Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους ευάλωτους εργαζομένους από τις επικίνδυνες ουσίες;

Ορισμένες ομάδες εργαζομένων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες όταν εκτίθενται σε επικίνδυνες ουσίες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν διαθέτουν εμπειρία, δεν έχουν λάβει ενημέρωση ή είναι σωματικά περισσότερο ευάλωτοι. Επίσης μπορεί να οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι αυτοί αλλάζουν συχνά θέσεις εργασίας,ή εργάζονται σε τομείς όπου η ενημέρωση είναι ανεπαρκής ή παρουσιάζουν διαφορετική φυσιολογική ευαισθησία.

Το νέο ενημερωτικό δελτίου του EU-OSHA για τους ευάλωτους εργαζομένους και τις επικίνδυνες ουσίες μπορεί να φανεί χρήσιμο. Στο δελτίο επεξηγούνται οι ευθύνες των εργοδοτών, επισημαίνονται οι ομάδες που είναι ιδιαιτέρως ευπαθείς, όπως οι εργαζόμενοι νέοι, οι διακινούμενοι ή οι έγκυες εργαζόμενες – και περιγράφονται μέτρα εκτίμησης κινδύνων και πρόληψης με τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ομάδων αυτών.

Το ενημερωτικό δελτίο παρέχει πρακτική καθοδήγηση σχετικά με τις νομικές υποχρεώσεις και τις ορθές πρακτικές όσον αφορά τους ευάλωτους εργαζομένους που ενδέχεται να εκτίθενται σε επικίνδυνες ουσίες κατά την εργασία. Είναι σημαντικό τα μέτρα αξιολόγησης κινδύνων και πρόληψης να λαμβάνουν υπόψη ομάδες εργαζομένων με συγκεκριμένες ανάγκες ή που μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Το ενημερωτικό δελτίο συνοψίζει τις νομικές υποχρεώσεις των εργοδοτών και εξετάζει συγκεκριμένες ομάδες, όπως νεοπροσλαμβανόμενους ή εργαζόμενους νέους, διακινούμενους ή προσωρινούς εργαζομένους, εργαζομένους με ιατρικές παθήσεις, έγκυες ή θηλάζουσες εργαζόμενες και εργαζόμενες γυναίκες. Τι μπορούν να πράξουν οι εργοδότες για να εξασφαλίσουν την προστασία αυτών των ομάδων εργαζομένων από τις βλάβες που προκαλούνται από την έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες;

 

Κατεβάστε εδώ το Σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο

 

Πηγή: osha.europa.eu/el

 

Διαβάστε Επίσης  UNODC World Drug Report 2020: Η παγκόσμια χρήση ναρκωτικών αυξάνεται ενώ o COVID 19 έχει εκτεταμένο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές ναρκωτικών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!