Jonathan Holslag “Παγκόσμια πολιτική ιστορία”

Είναι το εμπόριο παράγοντας ειρήνευσης; Ποια είναι τα όρια της διπλωματίας; Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τη σταθερότητα της παγκόσμιας τάξης; Είναι οι συρράξεις ένα από τα οικουμενικά αμαρτήματα της ισχύος;

Σε μια εποχή που η απειλή του πυρηνικού πολέμου αναδύεται ξανά, η Παγκόσμια Πολιτική Ιστορία του Jonathan Holslag μας προσφέρει ένα πανόραμα των διεθνών σχέσεων απολύτως απαραίτητο για όσους θέλουν να κατανοήσουν το παρασκήνιο των σύγχρονων εξελίξεων.

Το συγκεκριμένο βιβλίο εξετάζει συνολικά 3.000 χρόνια ιστορίας, από την αρχή της 1ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τις αρχές του 21ου µ.Χ. αιώνα. Κάθε κεφάλαιο καλύπτει δύο µε τρεις αιώνες και επικεντρώνεται στη γεωγραφική περιοχή για την οποία τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ήταν η πιο σημαντική εκείνη την εποχή: λόγω του μεγέθους του πληθυσμού της, λόγω της ισχύος της ή λόγω του ηγετικού της ρόλου στα διεθνή ζητήματα. Με τον τρόπο αυτό, το επίκεντρο μετακινείται από ανατολάς προς δυσµάς, από βορρά προς νότο, καθώς ακολουθεί τα διαρκώς μετακινούμενα κέντρα εξουσίας.

Στο σύνολό του το βιβλίο δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον αντίκτυπο της παγκόσμιας πολιτικής στη ζωή των κοινών ανθρώπων. Πέρα από τις επιπτώσεις των οικονομικών αλλαγών, πολύ συχνά ήταν το ξέσπασμα πολέµων που είχε τις μεγαλύτερες συνέπειες και γι’ αυτό ανιχνεύονται τα αίτια και τα αποτελέσµατα των συγκρούσεων, ερευνάται πώς κερδήθηκαν κάποιες συγκρούσεις και πώς χάθηκαν, αναλύεται πώς τις αντιλαμβάνονταν οι συγκρουόμενοι, ενώ παρακολουθούµε επίσης τις απέλπιδες προσπάθειες των διπλωματών να τις σταματήσουν.

Ακόμα κι αν ο στόχος µας είναι να προσπαθήσουμε να εξαγάγουμε αφηρημένα, διαχρονικά μοτίβα από την ιστορία του πολέμου και της ειρήνης, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να παραµείνει η ιστορία αυτή µια ιστορία ανθρώπινων πλασμάτων, των ελπίδων και των φόβων τους, της ικανότητάς τους για βία, του πόνου τους. Αυτός είναι ο µόνος τρόπος για να κατανοήσουμε τις δύσκολες επιλογές που ορίζουν τη φύση της αληθινής ηγεσίας.

 

“Σ’ ένα κόσμο όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναρωτιέται γιατί δεν πολέμησαν οι Κούρδοι στη Νορμανδία, η γνώση της Ιστορίας είναι στοιχειώδης προϋπόθεση δημοκρατίας. Κι ένα σπουδαίο βιβλίο Ιστορίας, όπως αυτό, δεν απευθύνεται σε ειδικούς. Είναι για όσους θέλουν να μετέχουν της δημοκρατίας.”

Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος

 

 

Jonathan Holslag

Παγκόσμια πολιτική ιστορία

Τρεις χιλιάδες χρόνια πόλεμος και ειρήνη

Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός

Κατηγορία: Non fiction

Σειρά: Οξυγόνο

(ISBN: 978-618-03-1944-6, Εξώφυλλο: Μαλακό,

Σχήμα: 15 x 23, Σελίδες: 576, Τιμή: 19,90 €)

Τίτλος πρωτοτύπου: A political history of the world

Χρόνος έκδοσης: Οκτώβριος 2019

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: metaixmio.gr

 

Ο Jonathan Holslag (1981, Βέλγιο) διδάσκει διεθνή πολιτική στο Free University Brussels, στην Ακαδηµία Αµυντικών Σπουδών του ΝΑΤΟ ενώ συνεργάζεται και µε άλλα συναφή ιδρύματα. Είναι Σύμβουλος της Αντιπροεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών άλλων φορέων και επιχειρήσεων. Έχει γράψει αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων τα China’s Coming War with Asia και Trapped Giant. Επίσης, άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες (Financial Times, Guardian, Le Monde κ.ά.) και περιοδικά (Global Affairs, Asia Europe Journal, Journal of World Trade κ.ά.).

Για να διαβάσετε περισσότερα: www.jonathanholslag.be και www.metaixmio.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ένα καθόλου αυτονόητο: το σπίτι

Be the first to comment on "Jonathan Holslag “Παγκόσμια πολιτική ιστορία”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!