Συνέδριο για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των παιδιών | Στρασβούργο 13-14 Νοεμβρίου 2019

Ενδιάμεση αξιολόγηση της Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Στρασβούργο, 13-14 Νοεμβρίου 2019


Έχουν περάσει 30 χρόνια από την στιγμή που η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού έθεσε τα θεμέλια για μία νομική και πολιτισμική επανάσταση του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη τα παιδιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εργάζεται για την διεύρυνση αυτού του οράματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, προσεγγίζοντας φέτος το ενδιάμεσο στάδιο της Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2016-2021).  Πολλά έχουν επιτευχθεί μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Και όμως πολλά ακόμη πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να καταστεί η Ευρώπη μία ήπειρος που να προσφέρει όλα τα εχέγγυα για το μέλλον των παιδιών.

Οι συστημικές προκλήσεις για τα δικαιώματα των παιδιών, όπως η παιδική φτώχεια, εμμένουν ή έχουν οξυνθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Ενώ μόλις πρόσφατα έχουμε ξεκινήσει να αποκαλύπτουμε την κλίμακα του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, ενός φαινομένου που συνεχίζεται, και σε διαφορετικά πλαίσια, λίγοι είχαν το απαραίτητο θάρρος ώστε να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της σεξουαλικής βίας απέναντι στα παιδιά. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που ήταν σχεδόν αδιανόητος μόλις πριν μερικές δεκαετίες: οι επιπτώσεις στα παιδικά δικαιώματα από τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, νέοι τρόποι συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, και νέες προκλήσεις για τα τα μέσα ενημέρωσης, έχουν μόλις ξεκινήσει να διερευνώνται.

Ταυτόχρονα, πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν την διάρρηξη των παραδοσιακών οικογενειακών δομών και νέων τύπων οικογενειακής ζωής, που δημιουργούν δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την εκπλήρωση των δικαιωμάτων τους και την προστασία τους από διενέξεις. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά προστατεύονται και γίνονται σεβαστά όταν τα ίδια μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικά αιτήματα; Και, επίσης, ποιος είναι ο μελλοντικός ρόλος των περιφερειακών και διεθνών δρώντων για την διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, υπό το πρίσμα όλων αυτών των προκλήσεων;

Το συνέδριο συγκέντρωσε εμπλεκόμενους φορείς για τολμηρές, προκλητικές και ανοικτές συζητήσεις για τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις και τις τάσεις για τα δικαιώματα των παιδιών, με τα παιδιά να επιτελούν έναν ενεργό ρόλο καθ’όλη τη διάρκεια του.


 

Λίστα συμμετεχόντων στο Συνέδριο

 

Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

Πηγή / Περισσότερες πληροφορίες: coe.int > Democracy > Children’s Rights

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Δήλωση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!