Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2019

Η επίτευξη της Μηδενικής Πείνας δεν αφορά μόνο την καταπολέμηση της πείνας,

αλλά επίσης και τη διατροφή των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται και ο πλανήτης. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2019 καλεί σε διατομεακή δράση για να καταστήσει τις υγιεινές και βιώσιμες διατροφές οικονομικά προσιτές και προσβάσιμες από όλους. Ταυτόχρονα, καλεί όλους μας να συλλογιστούμε τα διατροφικά μας πρότυπα και τις τροφές που καταναλώνουμε.

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΕΣ 
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΕΙΝΑ (#ZEROHUNGER WORLD).

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχουμε αλλάξει δραστικά τη διατροφή και τις διατροφικές μας συνήθειες ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της αστικοποίησης και της αύξησης των εισοδημάτων.

Έχουμε μετατοπιστεί από τα εποχιακά, βασισμένα κυρίως στα φυτά και πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα προς διατροφές υψηλής περιεκτικότητας σε εξευγενισμένα άμυλα, σε ζάχαρη, λίπη, επεξεργασμένες τροφές, κρέας και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Λιγότερος χρόνος δαπανάται πλέον για την παρασκευή των γευμάτων εντός της οικίας, ειδικότερα στις αστικές περιοχές, όπου οι πληθυσμοί βασίζονται ολοένα και περισσότερο στις υπεραγορές, τα ταχυφαγεία, τους πωλητές street food και τα εστιατόρια παραλαβής φαγητού.

Ο συνδυασμός των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών και του καθιστικού τρόπου ζωής έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά παχυσαρκίας, όχι μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου η πείνα και η παχυσαρκία συχνά συνυπάρχουν. Πλέον, περισσότεροι από 670 εκατομμύρια ενήλικες και 120 εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια (5-19 ετών) είναι παχύσαρκοι, και περισσότερα από 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα, ενώ παράλληλα 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα.

Η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου θνησιμότητας από μη-μεταδοτικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Συνδεόμενη με το ένα πέμπτο των θανάτων παγκοσμίως, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν επίσης αρνητικά τους εθνικούς προϋπολογισμούς για την υγεία κοστίζοντας έως και 2 τρις δολάρια Η.Π.Α. ετησίως.

Η παχυσαρκία και έτερες μορφές κακής διατροφής επηρεάζουν σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους. Οι προβολές δείχνουν πώς ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε έναν στους δύο έως και το 2025. Τα θετικά νέα είναι πώς υφίστανται οικονομικά προσιτές λύσεις για τη μείωση όλων των μορφών κακής διατροφής, αλλά απαιτούν μεγαλύτερη παγκόσμια δέσμευση και δράση.

Διαβάστε Επίσης  Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Πολωνία σηματοδοτεί σοβαρή οπισθοχώρηση για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα

Βιοποικιλότητα

Με τους τρόπους της υφιστάμενης λειτουργίας των τροφικών μας συστημάτων, από την αγροτική παραγωγή ως την επεξεργασία και την λιανική πώληση, υπάρχουν λίγα περιθώρια για φρέσκα, τοπικά παραγόμενα τρόφιμα καθώς οι σταθερές σοδειές όπως τα δημητριακά λαμβάνουν προτεραιότητα. Η εντεινόμενη παραγωγή τροφίμων, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, προκαλούν την ταχεία απώλεια της βιοποικιλότητας.

Σήμερα, μόλις εννέα φυτικά είδη αντιστοιχούν στο 66% της συνολικής παραγωγής εσοδειών παρότι ιστορικά, περισσότερα από 6.000 είδη καλλιεργούνταν για τρόφιμα. Μία ποικιλία καλλιεργειών είναι κρίσιμη για την διαθεσιμότητα υγιεινών διατροφικών επιλογών και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Τι είναι μια υγιεινή διατροφή;

Μία υγιεινή διατροφή είναι αυτή που καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων παρέχοντας επαρκείς, ασφαλείς, θρεπτικές και ποικίλες τροφές ώστε να ζουν μία ενεργητική ζωή και να μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως και τρόφιμα που είναι χαμηλά σε λίπη (ειδικότερα κορεσμένα λίπη), ζάχαρη και αλάτι.

Οι θρεπτικές τροφές που στοιχειοθετούν μία υγιεινή διατροφή δεν είναι διαθέσιμες ή οικονομικά προσιτές για πάρα πολλούς ανθρώπους.

 

Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

fao.org

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Τρίτη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Φτώχειας 2018-2027

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2019"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!