Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας 2019 | Οι αγρότισσες οικοδομούν την κλιματική ανθεκτικότητα

left Photo: UN Women/Ryan Brown , right photo: Photo: UN Women/Ryan Brown

Τη φετινή Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας (15 Οκτωβρίου), εορτάζουμε τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι αγρότισσες στη δράση για το κλίμα με έμφαση στη θεματική “Οι αγρότισσες, γυναίκες και κορίτσια, οικοδομούν την ανθεκτικότητα”. 

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη κρίσιμη ανάγκη να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, ο σημαντικός αντίκτυπος των αγροτισσών στη δημιουργία ανθεκτικότητας είναι αδιαμφισβήτητος.

 

Οι γυναίκες και τα κορίτσια της υπαίθρου ηγούνται στην γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή, στα εδάφη, διαχειριζόμενες τους φυσικούς πόρους και τη μη-αμειβόμενη οικιακή φροντίδα. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όταν οι φυσικοί πόροι και η γεωργία απειλούνται.  Για την ακρίβεια, παγκοσμίως, μια στις τρεις εργαζόμενες γυναίκες απασχολούνται στον τομέα της γεωργίας.  Οι γυναίκες επίσης συλλέγουν καύσιμα βιομάζας, επεξεργάζονται με τα χέρια διατροφικά υλικά και αντλούν νερό – 80% των νοικοκυριών που δεν έχουν νερό μέσω συστήματος σωληνώσεων, εξαρτώνται από τις γυναίκες και τα κορίτσια για τη συλλογή νερού.

 

Οι ζωές και ο βιοπορισμός των αγροτισσών, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών γυναικών και κοριτσιών, επηρεάζονται έντονα από τη γεωργική βιομηχανία, τις εξορυκτικές βιομηχανίες και την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.  Οι τρομερές επιπτώσεις αυτών έχουν αναμφίβολα καταδειχθεί κατά τις περασμένες δεκαετίες, επηρεάζοντας τις οικονομίες, τις κοινωνίες, τους πολιτισμούς και το παγκόσμιο κλίμα και περιβάλλον. 

 

Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για ισότητα των φύλων στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως η πρόοδος έχει παραμείνει αργή.

 

Παρά τις σημαντικές συνεισφορές των γυναικών και των κοριτσιών στις αγροτικές κοινότητες, οι αγρότισσες υστερούν σε σχέση με τους άντρες αγρότες και τις γυναίκες των αστικών περιοχών, σχεδόν σε όλους τους παγκόσμιους δείκτες ως προς το φύλο και την ανάπτυξη για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των περισσότερων καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους περιορισμούς στην πρόσβαση σε φυσικούς πόρους όπως η γη και το νερό.  Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή οξύνει τις υφιστάμενες ανισότητες, αφήνοντας δυνητικά τις αγρότισσες ακόμη πιο πίσω.  

 

Τη Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας, η UN Women καλεί για δράσεις υποστήριξης των αγροτισσών ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητες τους και να ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή μέσα από την αγροτική παραγωγή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

 

 

Πηγή: unwomen.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!