Η διαφορετικότητα & τα στερεότυπα μέσα από ταινίες, κόμιξ & βιντεοπαιχνίδια

Ο Καρπός σας καλεί την Πέμπτη 28/11 19.00-20.30 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων να παρακολουθήσετε την συζήτηση με τον καθηγητή Andrew Burn. Ο καταξιωμένος καθηγητής Αγγλικών, Θεάτρου και Μέσων στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) και πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου D.A.R.E. θα έρθει για πρώτη φορά στην Αθήνα, να μιλήσει για κοινωνικά θέματα όπως η διαφορετικότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα από αφηγήσεις φανταστικών ιστοριών σε βιντεοπαιχνίδια, κόμιξ και ταινίες.

Στα δημοφιλή οπτικοακουστικά μέσα, χρησιμοποιούνται μύθοι και ήρωες, για να θιχτούν ζητήματα όπως η μετανάστευση, οι κοινωνικές συγκρούσεις, τα αρνητικά στερεότυπα και η ρητορική μίσους.

Εξάλλου το Game of Thrones δεν είναι μια μεταφορά για την επίδραση των διεφθαρμένων πολιτικών στην κοινωνία; Το Black Panther δεν είναι μια ιστορία για μια Αφρικανική χώρα που προόδευσε και άκμασε επειδή δεν αποικήθηκε ποτέ; Tο βιντεοπαιχνίδι Final Fantasy IV δεν είναι μια αναπαράσταση των κινδύνων της πυρηνικής εποχής;

Η πρόταση του Andrew Burn είναι ότι ο ρόλος του εκπαιδευτή στα οπτικοακουστικά μέσα, τόσο στην κριτική ανάλυση όσο και στη δημιουργική διαδικασία, είναι να εξερευνήσει μαζί με τους μαθητές και τους νέους το νόημα και την δύναμη τέτοιων αφηγήσεων και την σχέση τους με σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς.

Για την παρουσία σας στείλτε στο karposontheweb@gmail.com το ονοµατεπώνυµό και την ιδιότητα σας.

 

Σύντομο βιογραφικό του καθηγητή Andrew Burn

Ο Andrew Burn είναι καθηγητής Αγγλικών, Θεάτρου και Μέσων στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL). Πριν μπει στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δίδασκε τα παραπάνω μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια για 24 χρόνια, και ηγήθηκε του προγράμματος για τα πολυμέσα στο πρώτο εξειδικευμένο σχολείο του Ηνωμένου Βασιλείου για Πολυμεσικές Τέχνες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι ο εγγραμματισμός στα μέσα, το παιχνίδι, η δημιουργική διαδικασία παραγωγής ταινιών από νέους, το animation και τα βιντεοπαιχνίδια. Οι κύριες δημοσιεύσεις του σε αυτά τα αντικείμενα είναι Media Literacy in Schools (Sage, 2007) και Making New Media (Peter Lang, 2009). Το ερευνητικό του έργο, οι δημοσιεύσεις του και άλλες δραστηριότητες μπορούν να βρεθούν στην προσωπική του ιστοσελίδα: www.andrewburn.org.

 

Διαβάστε Επίσης  Διαδικτυακή εκδήλωση - webinar «Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!