Προστατεύοντας τις γυναίκες από τη συντροφική βία

Εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στην Ευρώπη βιώνουν τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία στα χέρια των συντρόφων τους ή των συγγενικών τους προσώπων. Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) καλεί την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους προς τον στόχο του τερματισμού της βίας κατά των γυναικών.

Η εκλεγείσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εξέφρασε ήδη τις προθέσεις της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “Θα προτείνω την συμπερίληψη της βίας κατά των γυναικών στον κατάλογο των εγκλημάτων σε επίπεδο ΕΕ όπως ορίζονται στη Συνθήκη [της ΕΕ].”

Αυτή η δήλωση αναγνωρίζει την συχνά παραγνωρισμένη σοβαρότητα της συντροφικής βίας. Εφιστά την προσοχή στον τρόπο με τον οποίο οι εισαγγελείς και η αστυνομία δεν θα πρέπει να εκλαμβάνουν την κακοποίηση ως μία απομονωμένη πράξη.

Θα πρέπει να εξετάζουν τη συνολικότερη εικόνα – τα θύματα συχνά υπομένουν τον εξαναγκαστικό έλεγχο και ζουν υπό το καθεστώς μόνιμου φόβου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πολύ συχνά, οι δικαστικές διαδικασίες αποτυγχάνουν να λάβουν αυτά τα στοιχεία υπόψη τους όταν επιλαμβάνονται υποθέσεων συντροφικής βίας.  Αυτό το γεγονός επαληθεύεται και μέσα από σχετική έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, έπειτα από τη διενέργεια συνεντεύξεων με θύματα και επαγγελματίες στο πεδίο.

Τα ευρήματα του Οργανισμού επισημαίνουν την ανάγκη για την αστυνομία να δρα άμεσα για την προστασία έναντι του φόβου περιστατικών βίας, και του πραγματικού κινδύνου επαναλαμβανόμενων επιθέσεων και περαιτέρω θυματοποίησης.

Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε άμεσα και εύρωστα μέτρα προστασίας, περιλαμβάνοντας επείγοντα περιοριστικά μέτρα, όταν υπάρχει περιστατικό γυναίκας που ζει υπό το φόβο της βίας. Αυτό με τη σειρά του ελαχιστοποιεί σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο να την βλάψει εκ νέου ο σύντροφος της.

Επίσης, σημαίνει την εκπαίδευση των αστυνομικών ώστε να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι αναφορικά με τη συντροφική βία και τις ανάγκες των θυμάτων.

Επιπρόσθετα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποχρεώνουν τους θύτες να παρακολουθούν μαθήματα για την αποφυγή της βίας στις σχέσεις τους. Θα πρέπει επίσης να μαθαίνουν σχετικά με τον ευρύτερο τραυματικό αντίκτυπο που έχει η βία στις συντρόφους τους.

Μία παρόμοια εκπαίδευση/κατάρτιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφορά και να αποτρέψει περαιτέρω άσκηση βίας.

Τα μέτρα για την καταπολέμηση της συντροφικής βίας εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας

Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν υπογράψει τη Σύμβαση. Η Σύμβαση παρέχει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την βοήθεια αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Εστιάζει στην πρόληψη, αλλά προσφέρει επίσης καλύτερη προστασία για τα θύματα και διασφαλίζει πώς οι θύτες έρχονται αντιμέτωποι με διώξεις.

Έως σήμερα, εφαρμόζεται σε 21 Κράτη Μέλη όμως επτά κράτη-μέλη και η ΕΕ δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει.

Υφίστανται ήδη οι ενδείξεις σχετικά με την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η Επιτροπή μέσω των τοποθετήσεων της Προέδρου της Ursula von der Leyen. Για μία ακόμη φορά μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η θέση της ήταν ξεκάθαρη: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσχωρήσει στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.” Τα εναπομείναντα Κράτη-Μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν άμεσα.

Μόνο τότε η Ευρώπη θα στείλει ένα καθαρό και ενωτικό μήνυμα πώς η ΕΕ δεν ανέχεται τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, και πώς η δικαιοσύνη θα υπερισχύσει για όσες έχουν υποστεί τη βία από τους συντρόφους του ή τα μέλη της οικογένειας τους.

 

Μετάφραση/ Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

Πηγή: fra.europa.eu

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  24ο Ενημερωτικό Σημείωμα Παρατηρητηρίου Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ: Γραμμή SOS 15900 – Στατιστικά στοιχεία - Σχέσεις θύματος-δράστη

1 Comment on "Προστατεύοντας τις γυναίκες από τη συντροφική βία"

  1. Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την “εκπαίδευση των θυτων” , όπως αναφέρεται στο αρθρο;

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!