμπού ενισχύουν τις διακρίσεις με βάση το φύλο, διαιωνίζοντας την αντίληψη ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια που βρίσκονται σε έμμηνο ρύση είναι “ακάθαρτες”. 

Όμως ακόμη και χωρίς τα εμφανή ταμπού, τα κορίτσια αντιμετωπίζουν στίγμα και χλευασμό που συμβάλλουν στον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση και άλλες ευκαιρίες.

Παγκόσμιες μελέτες υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ έμμηνου ρύσης και χαμένων μισθών. Οι γυναίκες παγκοσμίως βιώνουν την περιορισμένη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής στον χώρο εργασίας. 

Σε πολλές κοινότητες, επίσης,  η εμμηναρχή – η έναρξη της έμμηνου ρύσης – σχετίζεται με την ετοιμότητα για γάμο. Ο παιδικός γάμος αυξάνει τον κίνδυνο για εγκυμοσύνη κατά την εφηβική ηλικία και άλλα αποτελέσματα που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κοριτσιών.  

 

Κόστη, οικονομικά και σωματικά 

Το κόστος των προϊόντων για την έμμηνο ρύση οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των ευάλωτων γυναικών και κοριτσιών.  

Ορισμένες μελέτες από την Κένυα κατέδειξαν πως μαθήτριες επιδίδονται σε σεξ συναλλαγής για την αγορά προϊόντων για την έμμηνο ρύση, ειδικότερα τα νεότερα,  χωρίς εκπαίδευση και υπό οικονομική εξάρτηση κορίτσια. Το σεξ συναλλαγής αυξάνει τον κίνδυνο των κοριτσιών να βιώσουν βία, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλες απειλές. 

Το κόστος των σχετικών προϊόντων μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην αντίληψη πως οι κόρες αποτελούν οικονομικό βάρος. 

Επίσης, οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από την έμμηνο ρύση – περιλαμβάνοντας διαταραχές, γνωστές ως δυσμηνόρροια – συχνά αγνοούνται. Η έκθεση υποδεικνύει πως η δυσμηνόρροια αποτελεί μια σημαντική ενόχληση μεταξύ των εφήβων, παρόλα αυτά ελάχιστα κορίτσια αναζητούν ιατρική βοήθεια. Αυτό το στοιχείο επηρεάζει την σχολική φοίτηση, την οικονομική συμμετοχή και την ποιότητα ζωής τους.  

 

Πηγή: unfpa.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2020

Be the first to comment on "Η ντροπή και η παραπληροφόρηση για την έμμηνο ρύση συνδέονται με σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!