Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία 2019 – “Επενδύοντας στην φροντίδα για έμφυλη ισότητα”

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 12η Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία (7 Οκτωβρίου). Η αξιοπρεπής εργασία θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών δράσεων για την επαναφορά της οικονομικής ανάπτυξης και την εδραίωση μια νέας παγκόσμιας οικονομίας που θέτει τους ανθρώπους ως προτεραιότητα. 

Όπως και στο παρελθόν, υπάρχει ένα παγκόσμιο θέμα για την ημέρα – το φετινό αφορά την ενίσχυση της επένδυσης στον τομέα της φροντίδας, ο οποίος είναι θεμελιώδης για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην εργασία και την κοινωνία.  Η ενίσχυση θα βοηθήσει στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών στον συγκεκριμένο τομέα και θα παρέχει οικονομικά κίνητρα ζωτικής σημασίας σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομία είναι καχεκτική και οι εργαζόμενες οικογένειες ζορίζονται οικονομικά.

 

Επενδύοντας στην φροντίδα για την ισότητα

Η εργασία στον τομέα της φροντίδας παραμένει σημαντικά υποτιμημένη, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές αμοιβές και κακές συνθήκες εργασίας. Η πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας είναι γυναίκες.

Πάνω από τα τρία τέταρτα της μη αμειβόμενης εργασίας στον τομέα της φροντίδας πραγματοποιείται από γυναίκες.

Αυτό ισούται με το 13% του Παγκόσμιου ΑΕΠ, ή με 10 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Στις βιομηχανοποιημένες χώρες, μια επένδυση του 2% του ΑΕΠ στη φροντίδα επιφέρει μια θετική επιστροφή, μεταξύ του 2.4% και 6.1%.

Σε έξι αναδυόμενες οικονομίες, μια επένδυση του 2% του ΑΕΠ στην φροντίδα θα δημιουργούσε περισσότερες από 42 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. 

 

“Μια μεγαλύτερη επένδυση στην φροντίδα είναι κρίσιμης σημασίας και επιτακτική για κάθε χώρα, είτε για να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και η υγεία των γηρασκόντων πληθυσμών, είτε για ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή για τα παιδιά, σε χώρες όπου οι νέοι κυριαρχούν στις δημογραφικές στατιστικές. Η χαμηλή επένδυση στην φροντίδα, με την προσδοκία ότι οι γυναίκες θα πρέπει να επιβαρύνονται με το κόστος της μη αμειβόμενης εργασίας, αποτελεί ένα τεράστιο εμπόδιο για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος και για την επίτευξη της ισότητας μεταξύ γυναικών και αντρών στην εργασία και την κοινωνία. Και με εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από ασθένειες ή ατυχήματα που σχετίζονται με την εργασία, αποτελεί ένα ζήτημα για όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους. Η επένδυση στον τομέα χρειάζεται να εγγυηθεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους και εργαζόμενες στον τομέα της φροντίδας, με πλήρη σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα, και με την προστασία που χρειάζονται και που προσφέρει ο συνδικαλισμός”. 

Sharan Burrow, Γενική Γραμματέας, ITUC ( International Trade Union Confederation)

 

 

Πηγή: ituc-csi.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  COVID-19: Πώς η ΕΕ καταπολεμά την ανεργία των νέων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!