“Κύπρος και ελληνισμός” | «Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» (4ος κύκλος)

Με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θέμα «Κύπρος και ελληνισμός», εγκαινιάζεται ο τέταρτος (4ος) κύκλος της επιτυχημένης Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η πρώτη διάλεξη της Σειράς, που συνδιοργανώνεται για 4ο συναπτό έτος με το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ), θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 στις 18:30 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα). Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ, Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΠΟΚ, δρ. Ηρακλής Ζαχαριάδης. Στους συμμετέχοντες της Σειράς θα δοθούν με το πέρας της βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Ο ελληνισμός έχει διαχρονική παρουσία και αξιοσημείωτη ενίοτε γεωγραφική διάχυση. Πρόκειται για μία από τις σταθερές παραμέτρους των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και των απέναντι ακτών. Στη μακρά του ιστορία δημιούργησε πλήθος πολιτικές οντότητες και σε κάθε εποχή επηρέασε το πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον αυτής της ευρύτερης γεωγραφικής ζώνης. Στις αρχές του 19ου αιώνα, στον απόηχο ευρύτερων ανατροπών στον ευρωπαϊκό κόσμο, η δημιουργία του Ελληνικού Κράτους αποτέλεσε μια τομή, η οποία επέβαλε τον επαναπροσδιορισμό όρων και εννοιών. Οι εκτός Ελλάδας Έλληνες, όπως οι Ελληνοκύπριοι, παρέμειναν σαφώς περισσότεροι από τους εντός Ελλάδας για έναν ολόκληρο αιώνα. Το 1922 ακολούθησε μια άλλη βαθύτερη ανατροπή. Η Ελλάδα και ο ελληνισμός έγιναν η ίδια σχεδόν και η αυτή οντότητα. Έξω από τον γεωγραφικά προσδιορισμένο αυτό χώρο παρέμεινε μόνο μια ισχυρή πολιτική παρουσία ελληνισμού: αυτός της Κύπρου.

Ο Καθηγητής Γιώργος Μαργαρίτης σπούδασε ιστορία στην Γαλλία. Από το 1985 ως το 2004 δίδαξε σύγχρονη ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκτός από την ακαδημαϊκή και επιστημονική του δραστηριότητα, έχει αρθρογραφήσει σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά και ιστοτόπους, ενώ υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ο Πολίτης. Τα πιο γνωστά βιβλία του είναι: Ιστορία του ελληνικού εμφυλίου πολέμου (Αθήνα, 2000-2001), Προαγγελία θυελλωδών ανέμων: Ο πόλεμος στην Αλβανία και η πρώτη περίοδος της Κατοχής (Αθήνα, 2009), Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες (Αθήνα, 2005), Πλημμυρίδα και άμπωτη: Ο σύντομος βίος της σύγχρονης Ευρώπης (Αθήνα, 2012), Ήταν ένα μικρό καράβι (Αθήνα, 2016), Η Ρωσική Επανάσταση: Μια σύντομη ιστορία (Αθήνα, 2017).

 

Διαβάστε Επίσης  Καταληκτική ημερίδα ευαισθητοποίησης και διάχυσης αποτελεσμάτων του έργου Pegasus – Αντιμετωπίζοντας το έμφυλο συνταξιοδοτικό χάσμα

Be the first to comment on "“Κύπρος και ελληνισμός” | «Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» (4ος κύκλος)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!