Ρομά και Πρόσβαση στη Στέγη

Μαριαλένα Φερδούτση,

Προπτυχιακή Φοιτήτρια Κοινωνικής Πολιτικής,

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ρομά και Πρόσβαση στη Στέγη

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019, 18.30, Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αμφιθέατρο 3)

Η κοινότητα των Ρομά αποτελεί τη μεγαλύτερη διακρατική μειονότητα της Ευρώπης, με πληθυσμό πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα. Συχνά έχουν γίνει θύματα φυλετικών και κοινωνικών διακρίσεων και αυτό συμβάλλει στην άνιση πρόσβασή τους, σε σχέση με τους μη Ρομά, σε τομείς στους οποίους η συμμετοχή αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση ,αντιλαμβανόμενη την κατάσταση αυτή, ενέταξε πιο ενεργά στην ατζέντα της ζητήματα Ρομά και για πολλά από τα μέλη της η υπόθεσή τους έχει εξελιχθεί σε θέμα ιδιαίτερης σημασίας.

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για μια έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη [COM (2010) 2020 final], η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της [COM(2011) 173 final] κάλεσε τις χώρες της να υιοθετήσουν Εθνικές Στρατηγικές Ένταξης για τους Ρομά. Οι στρατηγικές αυτές έχουν ως στόχο τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής συνθήκης διαβίωσης των Ρομά και επικεντρώνονται σε τέσσερεις βασικούς τομείς: στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και στη στέγαση.

Οι τομείς αυτοί είναι αλληλοεξαρτώμενοι και απαραίτητοι για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η συμμετοχή στην εκπαίδευση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, αποτελεί εργαλείο αντιμετώπισης των δυσκολιών που διέπει τις σύγχρονες και συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνίες. Η απόκτηση νέων προσόντων αλλά και η ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της εκπαίδευσης ενισχύει και την ένταξη στην αγορά εργασίας. Με τη σειρά της η συμμετοχή αγορά εργασίας εξασφαλίζει στο άτομο όχι μόνο προσωπική εξέλιξη αλλά και την ικανότητα του βιοπορισμού. Το άτομο εξασφαλίζει έτσι την πρόσβασή του σε υπηρεσίες υγείας αλλά και στην αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού «ο αποκλεισμός από τη στέγαση αντιπροσωπεύει μια από τις πιο ακραίες μορφές φτώχειας και στέρησης» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή,2010:5). Έρευνες που διεξήχθησαν σε πόλεις με μεγάλο αριθμό Ρομά δείχνουν ότι οι ίδιοι ζουν κυρίως σε ιδιωτικά ενοίκια σε περίπου 52% των πόλεων, κυρίως σε δημόσιες κατοικίες σε 30,5% των πόλεων έναντι 17,5% των πόλεων που έχουν Ρομά που ζουν ως επί το πλείστον σε προσωρινούς οικισμούς (κινητά σπίτια, κατασκηνώσεις ή τροχόσπιτα) (Eurocities,2017). Κάποιοι άλλοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε βασικά αγαθά κοινής ωφέλειας, όπως είναι το καθαρό νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και σωλήνες αποχέτευσης. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, οι οικισμοί των Ρομά απέχουν χωροταξικά από τις δημόσιες συγκοινωνίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σύνδεση με την υπόλοιπη κοινωνία, με αποτέλεσμα γι αυτούς η εκπαίδευση, οι υποδομές υγείας αλλά και η εργασία να είναι κάτι δυσπρόσιτο λόγω των μακρυνών αποστάσεων (FRA,2009).

Αντίθετα, με τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας αλλά και των πολιτικών λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί, ο στεγαστικός αποκλεισμός των Ρομά είναι ένα φαινόμενο συνεχώς αυξανόμενο. Η ανάδειξη των στεγαστικών προβλημάτων της ευάλωτης αυτής ομάδας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη βιώσιμων και ουσιαστικών κοινωνικών πολιτικών.

Αναγνωρίζοντας αυτή την αναγκαιότητα, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων Η Στέγαση ως Ανθρώπινο Δικαίωμα, που συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, η τέταρτη θεματική είναι αφιερωμένη στο ζήτημα της πρόσβασης των Ρομά στην κατοικία. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αμφιθέατρο 3, Νέο Κτίριο). Βασισμένο στη συζήτηση αυτή αλλά και των υπόλοιπων συζητήσεων του κύκλου πρόκειται να συνταχθεί κείμενο πολιτικών προτάσεων σχετικά με την Στέγαση ως Ανθρώπινο Δικαίωμα.

 

Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Κύκλου Συζητήσεων εδώ:

http://socialpolicy.panteion.gr/news/769-i-stegasi-os-anthropino-dikaioma-kyklos-syzitiseon

 

Πηγές

  • European Commission [COM(2011) 173 final], An EU framework for National Integration Strategies up to 2020, Brussels.
  • European Commission [COM(2010) 2020 final], Europe 2020 A strategy for smart, sustainable and inclusive growth, Brussels.
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή [COM (2010) 758 τελικό], Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού: ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για κοινωνική και εδαφική συνοχή, Βρυξέλλες.
  • Eurocities (2017), “Mapping of the Situation of Roma in Cities in Europe”, available: http://nws.eurocities.eu/MediaShell/media/Mapping_of_the_situation_of_Roma_in_cities_FINAL_REPORT.pdf
  • FRA (2009),The situation of Roma EU citizens moving to and settling in other member states, Office for Official Publications of the European Communities : Luxemburg.

 

Διαβάστε Επίσης  Χονγκ Κονγκ: Το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!