Πρόληψη και καταπολέμηση του σεξισμού (Α’)

Σεξισμός είναι οποιαδήποτε έκφραση (πράξη, λόγος, απεικόνιση, χειρονομία) που βασίζεται στην αντίληψη πως ορισμένοι άνθρωποι, συχνότερα οι γυναίκες, είναι κατώτεροι εξαιτίας του φύλου τους.

Ο σεξισμός είναι επιβλαβής. Προκαλεί αισθήματα ανικανότητας, αυτο-λογοκρισία, αλλαγές στην συμπεριφορά και επιδείνωση της κατάστασης της υγείας. Εντοπίζεται στη ρίζα της έμφυλης ανισότητας και επηρεάζει τις γυναίκες και τα κορίτσια δυσανάλογα.

 

 

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις του σεξισμού μπορεί να είναι χειρότερες για ορισμένες γυναίκες και άντρες λόγω της εθνότητας τους, της ηλικίας τους, της αναπηρίας που μπορεί να έχουν, της κοινωνικής τους προέλευσης, της θρησκείας, της ταυτότητας φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων παραγόντων.

Ο σεξισμός επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους άντρες και τα αγόρια, όταν δεν ανταποκρίνονται στους στερεοτυπικούς έμφυλους ρόλους. 

 

Ορισμένες ομάδες γυναικών, για παράδειγμα οι νέες γυναίκες, οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι ή δημόσια πρόσωπα, αποτελούν ειδικότερα στόχοι σεξισμού. Το 58% των γυναικών που εκλέχθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν γίνει στόχος σεξιστικών επιθέσεων στα social media. 

 

Ο σεξισμός είναι παρόν σε όλους τους τομείς της ζωής:

63% των γυναικών δημοσιογράφων έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με λεκτική βία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 66% των κοριτσιών ηλικίας 16-18 ετών που ερωτήθηκε, έχουν βιώσει ή έχουν γίνει μάρτυρες χρήσης σεξιστικής γλώσσας στο σχολείο.  
Οι γυναίκες ξοδεύουν σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο από ότι οι άντρες σε μη αμειβόμενες οικιακές εργασίες. (χώρες του ΟΟΣΑ) 59% των γυναικών στο Άμστερνταμ ανέφεραν κάποια μορφή παρενόχλησης στο δρόμο.
80% των γυναικών δήλωσαν πως έχουν έρθει αντιμέτωπες με το φαινόμενο “mansplaining” (σ.σ. συνδυασμός των λέξεων man και explaining, “η πράξη του να εξηγεί ένας άνδρας κάτι σε μια γυναίκα, με τρόπο περιφρονητικό ή πατροναριστικό” και “manterrupting” (σ.σ. Όταν ένας άντρας διακόπτει μια γυναίκα, ιδιαίτερα όταν το κάνει καθ’υπερβολή) στο χώρο εργασίας.  Στη Σερβία, η έρευνα υποδεικνύει πως το 76% των γυναικών στις επιχειρήσεις δεν λαμβάνονται το ίδιο σοβαρά υπόψη όπως οι άντρες. 
Οι άντρες αντιπροσωπεύουν το 75% των πηγών ειδήσεων αλλά και ειδησεογραφικών θεμάτων στην Ευρώπη. Στη Γαλλία, το 50% των νεαρών γυναικών που ερωτήθηκαν πρόσφατα, έχουν βιώσει αδικία ή εξευτελισμό επειδή είναι γυναίκες. 

 

Η βία ορισμένες φορές ξεκινά με ένα αστείο

 

Μεμονωμένες πράξεις σεξισμού μπορεί να μοιάζουν “άκακες”, όμως δημιουργούν ένα κλίμα εκφοβισμού, φόβου και ανασφάλειας. Αυτές οι πράξεις οδηγούν στην αποδοχή της βίας, κυρίως εναντίων των γυναικών και των κοριτσιών.

 

Για αυτόν το λόγο το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να θεσπίσει μια Σύσταση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση του Σεξισμού.

Η Σύσταση Recommendation CM/Rec(2019)1 on preventing and combating sexism περιλαμβάνει έναν περιεκτικό κατάλογο μέτρων τόσο για την πρόληψη όσο και την καταπολέμηση του σεξισμού, και καλεί για συγκεκριμένες δράσεις σε τομείς όπως: γλώσσα και επικοινωνία, διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα ενημέρωσης, διαφήμιση και άλλες μέθοδοι επικοινωνίας, εργασία, δημόσιος τομέας, τομέας δικαιοσύνης, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτισμός και αθλητισμός, ιδιωτική σφαίρα. 

Οι χώρες υποστηρίζονται ώστε να υιοθετήσουν νομοθεσία που καταδικάζει τον σεξισμό και ποινικοποιεί τη σεξιστική ρητορική μίσους. Επίσης επιβάλει στις χώρες να παρακολουθούν την εφαρμογή των αντι-σεξιστικών πολιτικών σε εθνικό επίπεδο και να υποβάλλουν περιοδική έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

Πηγή: coe.int/en/web/human-rights-channel

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ίση αμοιβή για ίση εργασία | Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

Be the first to comment on "Πρόληψη και καταπολέμηση του σεξισμού (Α’)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!