Γεννημένα στις συγκρούσεις: Απειλές πέρα από την πρώτη γραμμή

UNICEF/UN/0280717/Hashimi AFP-Services O Malik γεννήθηκε σε περίοδο ξηρασίας, καθώς οι έντονες συγκρούσεις ανάγκασαν την οικογένεια του να εγκαταλείψει το σπίτι της. Είναι ένα από τα 600.000 παιδιά κάτω των 5 ετών που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό στο Αφγανιστάν. Η μητέρα του τον κρατά καθώς αναμένει να τον εξετάσει μια κινητή μονάδα υγείας της Unicef στον καταυλισμό Shaidayee για εσωτερικά εκτοπισμένους στην επαρχιακή περιφέρεια Herat, στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν. Οι κινητές ομάδες υγείας παρέχουν φροντίδα σε περιοχές με τις πιο δύσκολες κρίσεις στον κόσμο, φτάνοντας σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Περισσότερα από 29 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν σε περιοχές που μαστίζονταν από συγκρούσεις το 2018. Η Unicef εργάζεται για να τα προστατεύσει από το ψυχικό τραύμα και το τοξικό στρες. 

Ο αντίκτυπος των συγκρούσεων εκτείνεται πολύ πέρα από την πρώτη γραμμή. Περισσότερα από 29 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν σε περιοχές όπου μαίνονταν ένοπλες συγκρούσεις το 2018, ζώντας τις πρώτες στιγμές τους σε χάος, συχνά σε βαθιά επικίνδυνα και εξαιρετικά αγχογόνα περιβάλλοντα.

“Κάποια από τα μικρά παιδιά που βλέπουμε τρέμουν από φόβο, ανεξέλεγκτα, για ώρες. Δεν κοιμούνται. Τα ακούς να κλαψουρίζουν, δεν είναι ένα συνηθισμένο κλάμα αλλά ένα κρύο, αδύναμο κλαψούρισμα. Άλλα είναι τόσο υποσιτισμένα και τραυματισμένα ψυχικά που αποσυνδέονται συναισθηματικά από τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω τους, καθιστώντας αδύνατο να αλληλεπιδράσουν με τις οικογένειές τους.”

Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε ένα μέλος του προσωπικού της UNICEF την κατάσταση για τα παιδιά και τα βρέφη που βρισκόταν υπό την φροντίδα της σε ένα κέντρο πρώιμης παιδικής ανάπτυξης στην Υεμένη. Είναι μια υπενθύμιση ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί σε συγκρούσεις είναι τόσο ευάλωτα που η παιδική τους ηλικία έχει κλαπεί και το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Η αποτροπή μιας χαμένης γενιάς σημαίνει παροχή ασφαλών χώρων και στήριξη των φροντιστών που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός προστατευτικού πλαισίου/χώρου μεταξύ αυτών των παιδιών και του χάους γύρω τους. Οι παρακάτω φωτογραφίες, από το Αφγανιστάν, το κράτος της Παλαιστίνης και την Υεμένη, αναδεικνύουν το έργο της UNICEF για τη βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση, σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας και σε ασφαλείς χώρους για παιχνίδι – τα δομικά στοιχεία για μια πραγματική παιδική ηλικία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

UNICEF/UN/0280722/Hashimi AFP-Services

Η Rasool, 2 μηνών, είναι υποσιτισμένη. Λαμβάνει θεραπεία στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Mofleh στην πόλη Herat, έναν από τους τόπους όπου η UNICEF και οι συνεργάτες της παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη του υποσιτισμού στη χώρα. Παράλληλα, η κυβέρνηση συντονίζει την ανταπόκριση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ξηρασία και την επακόλουθη επισιτιστική ανασφάλεια.

UNICEF/UN/0280712/Hashimi AFP-Services

Ο οκτώ μηνών Aminullah υποβάλλεται σε θεραπεία για υποσιτισμό σε νοσοκομείο στην επαρχία Herat, όπου την ξηρασία ακολούθησαν σοβαρές πλημμύρες. Παιδιά όπως ο Aminullah βρίσκονται σε κίνδυνο στασιμότητας ανάπτυξης, σημάδι χρόνιου υποσιτισμού κατά τις πιο κρίσιμες περιόδους ανάπτυξης ενός παιδιού. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στο Αφγανιστάν, όπου το 41% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών είναι καχεκτικά.

 

ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

UNICEF/UN/0275515/Albaba AFP-Services

Οι συχνές εκδηλώσεις βίας και οι επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά στη Γάζα, όπου το «τοξικό άγχος» προκαλεί μακροχρόνιες ψυχολογικές και σωματικές βλάβες. Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει ιδιαίτερα δεινή για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του Reeam Aloush, τον οποίο βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία σε ένα από τα αναπτυξιακά κέντρα πρώιμης παιδικής ηλικίας της UNICEF στην περιοχή Sheikh Radwan της Πόλης της Γάζας.

UNICEF/UN0275524/Albaba AFP-Services

Η παροχή ασφαλών χώρων για οικογένειες και μικρά παιδιά που ζουν μέσω συγκρούσεων είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του έργου της UNICEF. Μεταξύ αυτών των παιδιών είναι η Ileen Awad. Γεννήθηκε πέρυσι και επισκέπτεται τακτικά ένα από τα κέντρα πρώιμης ανάπτυξης στη Γάζα. Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι φιλικοί προς τα παιδιά χώροι σε όλο τον κόσμο – τα οποία παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες σε γονείς και μωρά – έχουν υποστεί επίθεση στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια.

UNICEF/UN/0275517/Albaba AFP-Services

Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν οι φροντιστές/φροντίστριες λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το ψυχικό τραύμα, έχουν την καλύτερη δυνατή πιθανότητα να παρέχουν στα μικρά παιδιά τη φροντίδα που είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους – λειτουργώντας ως «προστατευτικοί παράγοντες» από το χάος γύρω τους . Στην φωτογραφία εδώ, μια επαγγελματίας υγείας παίζει με ένα μωρό ηλικίας 14 εβδομάδων σε ένα κέντρο ανάπτυξης στην πόλη της Γάζας.

UNICEF/UN/0275525/Albaba AFP-Services

Η παροχή χώρων όπου τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν το παιχνίδι και την πρώιμη μάθηση ως εκτόνωση για το ψυχικό τραύμα που έχουν βιώσει είναι ζωτικής σημασίας. Το 2018, η UNICEF και οι συνεργάτες της διέθεσαν 20 αναπτυξιακά κέντρα πρώιμης παιδικής ηλικίας και 12 χώρους φιλικούς για τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Υεμένη

UNICEF/UN/0280849/Huwais AFP Services

Ο Omar Hanein Hamoud Rafik είναι ένα από τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Υεμένη από την κλιμάκωση της βίας το Μάρτιο του 2015. Περισσότερα από τέσσερα χρόνια ένοπλης σύρραξης έχουν οδηγήσει τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες της Υεμένης στο χείλος της κατάρρευσης. Οι πρώτοι που αισθάνονται τις επιπτώσεις είναι, πάντοτε, οι πλέον ευάλωτοι πληθυσμοί της χώρας: συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον τοξικού στρες.

UNICEF/UN0280856/Huwais AFP Services

Η UNICEF έχει εισαγάγει κιτ πρώιμης παιδικής ανάπτυξης στα κέντρα της:  δραστηριότητες που μπορούν να περιλαμβάνουν παζλ, τουβλάκια, βιβλία και υλικά καλλιτεχνίας. Εδώ, ο Yazan Mohammed Yahya al Khalqi παίζει με μια εργαζόμενη σε ένα από τα κέντρα.

UNICEF/UN/0280852/Huwais AFP Services

Η Maria Taha, ηλικίας 3 ετών, χαμoγελά σε ένα κέντρο φροντίδας παιδιών στα περίχωρα της Sanaa. Το κέντρο προσφέρει χώρο για διασκέδαση και ομαλότητα εν μέσω μιας σύγκρουσης που “κλέβει” το μέλλον των παιδιών. Περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά στη χώρα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

 

Πηγή: unicef.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ο δήμος της Γλασκώβης ζητά χρηματοδότηση για δοκιμή Καθολικού Βασικού Εισοδήματος

Be the first to comment on "Γεννημένα στις συγκρούσεις: Απειλές πέρα από την πρώτη γραμμή"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!