Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2019 | Νέοι εκπαιδευτικοί και το μέλλον της εκπαίδευσης

Καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε απόλυτη ανάγκη για νέους εκπαιδευτικούς, η εκτίμηση και η βελτίωση του status του επαγγέλματος ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό στους νέους ανθρώπους αποτελεί κλειδί για την διασφάλιση δίκαιης και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για όλους. 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών (5 Οκτωβρίου) εστιάζει στους “Νέους Εκπαιδευτικούς: Το μέλλον του επαγγέλματος”. Με μια κοινή δήλωση για τον εορτασμό της ημέρας, η Education International (EI), η UNESCO, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) και άλλοι εταίροι εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το status του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού και στον αντίκτυπο του στην προσέλκυση και στην διατήρηση νέων καταρτισμένων εκπαιδευτικών. Οι υπογράφοντες της δήλωσης σημειώνουν πως το θέμα της παγκόσμιας ημέρας αποτελεί ένα κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις “να καταστήσουν την εκπαίδευση επάγγελμα πρώτης επιλογής για τους νέους ανθρώπους.”

Αυξανόμενες ελλείψεις εκπαιδευτικών

Νέοι εκπαιδευτικοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα κατά χιλιάδες, παγκοσμίως. Στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν την ανάγκη για επείγουσα δράση προκειμένου να περιοριστεί μια επικείμενη έλλειψη εκπαιδευτικών. Ο κόσμος χρειάζεται 69 εκατομμύρια νέους εκπαιδευτικούς για την επίτευξη του Στόχου της Ατζέντας 2030 για την Εκπαίδευση. Οι παγκόσμιες ανισότητες μπορεί να αυξηθούν, καθώς το 70% των χωρών της υπο-Σαχάριας Αφρικής αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη εκπαιδευτικών, που αγγίζει το 90% στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Τα ποσοστά αποχώρησης των εκπαιδευτικών αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, λόγω της επισφαλούς απασχόλησης και των σπάνιων ευκαιριών για συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, υφίσταται μια έλλειψη πόρων για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παιδιά με αναπηρίες, προσφυγόπουλα και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες. 

 

Δείτε επίσης: Έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της εκπαίδευσης | Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2018

 

 

Κάλεσμα για άμεση δράση

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, ο Γενικός Γραμματέας της Education International, David Edwards, καλεί τις κυβερνήσεις παντού στον κόσμο να λάβουν άμεσα μέτρα για την διαφύλαξη και την προώθηση του status των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. 

Η διασφάλιση αξιοπρεπών μισθών και εργασιακών συνθηκών για όλους τους εκπαιδευτές, η παροχή ενταξιακών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθοδήγησης έτσι ώστε οι νέοι εκπαιδευτικοί να είναι ορθά καταρτισμένοι στο επάγγελμα, δίνοντας τους την ακαδημαϊκή ελευθερία και επαγγελματική αυτονομία που χρειάζονται για να αναλάβουν ηγετικό ρόλο και να λειτουργούν ως φορείς της αλλαγής, είναι όλα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η εκπαίδευση να βοηθήσει τον κόσμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος”, ανέφερε ο David Edwards. Επίσης τόνισε πως η προσέλκυση και η διατήρηση νέων εκπαιδευτικών θα πρέπει να τεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας σε ολόκληρο τον κόσμο, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε εκπαιδευτική ποιότητα, ισονομία και συμπερίληψη. 

 

Πηγή: ei-ie.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  "Αποτελεσματική Εκπαιδευτική Πράξη και Συμβουλευτική Διαχείρισης Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα" | Ετήσιο Μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ Παν. Θεσσαλίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!