Η παιδική εργασία και η εμπορία ανθρώπων παραμένουν παγκόσμιες ανησυχίες

Νέες εκτιμήσεις σχετικά με την παιδική εργασία, την καταναγκαστική εργασία και την εμπορία ανθρώπων στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αποκαλύπτονται σε μια έκθεση που συνέταξε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) – μέλη της συμμαχίας Alliance 8.7 για την παιδική εργασία, την καταναγκαστική εργασία, τη σύγχρονη δουλεία και την εμπορία ανθρώπων.

H έκθεση υποδεικνύει ότι ένα σημαντικό ποσοστό της παιδικής εργασίας και της εμπορίας ανθρώπων στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λαμβάνει χώρα στις χαμηλότερες βαθμίδες τους, σε δραστηριότητες όπως η εξόρυξη πρώτων υλών και η γεωργία, καθιστώντας δύσκολη την απαιτούμενη αντιμετώπιση, την ορατότητα και τον εντοπισμό. 

Η έκθεση “Ending child labour, forced labour and human trafficking in global supply chains” , παρέχει τις πρώτες εκτιμήσεις για την παιδική εργασία και την εμπορία ανθρώπων στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Μεταξύ αυτών που σχετίζονται με την παιδική εργασία, το ποσοστό στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ποικίλλει μεταξύ των περιφερειών:

  • 26% στην Ανατολική και Νοτιο-Ανατολική Ασία.
  • 22% στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. 
  • 12% στην Κεντρική και Νότια Ασία. 
  • 12% στην υπο-Σαχάρια Αφρική.
  • 9% στη Βόρεια Αφρική και Δυτική Ασία. 

Η έκθεση περιγράφει μια ευρύτερη προληπτική προσέγγιση επικεντρωμένη στα πρωταρχικά αίτια, συμπεριλαμβανομένης της αποστέρησης των παιδιών και των οικογενειών, ιδίως στα πρωταρχικά και εξωτερικά τμήματα παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού που δραστηριοποιούνται στην άτυπη οικονομία, όπου οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι.

 

“Η παιδική εργασία μπορεί να έχει δια βίου αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, στερώντας τους τη δυνατότητα να παίξουν και να μάθουν. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις πρωταρχικές αιτίες που ωθούν τα παιδιά στην εργασία, όπως η φτώχεια και η βία. Χρειαζόμαστε επίσης συγκεκριμένες λύσεις για να διαφυλάξουμε πως οι οικογένειες έχουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος και τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και υπηρεσίες προστασίας.” UNICEF Executive Director Henrietta Fore.

 

Η έκθεση της συμμαχίας Alliance 8.7  θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επιτάχυνση της δράσης προς την επίτευξη του Στόχου 8.7 των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ο οποίος καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να τερματίσουν την παιδική εργασία έως το 2025 και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα να τερματίσουν την καταναγκαστική εργασία, τη σύγχρονη δουλεία και την εμπορία ανθρώπων μέχρι το 2030.

 

Πηγή: ilo.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  20 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

Be the first to comment on "Η παιδική εργασία και η εμπορία ανθρώπων παραμένουν παγκόσμιες ανησυχίες"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!