Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2019

Photo: UN Women/Ryan Brown

Τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (11 Οκτωβρίου), γιορτάζουμε τα κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο που εμπνέουν, ξεπερνούν τα εμπόδια και παίρνουν στα δικά τους χέρια το μέλλον τους.

Το 1995,  η 4η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες έγραψε ιστορία στην «ατζέντα» για τα δικαιώματα των γυναικών με την υιοθέτηση της Διακήρυξης  του Πεκίνου και την Πλατφόρμα Δράσης του, το πιο διορατικό σχέδιο για την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών.

 

25 χρόνια πριν, πάνω από 30.000 γυναίκες από 200 χώρες έφτασαν στο Πεκίνο για την Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες, αποφασισμένες να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών ως ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό που ξεκίνησε ως παγκόσμιες εκστρατείες των γυναικών για σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, πολιτική συμμετοχή και ίσες αμοιβές, εξαπλώθηκε σε οργανωμένα κινήματα από και για τα έφηβα κορίτσια. 

 

 

Για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού, το θέμα “GirlForce: Unscripted and Unstoppable,” εορτάζει όλα τα επιτεύγματα από, με και για τα κορίτσια από τη στιγμή της υιοθέτησης της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Πλατφόρμας Δράσης του έως και την ψήφιση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Παιδιών το 1990.

Όμως πολλές από τις δεσμεύσεις που έγιναν για τα κορίτσια έχουν μείνει ανεκπλήρωτες. Κάθε χρόνο, 12 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών παντρεύονται- 130 εκατομμύρια κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο παραμένουν εκτός σχολείου –  και περίπου 15 εκατομμύρια έφηβες ηλικίας 15-19 ετών έχουν βιώσει εξαναγκαστικό σεξ.

 

Σήμερα, τα κινήματα των κοριτσιών σταματούν τους παιδικούς γάμους, προωθούν την εκπαίδευση των κοριτσιών, αντιστέκονται στην έμφυλη βία, απαιτούν δράση για την κλιματική αλλαγή, αντιμετωπίζουν ζητήματα αυτοπεποίθησης και υποστηρίζουν τα δικαιώματα των κοριτσιών να μπαίνουν σε ναούς και δημόσιους χώρους κατά την έμμηνο ρύση τους. Τα κορίτσια εμπλέκονται επίσης με τις κοινότητες υποστηρίζοντας τις οικονομικές επενδύσεις στις περιοχές τους και την πραγματική συμπεριληπτική ανάπτυξη που αναγνωρίζει τις ανάγκες τους.  

 

Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2019 σηματοδοτεί τη συνέχιση της θεματικής που ξεκίνησε πέρυσι (Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2018) και τις προσπάθειες άλλου ενός χρόνου για να εφοδιαστούν τα κορίτσια με δύναμη, γνώση και χώρο ώστε να συνεχίσουν να υψώνουν τις φωνές τους για τα πάθη και τις ανησυχίες τους. Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για να ακούγονται οι φωνές των κοριτσιών και ασφαλή μέρη για τη συμμετοχή τους στις λήψεις αποφάσεων.

Η Διεθνής Ημέρα επισημαίνει επίσης την ανάγκη για επένδυση στις πιο πιεστικές ανάγκες και ευκαιρίες των κοριτσιών, διότι η επένδυση στα κορίτσια αποτελεί επένδυση σε ένα καλύτερο μέλλον που είναι ισότιμο για όλους – για τα ίδια τα κορίτσια, για τις οικογένειες τους και για τις κοινότητες.  Η πρόοδος των τελευταίων 25 ετών είναι χαρακτηριστική, όμως κορίτσια σε όλο τον κόσμο – ειδικά εκείνα που ζουν σε αγροτικές περιοχές ή σε περιβάλλοντα ανθρωπιστικής κρίσης και εκείνα με αναπηρίες – εξακολουθούν να μας χρειάζονται για να τα στηρίξουμε ώστε να επιτύχουν το πλήρες δυναμικό τους.

 

 

Πηγές: unwomen.org, un.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Trafficking 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!